Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međimurski vatrogasci moderniziraju se sa osam novih kombi vozila!

Objavljeno:

- dana

Međimurski vatrogasci u sklopu “Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica” uz nabavku Hrvatske vatrogasne zajednice iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma dobivaju osam novih kombi vozila za modernizaciju svojih vatrogasnih postrojbi, što će značajno povećati sigurnost stanovnika županije.

Predstavnici DVD-ova s predsjednikom Vatrogasne zajednice Međimurske županije Marijom Medvedom na svečanoj primopredaji u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, u sklopu proslave za Dan vatrogastva i svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, preuzeli su ugovore i ključeve za osam kombi vozila za potrebe osam međimurskih DVD-ova.

Hrvatska vatrogasna zajednica inače iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma u 2021. nabavlja za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pickup vozila.

Vatrogasna vozila nabavljena su iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ). Uprihođeno je za dio 2018. godine ukupno 21.533.947,88 kuna i za cijelu 2019. godinu 31.872.884,73 kune, što je uz planirano sufinanciranje Hrvatske vatrogasne zajednice i nekih vatrogasnih zajednica županija u iznosu od 1.135.566,80 kuna ukupni iznos raspoloživih financijskih sredstava za nabavu vatrogasne tehnike i opreme od 54.542.399,41 kune.

Od ukupno planiranih 207 nabavljenih kombi i pickup vozila, u 2019. godini podijeljena su 74 takva vozila. Nabavkom novih vozila povećavaju se spremnost, funkcionalnost i kapacitet vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Temeljem prijedloga Vatrogasne zajednice Međimurske županije, kombi vozila (Opel Vivaro) dobivaju DVD-ovi: Šandorovec, Mala Subotica, Macinec, Donji Mihaljevec, Martinuševec, Križovec, Dekanovec i Donji Kraljevec.

– Veća sigurnost Međimuraca i njihove imovine naša je osnovna zadaća i briga, zbog čega me vesele vijesti da su dobrovoljna vatrogasna društva Šandorovec, Mala Subotica, Macinec, Donji Mihaljevec, Martinuševec, Križovec, Dekanovec i Donji Kraljevec danas preuzela kombi vozila Opel Vivaro.

Ta vozila, zajedno sa dva navalna vozila, autocisternom te vozilom za gašenje šumskih požara će Međimursku županiju učiniti opremljenu suvremenom vatrogasnom opremom i spremnom za sezonu kada je rizik od požara veći – istaknuo je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje