Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općine Sračinec, Trnovec Bartolovečki i Cestica ogledni primjeri održivog gospodarenja otpadom

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Sračinec u petak, 8. veljače, predstavljen je projekt ČOKSA koji će doprijeti unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Sračinec, Cestica i Trnovec Bartolovečki.

Uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom. – Radit će se edukativne radionice, javne tribine, obilježavanja dana vezanih uz zaštitu okoliša te će se promovirati održivo gospodarenje otpadom, odnosno naglašavati važnost razvrstavanja i recikliranja otpada – rekao je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i voditelj projekta. Vrijednost projekta je 563.561 kuna, a 85 posto sredstava – 479.000 kuna stiglo je iz Kohezijskog fonda Europske unije. – Ovim značajnim sredstvima krenuli smo u projekt kojim želimo postići što bolju kvalitetu educiranosti naših sumještana za razvrstavanje komunalnog i suhog otpada na kućnom pragu – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik općine Sračinec. Naime, cilj je da u konačnici svi mještani, od prve do 77 godine života shvate koliko je važno pravilno razvrstati otpad kako bi se smanjila količina komunalnog otpada. Mirko Korotaj ističe da je Općina Cestica već odavno započela provodili mjere razvrstavanjem otpada. – Prije otprilike osam godina Općina je sanirala veliko divlje odlagalište, dok je prošle godine zatvoren deponij i time smo postigli prvi korak uređenja općine. Krenulo se sa sortiranjem, a naša domaćinstva su pokazala da sama žele razvrstavati otpad. Tako ćemo svi zajedno postići standard koji se očekuje od nas, a važno je i da se ne poveća cijena – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica koji je istaknuo da će projektom ČOKSA Cestičani dobiti još bolju edukaciju te će još učinkovitije razvrstavati otpad. – Račun za smeće na području općine Cestica iznosi 40 kuna, plus šest kuna po svakom odvozu i to je niža od očekivane, odgovorno tvrdim da cijena može ostati ista – naglasio je Korotaj. Cijenom računa za odvoz smeća pohvalio se i načelnik Sračinca. – Imamo čipirane kante. Prije je cijena bila 63 kune, a sada mjesečni račune mogu iznositi 40, 46 kuna. Mještani su se uključili u svim segmentima. Educiraju se djeca u vrtiću i školi, no to i ne čudi budući da smo mi već prije 10 godina imali zelene otoke za odvajanje papira, stakla i plastike – pohvalio se Novoselec i dodao da općine sa sjeverozapada Hrvatske mogu biti primjer. – Uvijek smo bili bliže zapadu pa smo kopirali ono što je dobro. Samo po sebi ništa ne može doći i uvijek tražimo najbolja rješenja. Vjerujem da drugima možemo biti ogledni primjerak – zaključio je Novoselec.

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje