Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Nakon duge tri godine Varaždin dobio još jedne podzemne kontejnere

Objavljeno:

- dana

Nakon što su 2015. godine kod Studentskog centra postavljeni prvi podzemni kontejneri, drugi su svjetlo dana ugledali prosincu 2018. godine. Drugi po redu podzemni spremnici postavljeni su u POS naselju.

– Ovi podzemni kontejneri nisu nikakva novost. Pokušali smo napraviti prihvatljiv model da se na jednostavan i jeftiniji način omogući odvajanje otpada. Ova gradska vlast našla je razumijevanje za taj projekt – rekao je direktor Čistoće Davor Skroza. U Ulici 22. rujna postavljena su tako tri kontejnera za miješani otpad, dva za plastiku i jedan za papir. Oni su zapremine dva ‘kubika’ te će ih koristiti stanari dviju zgrada. Naime, riječ je o pilot projektu za koji je Grad Varaždin izdvojio 200.000 kuna, a spremnike je konstruirala ludbreška tvrtka Oprema d.d. – Podzemni kontejneri dizajnirani su prema potrebama Grada Varaždina i Čistoće. Točno za sve kamione i dizalice koje koristi Čistoća. Betonsku kadu izradila je tvrtka Tehnobeton i kada je nepropusna izvan i iznutra. Gornji dio je trajan, a ima sigurnosnu platformu tako da nitko ne može upasti unutra kada se spremnici prazne – rekao je Nenad Horvat, rukovoditelj istraživanja i razvoja u tvrtki Oprema. Naime, stanari dviju zgrada u POS naselju tako više neće koristiti klasične kontejnere. To im se neće osjetiti na računima. – Podzemni spremnici za stambene zgrade trebali su biti postavljeni do 1. siječnja 2017., no bivša gradska vlast to nije napravila. On bivšoj vlasti ne želim pričati. Ako građani žele ovakav tip spremnika, onda ćemo to morati ili mi ili Čistoća platiti. Pretpostavljam da građani ne bi željeli da se njih optereti, onda će to pasti proračun. Grad je spreman u suradnji s Opremom i Čistoćom to postaviti. Ipak, to zahtjeva i strogo pridržavanje pravila odvajanja otpada, a i pitanje je žele li građani prošetati do nego spremnika i do 200 metara – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok koji je pozvao upravitelje zgrada da se odazovu pozivu na dogovor oko postavljanja spremnika.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje