Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Članovi UDVDR-a memorijalnim turnirom i druženjem obilježili 27. godišnjicu operacije Bljesak

FOTO Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici održano je obilježavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojem su, uz veliki broj članova braniteljskih udruga, prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji, koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu, organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv. Jurja, župan Stričak je naglasio kako je operacija Bljesak najavila sljedeću operaciju, a to je bila Oluja.

– Nakon Bljeska je bilo vidljivo da su i naša policija i vojska spremni i osposobljeni osloboditi okupirani teritorij od srbočetničkih snaga. Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega tridesetak sati oslobođeno je petsto četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a mi iz smjera Kutine – rekao je župan te dodao da i danas traje osjećaj ponosa i časti kod onih koji su tome sudjelovali.

– Više od polovice branitelja je u radnom odnosu te oni i dalje danas grade našu državu – zaključio je župan.

Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, naglasivši pritom hrabrost, domoljublje i požrtvovnost koje je krasilo naše branitelje koji su tih dana branili našu Domovinu.

Krasnodar Kišur, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin je podsjetio na sam tijek vojno-redarstvene operacije.

– Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH-a generala zbora Janka Bobetka. Operacija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji – rekao je Kišur.

U VRO-u Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Foto i video

VIDEO Djelić nogometne fešte iz Kneginca: veterani Dinama obećali su da će doći i na 80. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

REGIONALNI TJEDNIK

Nogometni klub Zagorac proslavio je svoj 75. rođendan. Na proslavu su stigli veterani Dinama koji su s 9:2 svladali domaćina.

Kako je bilo pogledajte u videu.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Motoristi na moćnim jurilicama rado se odazvali susretu Moto kluba Baroker Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Rika motora od jučer odjekuje varaždinskim Aquacityjem jer je ovaj vikend rezerviran za moto susret Moto kluba Baroker Varaždin.

Varaždinski motoristi u našoj zemlji i van nje imaju brojne prijatelje koji su se rado odazvali njihovom ovogodišnjem susretu.

Motorističko druženje počelo je u petak uz glazbu i hranu, a danas će biti posebno zabavno. Subota, 14. svibnja, je rezervirana za moto igre i defile. Ako ste u ranim popodnevnim satima čuli buku motora, ili ih vidjeli, u Varaždinu i okolici radilo se o defileu.

Još stignete razgledati motore ako ste ljubitelj. Večeras će zasvirati legendarno Atomsko sklonište te još neki bendovi. “Upad” je za motoriste besplatan, a za ostale posjetitelje 50 kuna.

– Ovaj događaj nebi bio mogući bez podrške Grada Varaždina, Varaždinske županije i drugih sponzora kojima se ovim putem želimo ponovno zahvaliti – poručuju Barokeri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje