Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Novogodišnja noć u Međimurju protekla relativno mirno i sigurno: župan obišao dežurne službe

Objavljeno:

- dana

Iako ove godine nije bilo organiziranih proslava dočeka Nove godine te je ukupna situacija drukčija nego ranijih godina, žurne službe na području Međimurja predano su radile te ih je, već tradicionalno, na novogodišnje jutro obišao župan Međimurske županije Matija Posavec.

Zahvalio im je na svemu u protekloj godini te poželio mnogo uspjeha, kvalitetnog i organiziranog rada u novoj 2021.

Prilikom posjeta Službi civilne zaštite Čakovec (Županijskom centru 112), pročelnik Ladislav Söke istaknuo je kako je 24 sata prelaska sa stare u novu godinu zaprimljeno ukupno 37 poziva, od čega 23 namjenska. Tijekom 2020. godine zabilježena su ukupno 22.183 poziva, u prosjeku 60 poziva dnevno, što je za 6,2% manje poziva u odnosu na 2019. godinu. Od toga je 13.395 poziva, odnosno 60%, bilo namjenskih, a 40% nenamjenskih ili zlonamjernih poziva. U odnosu na 2019. godinu, u 2020. godini došlo je do pada ukupnog broja poziva (za 1472), a iskoristivost broja je porasla za 26,1%. Od 15.0 ožujka 2020. do 31. prosinca 2020. zaprimljeno je i 2486 poziva vezanih uz pojavu koronavirusa. Župan Posavec zahvalio je svim djelatnicima Službe civilne zaštite, s obzirom na to da je Centar 112 preuzeo ulogu komunikacijsko koordinacijskog centra za prenošenje svih odluka i uputa nacionalnog Stožera. Dežurnu ekipu činili su voditelj smjene Valentin Šipuš i operater analitičar Josip Vizir.

– Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave međimurske u novogodišnjoj noći zabilježio je tek nekoliko manjih intervencija pa je sigurnosna situacija ocijenjena iznimno povoljnom – naglasili su voditelj OKC-a PU Međimurske Goran Đurašin i voditeljica smjene Ines Češnjaj. PU međimurska uskoro će objaviti detaljnije izvješće o stanju sigurnosti za cijelu 2020. godinu, no ona je prema svim pokazateljima bolja od 2019. godine s obzirom na pad kaznenih i prekršajnih djela. Policijska uprava Međimurska također je poslala dvije ekipe interventne policije na potresom pogođena područja koje su se vratile.

Prilikom obilaska Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca, zapovjednik Mladen Kanižaj naglasio je kako tijekom novogodišnje noći vatrogasci nisu morali intervenirati. Vatrogasci su tijekom 2020. godine imali 791 intervenciju, što je u odnosu na 2019. godinu, kada ih je bilo 845, manje za 154 intervencije. Tijekom 31. prosinca 18 vatrogasaca otišlo je na područje Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom, dok je na Novu godinu 8 vatrogasaca otišlo na ispomoć u sanaciji šteta, kao i pas osposobljen za potrage. Dežurnu ekipu vatrogasaca prvog dana Nove godine činili su Robert Meglić, Milan Horvat, Mihael Grbavec, Renato Matoša, Dragutin Zorčec i Goran Dokleja.

Župan Posavec posjetio je i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije.

– Novogodišnja noć djelatnicima Hitne od 19 do 7 sati ujutro prošla je s 49 poziva i 10 intervencija. U istom vremenu prije godinu dana zabilježeno je 36 poziva i 10 intervencija. Tijekom cijele 2020. djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije zaprimili su 29.239 poziva te obavili 6831 intervenciju. U usporedbi s prošlom godinom bilo je 4,5% manje intervencija te 18% više poziva – naglasili su dežurni liječnici dr. Karlo Crnković i dr. Vanja Prgomelja. Dežurnu ekipu čine i medicinski tehničari Antonio Gužvinec i Leon Vlahek te vozači Željko Krčmar i Vlado Pavlic.

Župan je posjetio je i službu sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu koju čine 24 djelatnika i 16 vozila te obišao radove na rekonstrukciji dijela zgrade na prostoru zdravstvenih ustanova koja će omogućiti dodatne prostore za pacijente i medicinsko osoblje. Planirani završetak radova s opremanjem očekuje se tijekom ovog mjeseca.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije tijekom cijele 2020. godine uložili su iznimne napore u praćenje epidemiološkog stanja u Međimurju te provođenju testiranja na COVID-19. Tijekom 2020. godine obavljeno je testiranje više od 32 tisuće osoba, a najveći dio testova obrađen je u vlastitom mikrobiološkom laboratoriju. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. dr. Marina Payerl-Pal izrazila je zadovoljstvo poboljšanjem epidemiološke situacije. U novogodišnje jutro u Zavodu su radile inženjerka Nataša Lesar te laboratorijske tehničarke Anica Kocijan i Karmela Đud.

Do 1. siječnja 2021. godine u 12.30 nije rođena prva beba u ovoj godini.

Međimurje

FOTO Dr. sc. Predrag Kočila na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska demokratska zajednica grada Čakovca i njezin kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, dogovorili su suradnju i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore s nezavisnim i najaktivnijim gradskim vijećnikom u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Čakovca, Predragom Kočilom.

Suradnja i zajednički izlazak na listi za Gradsko vijeće predstavljeni su na konferenciji za novinare u četvrtak, na središnjem gradskom trgu, a tom su prilikom i Marković i Kočila naglasili da je vrijeme za promjene u načinu upravljanja Čakovcem kojeg treba, prije svega, vratiti Čakovčankama i Čakovčancima.

