Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Nakon duge tri godine Varaždin dobio još jedne podzemne kontejnere

Objavljeno:

- dana

Nakon što su 2015. godine kod Studentskog centra postavljeni prvi podzemni kontejneri, drugi su svjetlo dana ugledali prosincu 2018. godine. Drugi po redu podzemni spremnici postavljeni su u POS naselju.

– Ovi podzemni kontejneri nisu nikakva novost. Pokušali smo napraviti prihvatljiv model da se na jednostavan i jeftiniji način omogući odvajanje otpada. Ova gradska vlast našla je razumijevanje za taj projekt – rekao je direktor Čistoće Davor Skroza. U Ulici 22. rujna postavljena su tako tri kontejnera za miješani otpad, dva za plastiku i jedan za papir. Oni su zapremine dva ‘kubika’ te će ih koristiti stanari dviju zgrada. Naime, riječ je o pilot projektu za koji je Grad Varaždin izdvojio 200.000 kuna, a spremnike je konstruirala ludbreška tvrtka Oprema d.d. – Podzemni kontejneri dizajnirani su prema potrebama Grada Varaždina i Čistoće. Točno za sve kamione i dizalice koje koristi Čistoća. Betonsku kadu izradila je tvrtka Tehnobeton i kada je nepropusna izvan i iznutra. Gornji dio je trajan, a ima sigurnosnu platformu tako da nitko ne može upasti unutra kada se spremnici prazne – rekao je Nenad Horvat, rukovoditelj istraživanja i razvoja u tvrtki Oprema. Naime, stanari dviju zgrada u POS naselju tako više neće koristiti klasične kontejnere. To im se neće osjetiti na računima. – Podzemni spremnici za stambene zgrade trebali su biti postavljeni do 1. siječnja 2017., no bivša gradska vlast to nije napravila. On bivšoj vlasti ne želim pričati. Ako građani žele ovakav tip spremnika, onda ćemo to morati ili mi ili Čistoća platiti. Pretpostavljam da građani ne bi željeli da se njih optereti, onda će to pasti proračun. Grad je spreman u suradnji s Opremom i Čistoćom to postaviti. Ipak, to zahtjeva i strogo pridržavanje pravila odvajanja otpada, a i pitanje je žele li građani prošetati do nego spremnika i do 200 metara – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok koji je pozvao upravitelje zgrada da se odazovu pozivu na dogovor oko postavljanja spremnika.

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje