Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Marija Vidović povodom Dana Županije Međimurju poklonila koncert “Međimurje moj dragi je dom”

Objavljeno:

- dana

Povodom 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina otkako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana, u prekrasnom okruženju Staroga grada Čakovec u kojem su stolovali Zrinski održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra.

Koncert je zbog epidemioloških mjera održan u ograničenim okolnostima bez šire publike, no snimila ga je Hrvatska radiotelevizija koja će ga emitirati u svom programu sredinom svibnja. Međimurski dvojac, Barbara Kolar i Dejan Buvač, odlično su odradili voditeljski zadatak, a Varaždinskim komornim orkestrom u ovoj suradnji dirigirao je maestro Matija Fortuna. Dvanaest pjesama posvećenih našem kraju našlo je svoje mjesto na novom albumu Marije Vidović „Međimurje moj dragi je dom“ koji je, zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, u jučerašnjem izdanju poklonjen svakom čitatelju.

Međimurske popevke novi su projekt međimurske sopranistice, a album se sastoji od odabranih tradicionalnih pjesama kao i nekoliko autorskih, u vrhunskim aranžmanima Alexa Pashkova.

Glazbeni producent albuma koji je premijerno izveden u cijelosti povodom Dana Međimurske županije je bivši predsjednik Republike Hrvatske, sveučilišni profesor i skladatelji dr. Ivo Josipović. Spomendan pogibije Zrinskih i Frankopana bio je prilika da u Međimurju ugostimo i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegovu Ekselenciju doktora Josefa Markusa Wuketicha.

Na prekrasnom poklonu povodom Dana Međimurske županije, Mariji Vidović zahvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec:

– Veliko “Hvala!” svima koji i na ovaj način doprinose da identitet, povijest i kulturna baština našeg Međimurja budu prezentirani diljem Hrvatske i šire. Ovaj će album, ove prekrasne pjesme, očarat će sve ljubitelje tradicijskih pjesama, a poglavito međimurskog kraja!

Koncert je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Svim stanovnicima Međimurja čestitamo Dan Međimurske županije!

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!