– Vrijeme je za TVOJ Čakovec! Poruka je to s kojom kolega Kočila i ja, kao i cijeli naš tim zajedno s građanima Čakovca, krećemo u kampanju za bolji Čakovec. S najaktivnijim vijećnikom u Gradskom vijeću našli smo se po svim ključnim točkama programa kojeg sam nedavno predstavio javnosti. Ono što je ključno i što nam je zajedničko je da želimo naš Čakovec učiniti boljim i po mjeri svakog našeg sugrađana. Vrijeme je za promjene, a mi zajedno znamo kako te promjene i provesti – istaknuo je Marković, koji je podsjetio da se Kočila uz svoj rad u Gradskom vijeću borio i zalagao jednako za sve građane Čakovca, kao i za sve dijelove grada.

To je potvrdio i Kočila, ističući kako, primjerice, Mihovljanu treba uređenje i izgradnja prometne infrastrukture zbog veće sigurnost svih sudionika u prometu te kako bi tamošnji društveni dom trebao biti na raspolaganju svim građanima. Uz rekonstrukciju svake godine po jedne ulice, rekao je i da ovo prigradsko naselje svakako ima potrebe za gradnjom novog vrtića, kao što sam Čakovec hitno treba izgradnju nove osnovne škole te Centra za odgoj i obrazovanje.

– Manjak vrtića, kao i nedostatak škole, poruka je aktualne vlasti koliko im je stalo do mladih ljudi u ovom gradu, do mladih obitelji. Samo desetak kilometara dalje u Varaždinu na tisuće osnovnoškolaca već godinama pohađa nastavu u jednoj smjeni. Mi, nažalost, moramo nekome objašnjavati kolika je nužnost da izgradimo novu školu, da našim mladim sugrađanima osiguramo kvalitetne uvjete obrazovanja kako bi danas-sutra bili što konkurentniji među svojim vršnjacima – pojasnio je aktualni nezavisni gradski vijećnik.

Što se tiče Ivanovca, Kočila je kao veliki problem istaknuo činjenicu da je tamo pojačan teretni promet zbog industrijske zone i da je nužno poboljšanje prometne infrastrukture, posebice one koja bi pojačala sigurnost najranjivijih skupina.

– To prigradsko naselje, odnosno tvrtke koje posluju na tom prostoru, značajno doprinose punjenju gradskog Proračuna, a aktualna vlast propustila je svih ovih godina zajednici, odnosno građanima koji tamo žive, vratiti dio poboljšanjem prometne infrastrukture, odnosno uređenjem Ivanovca – naglasio je Kočila. Nije zaboravio ni na sportski segment, pri čemu je upravo u Ivanovcu nužno uređenje svlačionica u sklopu nogometnog igrališta.

Govoreći o ostalim dijelovima Čakovca, rekao je da gotovo svi dijele istu sudbinu, a to je potreba za gradnjom i uređenjem prometnica odnosno pješačko-biciklističkih staza, kao i gradnja te uređenje društvene infrastrukture poput društvenih domova, igrališta za djecu, kvalitetnih sadržaja za mlade. Naglasio je i potrebu izgradnje pješačko-biciklističke staze od Slemenica do Murskog Središća, kao i sanaciju i izmještanje odlagališta otpada iz Totovca.

Posebno se osvrnu na samo stanje u centru Čakovca, gdje brojne fasade i objekti jednostavno vape za obnovom, ne samo zbog izgleda, već i zbog sigurnosti onih koji žive u njima, ali i prolaznika. Naglasio je da Grad u Proračun ubire spomeničku rentu od koje se dio treba vratiti uređenjem, ako ničega drugoga, barem pročelja zgrada.

Nezavisni Kočila, kao i politički partneri HDZ te zajednički kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, slažu se da je nužno hitno pokrenuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz program poticane stanogradnje. Također, obojica inzistiraju da se kod stanogradnje uvede red, točnije da se propiše koliki dio površine mora biti predviđen za zelene površine i prostor za djecu.

– Moramo stati na kraj betonizaciji cjelokupne površine kada se grade nove zgrade. Aktualna vlast dozvolila je takav način ponašanja, ali oni koji kupuju stan ne žele samo svojih 50-ak kvadrata i parkirališni prostor, već traže i okoliš ugodan za život. Mi ćemo promijeniti lošu praksu aktualne vlasti – odlučni su Marković i Kočila.

Marković je najavio kako će uz zajedničku suradnju naglasak posebno staviti na stvaranje preduvjeta za privlačenje novih investicija koje će otvarati nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću i većim primanjima za građane Čakovca. Posebna pažnja posvetit će se transparentnom radu gradske uprave, prije svega trošenju proračunskog novca te digitalizaciji u radu gradske uprave.

– Podsjećamo da je gradonačelnik ovdje da prije svega radi u interesu građana i da na transparentan i racionalan način upravlja novcima građana. To je ono što mi nudimo: rad za građane Čakovca, rad u interesu građana i razvoj našeg Čakovca – zaključio je Marković koji je još jednom poslao jasnu poruku svim Čakovčankama i Čakovčancima: “Vrijeme je za TVOJ Čakovec!”

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 87 novozaraženih, na respiratoru tri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 255 uzoraka, od čega je evidentirano 85 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 37,77 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 61 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 568.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, iz drugih županija javljeno o 1 pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 50.271 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo u MŽ 13.342 oboljelih COVID 19 osoba, a ukupno se opravilo 12.518 osoba

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući upute epidemiologa donio je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija da se nastava narednih tjedan dana za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike završnih razreda srednjih škola organizira prema A modelu nastave, odnosno u školskim učionicama.

Preporuka je da se nastava za više razrede osnovnih škola i ostale razrede srednjih škola održi online, odnosno prema C modelu nastave.

Nastavite čitati