Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Online LiDraNo u OŠ Belica: učenici njeguju hrvatsku riječ i jezičnu baštinu

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Belica bila je domaćin Županijske smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2021, koja je u utorak, 16. ožujka, zbog epidemioloških uvjeta održana online. Unatoč tome, smotri je prisustvovalo 46 učenika i 34 mentora iz 23 međimurske osnovne škole, koji su svoje nastupe i radove predstavili virtualno.

Ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić najprije je pozdravio sve učenike i mentore, a potom naglasio kako ga raduje maštovitost, odvažnost i kreativnost svakog učenika.

– LiDraNo funkcionira na način da se učenici natječu u nekoliko kategorija, ali niti u jednom dijelu natjecanja, bilo to na školskoj, županijskoj ili državnoj razini, nema poretka, već se iznose mišljenja i sugestivni komentari komisije. Upravo zato LiDraNo nema status natjecanja, već je to smotra koja njeguje hrvatsku riječ i jezičnu baštinu – istaknuo je ravnatelj Žulić.

Predsjednica za organizaciju Županijske smotre Bojana Grgić izvijestila je da je na Županijskoj smotri izvedeno 16 dramsko-scenskih izraza te predstavljeno 10 literarnih radova, 3 školska lista, 3 radijske emisije kao i 6 samostalnih novinarskih radova.

– Organizacija Županijske smotre LiDraNo velik je izazov, no predstavlja veliku čast i nosi bogata iskustva posebno u „novom normalnom“. Svi zajedno pokazali smo da mi to želimo, hoćemo i možemo – izjavila je Bojana Grgić.

Sve prisutne učenike koji sudjeluju na ovom događanju pozdravio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da je „ponosan na međimurske učenike koji posjeduju veliku kreativnost, ali i učitelje i mentore koji su prepoznali potencijal u svakom učeniku prisutnom na smotri“.

– Doći do županijske razine u bilo kojem natjecanju vrlo je veliko postignuće i san svakog učenika koji je uložio trud da nešto nauči. Svi vi koji ste danas prisutni na ovoj smotri iskazali ste maštovitost, kreativnost i trud, od svojih mentora dobili ste pregršt savjeta koji će vam danas, ali i ubuduće pomoći u poticanju svoje kreativnosti i talenta. Sve ono što ste naučili pripremajući se za LiDraNo pamtit ćete cijeli život, kao i to da se trud koji ste uložili uvijek isplati jer put do cilja je težak, ali ostvariv – poručio im je župan Posavec i poželio mnogo uspjeha, nadahnutih riječi, stihova i radosnih trenutaka na ovogodišnjoj smotri.

Sudionici

Ovogodišnji sudionici LiDraNa nastupali su u pet područja.

U Dramsko-scenskom izrazu sudjelovali su Filip Sklepić, Jana Maltar, Mia Sabol, Tena Novak, Sara Matulin, Leonardo Reich, Elizabeta Srpak, Lucija Premuš, Stella Jezernik, Sofia Pandur, Dora Zvoršec, Eni Vibović, Meri Matjačić, Ida Hlapčić, Ana Strbad i Mateo Oršuš.

U kategoriji Literarni radovi nastupali su Neva Haramija, Niko Fundak, Vili Markač, Vjera Hrlec, Julija Lisjak, Zita Zamuda, Ria Mikulan, Dora Barbić, Lea Zadravec i Vilim Pintarić.

U kategoriji Školski listovi natjecali su se Paula Juras, Velimir Tota i Lara Pergar.

U kategoriji Radijske emisije svoje su vještine pokazali Corina Kovačić, Marija Šergić, Vida Ciglar, Zita Zamuda, Aida Trstenjak, Ema Horvat, Lara Berend, Lara Držanić, Mura Blažević, Marta Murk, Paula Juras i Lea Tomašić.

U samostalnim novinarskim radovima iskazali su se Lea Bogdan, Lucija Skender, Magdalena Pinc, Marta Varga i Domagoj Posavi.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!