Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu održani Dani otvorenih vrata

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA 56. ROĐENDANA

Tekstilno-tehnološki fakultet proslavio je svoj 56. rođendan, a povodom toga na fakultetu u Varaždinu danas su održani Dani otvorenih vrata pod nazivom “Doživite čarobni svijet tekstila”. 

– Intezivno radimo na tome da oživimo školstvo na području Varaždinske županije jer je ovdje najviše zaposlenih u tekstilnoj industriji u Republici Hrvatskoj – izjavio je dr.sc. Željko Knezić, predstojnik studija u Varaždinu koji je na Tekstilno-tehnološki fakultet stigao prije četiri godine.

Studente se nastoji već na prvoj godini studija upoznati s radom u tvornicama tekstila, te ih potaknuti da se zaposle u tvornicama preko studentskih poslova kako bi u praksi mogli vidjeti što znači raditi ono za što se školuju.

Fakultet nudi dva smjera, a to su Dizajn kože i Odjevni smjer, a od ove jeseni otvaraju se razlikovni studiji na kojima će studenti morati položiti razlikovne predmete ukoliko na jesen žele upisati redovni ili izvanredni studij Tekstilno mehaničkog ili Tekstilno odjevnog smjera. 

U zadnje četiri godine na fakultetu u Varaždinu je zaposleno šest novih nastavnika, a radi se i na novim nastavnim planovima i programima.

Najavljena suradnja

– Ovih dana, u suradnji sa drugim studijima u Varaždinu, planiramo otvoriti smjer gdje će biti prožeta struka, dizajn i organizacija – otkriva dr.sc. Knezić.

– Kontaktirali smo tekstilnu i kožarsku industriju i oni su nam dali svoje viđenje potreba, a to je organizacijski dio. Psihologija organizacije proizvodnje i snalaženje u samoj proizvodnji su dijelovi koji nedostaju na ovom fakultetu, a to planiramo popraviti – objašnjava dr.sc. Knezić te dodaje kako će planovi da se spoji ono što fakultet najbolje nudi s potrebama industrije zasigurno trajati najmanje dvije godine.

Najvažnije je, kaže dr. sc. Knezić, budućim stručnjacima koji će raditi u tvornicama, osim dobrih temelja koji će im pomoći u radu u proizvodnji na području kože, tekstila ili obuće, prenijeti i pedagoške i komunikativne osnove.

Bez podrške

Iako niti jedan student koji je završio TTF u Varaždinu nije nezaposlen, predstojnik dr.sc. Željko Knezić nezadovoljan je politikom Varaždinske županije i Grada prema fakultetu koja je usmjerena na podupiranje viših tehnoloških područja.

– Posebno me razočarao dopis od Zavoda za zapošljavanje koji je ovih dana stigao. U dopisu nisu dali preporuku niti imaju želje stipendirati učenike srednjih škola u području kože, tekstila i obuće, na što sam burno reagirao – objašnjava dr.sc. Željko Knezić kojemu smeta što se općenito u društvu stvara dojam da se tekstilne industrije treba sramiti.

Fakultet su tijekom dana posjetili učenici i nastavnici Strojarske i prometne škole i Druge gimnazije Varaždin. Trenutno je na fakultet u Varaždinu upisano 76 studenata, a sljedeći Dani otvorenih vrata zamišljaju se kao posjet tekstilnim tvornicama.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati