Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Sveučilištu Sjever predstavljeni rezultati vezani uz utjecaj THC-a na liječenje oboljelih od karcinoma

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever u Varaždinu 8. ožujka održano je predstavljanje rezultata iznimno značajnog projekta Sveučilišta Sjever i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Projekt je naziva „Istraživanja međudjelovanja irinotekana i tetrahidrokanabiola na eksperimentalnom modelu štakora integriranjem biokemijskih, molekularno-bioloških, patohistoloških i analitičkih metoda“. Značajke samog projekta predstavila je ravnateljica Instituta te voditeljica projekta prof. dr. sc. Ana Lucić, koja je naglasila da se radi o vrlo uspješnoj suradnji Sveučilišta Sjever i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. – Osmislili smo projekt o utjecaju THC-a ili kanabiola na moguće učinke liječenja kod oboljelih od karcinoma. Međutim, naša sadašnja istraživanja pokazala su da to nije baš tako jednostavno i da se na nivou stanice pokazalo dosta sumnjivo. No, poanta svega je da ljudi koriste ova sredstva za koješta – liječenje, ublažavanje bolova… Međutim, ti preparati koji su medicinskog porijekla možda mogu u jednoj fazi spriječiti bolove, a to ne znači da se oni ne upliću u metabolizam razgradnje pravih lijekova koji mogu dovesti do toga da pravi lijek ne može stići do mjesta gdje bi trebao doći u organizmu jer zajedno s THC spojevima kompetira za isto mjesto. U tom smjeru idu istraživanja koja su jako multidisciplinirana i u njih je uključen velik broj znanstvenika, od liječnika, farmaceuta, medicinskih biokemičara, stručnjaka ekonomista za statistiku, biologa, ali i veterinara jer su i eksperimentalne životinje poput štakora uključene u istraživanje – istaknula je prof. dr. sc. Ana Lucić. Ujedno je naglasila da četverogodišnje istraživanje financiraju Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja, a još će trajati dvije godine, duplo duže od predviđenog. Da su ovakva istraživanja važna za Sveučilište Sjever, potvrdio je prorektor za financije i opće poslove Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Goran Kozina. – Imajući u vidu da dopusnicu za biomedicinsko područje u Hrvatskoj imaju samo četiri javna fakulteta, a mi smo peti, te s obzirom na to da je tu dopusnicu jako teško dobiti, treba se što više baviti istraživanjem. Dakle, samo klasična nastava sa studentima više nije dovoljna da bi se opravdala znanstvena dopusnica, stoga nam je čast što su nas prihvatili u ovakav projekt kroz koji ćemo uspjeti dokazati da se, osim nastavnog i stručnog djela, bavimo i znanstvenim istraživanjem – rekao je izv. prof. dr. sc. Goran Kozina, uvjeren da će Sveučilište Sjever u budućnosti opravdati znanstvenu dopusnicu, kao i to da će razviti još mnogo novih smjerova vezanih uz medicinu, uz postojeće studije Sestrinstva i Fizioterapije. Predstavljanju rezultata istraživanja još su prisustvovali pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Radovan Fuchs, predavačice iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada dr. sc. Anja Mikolić te dr. sc. Suzana Žunec, v. d. pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marijana Neuberg, gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok te brojni studenti ovog najmlađeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje