IZVORKoncertni ured Varaždin

Članovi studentskog orkestra Crea iz Amsterdama u okviru svoje mini ljetne turneje, posjetili su u utorak, 9. srpnja, i Varaždin, grad o kojem su prema riječima njihovog dirigenta Bassa Pollarda mnogo čuli, a nisu ga imali prigodu još posjetiti.

Nakon Ljubljane, a prije koncerta u Budimpešti, nastupilo je tako 75 mladih glazbenika u varaždinskom kazalištu pokazavši svoje glazbeno umijeće.

Orkestar ove godine slavi 30-tu obljetnicu djelovanja, a za studente Sveučilišta u Amsterdamu okupljanje i zajedničko muziciranje donosi druženje i koncerte na kojima ih publika oduševljeno prihvaća.

– U našem orkestru vlada mladost, nema ega, niti potrebe da se itko dokazuje i ističe ili da se možda boji da će biti prozvan ako nešto neće biti onako kako smo zamislili. Nosi nas glazba i uživamo u zajedničkom muziciranju – istaknuo je dirigent Pollard.

Na programu njihova koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta našla su se djela nizozemskih skladatelja, kao i Beethovenova Simfonija br. 7, koju kako je naglasio Pollard, često orkestri poput njihovog zaobilaze, no oni su se spretno i spremno uhvatili pripreme i izvedbe i tog djela.

I dok gosti iz Nizozemske nisu krili zadovoljstvo i sreću što su imali prigodu nastupiti pred varaždinskom publikom, za Koncertni ured Varaždin, kao organizatora bio je ovo jedan u nizu koncerta kojima se pruža prigoda mladim glazbenicima da se predstave publici, ali i da se produbljuje međunarodna suradnja.

– Ovo je jedan od plodova međunarodne suradnje i napora koje Koncertni ured Varaždin ulaže u razvoj kulture Varaždina. Uz to pročulo se za Varaždin, za njegove festivale, za Glazbenu školu pa su i ovi mladi glazbenici odlučili doći i nastupiti u našem gradu. I ovo gostovanje pokazuje spoj kulture i turizma, jer ostvaruju se nova noćenja u gradu i drago nam je da možemo ostvarivati ovakve projekte – rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Komentari

Komentara