Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Mještani općine Maruševec hrabro se borili s poplavama

Objavljeno:

- dana

Havarija

Kao i u većini općina i gradova u Hrvatskoj, kiša koja je danima padala zadala je probleme i mještanima Općine Maruševec.

Na teren su po pogoršanju vremena izašli članovi DVD-a Maruševec koji su ispumpavanjem vode spriječavali prodor poplavne vode i materijalnu štetu na obiteljskoj kući i gospodarskom objektu u Koretincu. Nakon što su pozvani na ispomoć od strane ivanečkog DVD-a, ponovo su obišli područje općine Maruševec te se zadržali na ispumpavanju vode kod obiteljske kuće u blizini Ciglane Cerje Tužno, gdje im se pridružilo DVD Donje Ladanje.

Općinskom komunalnom poduzeću MARKOM kiša je također zadala probleme pa su radnim strojem preusmjeravali protok vode na više lokacija, te punili i postavljali zečje nasipe.

Od ranog jutra, tijekom dana i u večernjim satima, zbog obilne kiše situaciju su na terenu pratili i koordinirali aktivnosti načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša.

-Tijekom jutra od Hrvatskih smo voda nabavili pijesak i vreće za zečje nasipe, koji su danas ali će i u narednom vremenu poslužiti za obranu ljudi te privatnih i gospodarskih objekata – izjavio je načelnik Šprem, te pohvalio Vatrogasce i MARKOM koji su spriječili veću štetu, ali i općinske vijećnike i građane koji su nesebično pomogli jedni drugima.

Voda se na nekoliko lokacija počela zadržavati i potom prelijevati preko ceste te je tijekom dana otežala promet na pojedinim mjestima na području općine, a najviše u naseljima Cerje Nebojse, Druškovec, Greda i Koškovec. Kako je u mjestu Stažnjevec zbog obilne vode Policija zatvorila cestu prema i iz Ivanca, promet se odvijao zaobilaznim pravcem kroz Druškovec i Koškovec. U većini se mjesta voda povukla s ceste, no još uvijek se zadržala na privatnim posjedima i poljoprivrenim parcelama. Promet i dalje otežano teče na cesti od Cerja Nebojse prema Kapelcu, kao i na cesti u naselju Greda.

– Iako je kiša u noći s utorka na srijedu prestala padati, a voda se prestala prelijevati u većem dijelu općine, smirivanje vremena očekuje se u srijedu u posljepodnevnim satima, stoga pozivamo građane i vozače koji se kreću našom općinom na oprez te da vožnju prilagode uvjetima na cestama, kako bi izbjegli neželjene posljedice – rekao je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Izvor: Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje