Na današnji dan već trinaestu godinu zaredom obilježava Hrvatski olimpijski dan i to povodom godišnjice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.

U obilježavanje se tradicionalno uključuju škole i vrtići, a ove godine bilo je posebno svečano. Naime, na stadionu SRC Mladost u Čakovcu, tisuću djece i mladih družilo se, zabavljalo i zajedno rekreiralo.

U program obilježavanja Olimpijskog dana uključili su se I. i III. osnovna škola, OŠ Ivanovec te Dječji vrtići Cvrčak i Cipelica iz Čakovca. Održano je i prigodno atletsko natjecanje učenika osnovnih škola, a pod vodstvom učitelja tjelesne i zdravstvene kulture Gorana Kolarića, svi okupljeni zajedno su i vježbali.

– Ovaj dan zamišljen je kako manifestacija koja će djeci i mladima promovirati značaj sporta za društvu, ali i poticati olimpijska načela. Razumijevanje, mir, solidarnost među ljudima, pozitivno natjecanje te uključenost svih odrednice su olimpizma, te su to vrednote koje se trebaju razvijati kod djece i mladih – rekla je, među ostalim, hrvatska olimpijka, hrvatska rekorderka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić.

Pozdravljajući čakovečke mališane i osnovnoškolce u ime svih hrvatskih olimpijaca, izrazila je zadovoljstvo što se u Čakovcu ovaj dan obilježava ovako svečano i masovno.

– Grad Čakovec ulaže mnogo financijskih sredstva i truda kako bi ta načela promovirao, poticao i dodatno unaprjeđivao. Iduće godine bit ćemo Europski grad sporta, a događanjima koja će se protezati kroz cijelu 2020. godinu zajednički nazivnik bit će Sport svima – rekao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, te naglasio da je upravo bavljenje sportom preduvjet psihofizičkog zdravlja kako pojedine osobe, tako i cijelog društva.

Dodao je i da nije slučajno što se Hrvatski olimpijski dan obilježava upravo na SRC Mladost, jer je tijekom ljeta postavljena nova atletska staza, a pred završetkom je i izgradnja novih atletskih borilišta.

– Ta ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu činimo ponajviše zbog djece i mladih, kako bi imali vrhunske uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom. Jer sve navike koje steknete u djetinjstvu i mladosti, ostat će vam zauvijek – poručio je na kraju gradonačelnik Kovač.

Hrvatski olimpijski dan obilježen je i dizanjem olimpijske zastave i intoniranjem olimpijske himne. Nju je, uz pomoć Ivane Brkljačić, podigao Martin Slamek, šestogodišnji polaznik Dječjeg vrtića Cipelice, skupina Točkice.

Samom početku obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana nazočili su i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić i predsjednik Atletskog kluba Međimurje Mario Dobša. Upravo su atletičari pomogli u organizaciji natjecanja u trčanju i bacanju vorteksa.

Komentari

Komentara

loading...