Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Održana je svečana primopredaja novijeg kombi vozila DVD-u Majerje

Objavljeno:

- dana

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Majerje u subotu, 8. listopada, održana je svečana primopredaja novijeg vatrogasnog kombi vozila.

Nakon intoniranja himni, prisutne je pozdravio predsjednik DVD-a Majerje Stjepan Papec, dok je tajnik Matej Posavec u kratkom izvješću objasnio put do nabavke novijeg vozila. Nakon toga načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec predao je ključeve vozila zapovjedniku Josipu Posavcu.

Načelnik je istaknuo kako je ovo četvrto vozilo koje je zamijenjeno u VZO Petrijanec u protekle tri godine, a uz ulaganja u infrastrukturu odnosno vatrogasne domove u planu je, odnosno već je započeta realizacija nabavke potpuno novog navalnog vozila za centralni DVD Petrijanec.

Prisutne je pozdravila predsjednica VZO Petrijanec Nataša Šincek napomenuvši da je VZO Petrijanec u 2021. godini, dobivenim novim vozilom od HVZ-a za DVD Petrijanec, praktički dobio dva vozila, budući da je kombi iz Petrijanca ostao unutar općine Petrijanec, odnosno doniran je DVD-u Majerje.

Uz primopredaju vozila, obilježeno je i 40 godina bratimljenja s PGD Radomerje te su u to ime prisutnima obratio i njihov predsjednik Branko Novak čestitavši domaćim vatrogascima na novom vozilu uz želju da ga što manje koriste za intervencije. Također, u ime Mjesnog odbora Majerje vatrogascima je na svemu što rade za dobrobit zajednice zahvalio predsjednik Valentino Mateuš.

DVD Majerje preuzeo je kombi u svibnju 2021. godine no zbog mjera koje su bile na snazi zbog pandemije, svečana primopredaja je malo odgođena.

Vozilo Renault Trafic, 2021. godište, stiglo je iz centralnog društva DVD-a Petrijanec, donacijom, budući da je DVD Petrijanec 4. svibnja 2021. godine preuzeo novo kombi vozilo, jedno od šest, koja su stigla iz Hrvatske vatrogasne zajednice, a financirana su iz fonda Općekorisnih funkcija šuma, Ministarstva poljoprivrede. Na taj način, u Vatrogasnoj zajednici općine Petrijanec, umjesto planirane zamjene jednog kombi vozila u prethodnoj godini obnovljen je vozni park u dva društva.

Uz konstanta ulaganja u opremu, vozila i infrastrukturu dobrovoljnih vatrogasnih društava sljedeće godine u planu je završetak nabavke i nadogradnje potpuno novog navalnog vozila za DVD Petrijanec, vrijednog više od 1,5 milijuna kuna.

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama obilježeno 250 godina od izgradnje kapele Svetog Duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama je tradicionalnom svetom misom na Duhovski ponedjeljak obilježena 250. obljetnica izgradnje kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama.

Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s biskupom u miru Jurajem Jezerincem, a bili su prisutni i velečasni Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, prečasni Vlado Kolarić, župnik u Strahonincu, zatim tajnik varaždinskog biskupa, velečasni Marko Domiter, te domaći župnik, velečasni Siniša Dudašek.

Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, kapela sv. Duha zaštićeno je kulturno dobro.

– Ove godine slavi ukupno 250 godina postojanja baštinskog objekta u današnjem stanju – rekla je Vlahović, dodajući kako su u periodu od 2015. do 2023. godine provedena istraživanja te radovi na samome objektu, sve s ciljem obnove kao kulturnog i sakralnog spomenika.

Značaj kapele sv. Duha istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice mogu se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, među time je i kapela sv. Duha. Grad kontinuirano ulaže u sve kulturne građevine, pa su tako značajna sredstva uložena i u sanaciju kapele. Cilj nam je sačuvati i obnoviti našu kulturnu baštinu kako bismo ju ostavili u nasljeđe budućim naraštajima, ali i doprinijeti većoj turističkoj vrijednosti našega grada – rekla je gradonačelnica Ratković.

Izložba o povijesti kapele i arheološkim nalazima

Dodajmo da će u kapeli sv. Duha u Varaždinskim Toplicama u subotu, 25. svibnja, u 17 sati biti postavljena prigodna izložba „In kamenie” o povijesti kapele i arheološkim nalazima, kao i izložba slika, fotografija i razglednica s motivom kapele.

Svi ste pozvani doći na ovu izložbu koju organizira Župa sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama u suradnji sa Zavičajnim muzejem Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje