Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ljubitelji sarme došli na svoj račun, na varaždinskom placu na porciju se čekalo i pola sata

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

“Bez zelja nema veselja”, naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja je održana u subotu na varaždinskome placu.

Posjet placu ni ove godine nisu propustiti svi ljubitelji zelja, a posebno najpoznatijeg specijaliteta – sarme. Od jutarnjih sati za porciju ove poslastice čekalo se u redu.

– Red se stvorio pola sata prije početka podjele sarme. To je dokaz da Varaždinci vole ovakve prigode kada oblizeke mogu dobiti po popularnoj cijeni, a usput je provedena humanitarna akcija. OPG Cafuk je donirao namirnice koje su naši srednjoškolci skuhali i pripremili oko 500 porcija sarme. Bez punog lonca ove poslastice pravi Hrvati ne idu na skijanje – ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Na njega se nadovezao Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice koji je pohvalio učenike Gospodarske škole, koji su spravili sarmu.

– Sve namirnice za pripravu sarme mogu se kupiti na placu, a prikupljen novac od prodanih porcija donirat će se Zakladi solidarnosti Grada varaždina – rekao je Ciglar dodavši da je u tijeku i izbor „Naj kumice“ varaždinskog placa.

Rezultati će biti proglašeni 10. prosinca, a kakva je danas bila atmosfera na placu pogledajte u galeriji fotografija:

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje