Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Martijanec kao primjer razvoja, načelnik Nađ poručio: standard naše općine gradimo i dalje

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom jučer je obilježen Dan općine Martijanec. Glavna poruka sjednice bila je da se Općina u svojih trideset godina postojanja značajno razvila, a najavili su se i novi projekti.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Stjepan Golubić koji je iskoristio priliku kako bi ukratko izvijestio o radu Općinskog vijeća. Naglasio je kako su sve odluke donesene u cilju poboljšanja kvalitete života mještana na području općine Martijanec. Dodao je kako se Vijeće bavilo raznim temama – od komunalnog gospodarstva, uređenja okoliša, socijalne skrbi, društvenih djelatnosti, do osnovnoškolskog i predškolskog obrazovanja i odgoja, a kvalitetan rad Općinskog vijeća očekuje i dalje.

-Svjedoci smo turbulentnog vremena s brojnim izazovima, tako da je pred vijećnicima opsežan posao i odgovornost. No smatram da je to dodatan motiv za donošenje ispravnih odluka koje će biti od vitalnog značenja za sve naše mještane, poglavito mlade i najmlađe jer će oni biti nosioci daljnjeg razvoja naše Općine – završio je Golubić.

Načelnik Branimir Nađ u svom je govoru naglasio kako Općina ove godine obilježava 30 godina od osnutka te je ukratko podsjetio na njenu povijest i promjene kroz koje je prolazila.

-Mišljenja sam da ove 2023. godine s ponosom možemo reći kako imamo određeni standard s kojim možemo biti zadovoljni, ali isto tako pogled u budućnost i ambicija tjeraju nas da taj standard nastavimo graditi i dalje – kazao je načelnik.

A da iza planova ne stoje samo riječi i želje potvrđuje činjenica kako je proteklih godinu dana obilježeno pripremom projekata i prijave svih tih projekata na nacionalne te EU javne pozive i natječaje. 

-Otprilike u ovo vrijeme prošle godine započeli su radovi na prvoj fazi uređenja trga u Martijancu koju smo završili do kraja 2022. godine, dok ćemo drugu fazu započeti, nadam se, još ove godine ili rano početkom 2023. I ove godine intenzivno se radilo na uređenju nerazvrstanih cesta na području općine Martijanec. Jedan od najvažnijih zahvata bilo je uređenje Vinogradske ulice u Slanju financirano iz Europskog socijalnog fonda – istaknuo je Nađ dodajući kako je u suradnji sa ŽUC-om Varaždinske županije odrađeno proširenje spoja ulice Svetog Martina na državnoj cesti D2 u Martijancu te sanacija jednog klizišta u Gornjem Martijancu.

Središnji državni ured za demografiju i mlade sufinancirao je ove i prošle godine dvije faze Uređenja okoliša i vanjskih terena, poligona i učionice na otvorenom kod dječjeg vrtića Vlakić Martijanec. Tijekom godine odrađene su sanacije i adaptacije na društvenim domovima u Madaraševcu, Hrastovljanu i Rivalnom.

U toku su i radovi na 1. fazi izgradnje multifunkcionalnog igrališta u Čičkovini, vrijednosti preko 70.000 eura, dok će se otprilike u istoj vrijednosti odraditi i proširenje groblja u Martijancu.  Općina ima kvalitetnu suradnju s javnim tvrtkama poput Varkoma, HEP-a, Hrvatskih voda, a rezultat toga su realizirani zajednički projekti na području općine. Načelnik Nađ ističe i kako su prioritet u radu Općine njeni mještani.

-Isplaćene su naknade za roditelje novorođene djece. Za naše umirovljenike s mirovinama nižim od 265 eura isplatili smo uskrsnice i božićnice. Nismo zaboravili ni na naše studente kojima su isplaćene naknade za sve redovne studente. Rad naših udruga popratili smo izdašnim financiranjem njihovih programa i aktivnosti – naglasio je načelnik najavljujući nove projekte:

-Kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka odobreno je preko 160.000 eura za dogradnju dječjeg vrtića Vlakić Martijanec. U fokusu će nam biti povećanje sigurnosti prometa na području općine Martijanec.  Raditi će se i dalje na istraživanju, zaštiti, prezentaciji i što boljoj turističkoj valorizaciji prirodne i kulturne baštine – najavio je Nađ te je za kraj naglasio odličnu suradnji s okolnim općinama i gradovima, gdje je pohvalio partnerstvo kroz turističku zajednicu područja Centar svijeta, LAG Izvor te komunalna poduzeća Lukom i Prekom.

Načelnik Općine Jalžabet, Rajko Solar, u ime gradonačelnika i načelnika čestitao je Općini Martijanec na njenim uspjesima i realiziranim projektima. Usporedio je dvije susjedne općine ističući kako i Martijanec i Jalžabet imaju slični put i ciljeve.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije, Josip Križanić, izrazio je zadovoljstvo što se na ovom području kontinuirano ulaže u razvoj i poboljšanje komunalne infrastrukture, financira se rad dječjeg vrtića, ulaže se u Osnovnu školu, sufinancira se produženi boravak učenicima i na taj način ulaže se u budućnost. Pohvalio je i iskorak koji je općina napravila u turizmu.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević u svom je govoru naglasila kako općina Martijanec naočigled raste i razvija se te kako u općini vlada pozitivna atmosfera budući da mještani prepoznaju rad i snažnu energiju načelnika i cijelog njegovog tima.

Na svečanu sjednicu stigli su i saborski zastupnici Predrag Štromar te Siniša Jenkač kao i veliki broj načelnika i gradonačelnika iz Varaždinske te susjedne Međimurske županije.

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica bila je prilika zahvaliti se i javno istaknuti osobe i udruge koje su promicale Općinu Martijanec u najboljem svjetlu.

Nagrada Općine Martijanec za životno djelo posthumno je dodijeljena Darku Skupnjaku.

ŠNK Polet Martijanec dobitnik je Plakete Općine Martijanec. Zahvalnice Općine Martijanec uručene su Dragi Borović i Dragutinu Bestijanić koji je i govorio uime nagrađenih.

Dominiku Saboliću uručeno je javno priznanje Nagrada Općine Martijanec.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje