Ulaskom među uzvanike kralja, kraljice i dvorske dame svečano je u petak, 13. rujna, otvoren 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Njihovu odjeću krasila je lijepa čipka jer je tema ovogodišnjeg Festivala „bajkovita kraljevska čipka“.

U prekrasnoj čipki iz 16 zemalja, a prvi put i onoj iz Južne Amerike, posjetitelji mogu uživati sve do nedjelje, 15. rujna. Eksponati ove godine prikazuju lepoglavsku čipku u tradicionalnoj verziji, ali i onoj modernoj, te čipku iz cijele Europe i njezine posebnosti.

Partner ovogodišnjeg Festivala je Kraljevina Španjolska koja je u Lepoglavu dovela svoje čipkarice i čipku iz tri regije.

Brojne visoke uzvanike na početku je pozdravio domaćin, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je istaknuo bogatu sveučilišnu povijest svog grada. Istaknuo je i zadovoljstvo time da je Festival čipke u Lepoglavi jedan od najvećih u svijetu te da ima tradiciju dugu već 23 godine.

Veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo zahvalio se na sudjelovanju na Festivalu istaknuvši da njegova zemlja ima bogatu čipkarsku povijest, čiji će dio moći vidjeti i posjetitelji koji stignu u Lepoglavu.

Izaslanik predsjednice Zdravko Jakop svečano je proglasio Festival otvorenim i najavio da će Kolinda Grabar-Kitarović dodijeliti priznanje Međunarodnom festivalu čipke.

Valja napomenuti da je među uzvanicima na otvorenju bio i general Mladen Markač.

Podignuta je festivalska zastava, održan prekrasan vatromet te je time lepoglavski Festival i svečano otvoren.

U subotu, 13. rujna, svi koji stignu na Festival moći će saznati više o tradicionalnim zanatima, vidjeti kako se izrađuje čipka te uživati u flamencu i nastupu Brajdaša.

Nedjelja je rezervirana za mimohod Lepoglavom, folklor i predstavu na temu čipke.

Kompletan program Festivala nađite na cipkarski-festival.com

Komentari

Komentara