Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Obilježeno Blaževo: senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba

Objavljeno:

- dana

Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec već osmu godinu zaredom obilježio je Blaževo, odnosno dan svetoga Blaža – biskupa, sveca, mučenika i zaštitnika oboljelih od bolesti grla.

Obilježavanje je organizirano u suradnji s Župom sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, pa su tako u istoimenoj crkvi održani sveta misa i blagoslov grla, a nakon toga i edukativno-humanitarna akcija pod nazivom „Zajedno smo jači i glasniji“. Tijekom akcije je predstavljen rad Kluba laringektomiranih, a u ponudi su bile jabuke i prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba. Prikupljeno je 2445 kuna te su svi dobrovoljni prilozi namijenjeni financiranju rehabilitacije laringektomiranih osoba na sedmodnevnom intenzivnom tečaju nadomjesnoga govora i psihoonkološke terapije u Crikvenici. Nakon toga je u Pastoralnom centru organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima te članovima udruga i Župe.

Senzibiliziranje javnosti

Cilj obilježavanja dana svetoga Blaža je senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec te ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, godišnje u Hrvatskoj od raka grkljana obolijeva nešto više od 300 osoba (2016. godine 313 muškaraca i 24 žene), a u Međimurskoj županiji prosječno godišnje obolijeva šest osoba. Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2018. godini je u Hrvatskoj od raka grkljana umrlo 169 osoba, od čega 159 muškaraca i 10 žena, a u Međimurskoj županiji tri muške osobe.

Jabuke za akciju „Zajedno smo jači i glasniji“ donirali su OPG Mihalic iz Pribislavca, Hižman Ivan i Bernarda iz Pribislavca te OPG Čeh iz Belice, platnene ekološke vrećice izradila je tvrtka „Novaković d.o.o.“ Gardinovec, a prigodne predmete od drveta izradio je pokojni član Kluba laringektomiranih Dragutin Kamenić.

– Od srca im svima zahvaljujemo. Isto tako najljepše zahvaljujemo fra Tomislavu Božičeku, župniku Župe sv. Antuna Padovanskog, udrugama i drugim suradnicima na pomoći u realizaciji obilježavanja dana sv. Blaža – poručuju iz Kluba laringektomiranih.

Odstranjivanje grkljana i glasnica

Kod laringektomiranih su osoba zbog raka odstranjeni grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu, a tijekom operacije se odstranjuju i glasnice pa laringektomirane osobe moraju naučiti jednu od metoda alaringealnog govora, govora bez glasnica. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće koje je lakše savladati uz pomoć članova Kluba koji su dobro rehabilitirani te uz stručnu podršku.

Glavni čimbenici rizika za rak grkljana su pušenje, konzumacija alkoholnih pića, izloženost štetnim kemikalijama i tvarima, gastoezofagealni refluks, genetska predispozicija i nepravilna prehrana. Postoje i rani simptomi bolesti kao što su promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, nadražujući suhi kašalj, osjećaj stranog tijela u grlu, smetnje u disanju, a kod uznapredovale bolesti otežano i/ili bolno gutanje, neugodan zadah iz usta te povećani limfni čvorovi na vratu.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje