Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općine Sračinec, Trnovec Bartolovečki i Cestica ogledni primjeri održivog gospodarenja otpadom

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Sračinec u petak, 8. veljače, predstavljen je projekt ČOKSA koji će doprijeti unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Sračinec, Cestica i Trnovec Bartolovečki.

Uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom. – Radit će se edukativne radionice, javne tribine, obilježavanja dana vezanih uz zaštitu okoliša te će se promovirati održivo gospodarenje otpadom, odnosno naglašavati važnost razvrstavanja i recikliranja otpada – rekao je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i voditelj projekta. Vrijednost projekta je 563.561 kuna, a 85 posto sredstava – 479.000 kuna stiglo je iz Kohezijskog fonda Europske unije. – Ovim značajnim sredstvima krenuli smo u projekt kojim želimo postići što bolju kvalitetu educiranosti naših sumještana za razvrstavanje komunalnog i suhog otpada na kućnom pragu – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik općine Sračinec. Naime, cilj je da u konačnici svi mještani, od prve do 77 godine života shvate koliko je važno pravilno razvrstati otpad kako bi se smanjila količina komunalnog otpada. Mirko Korotaj ističe da je Općina Cestica već odavno započela provodili mjere razvrstavanjem otpada. – Prije otprilike osam godina Općina je sanirala veliko divlje odlagalište, dok je prošle godine zatvoren deponij i time smo postigli prvi korak uređenja općine. Krenulo se sa sortiranjem, a naša domaćinstva su pokazala da sama žele razvrstavati otpad. Tako ćemo svi zajedno postići standard koji se očekuje od nas, a važno je i da se ne poveća cijena – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica koji je istaknuo da će projektom ČOKSA Cestičani dobiti još bolju edukaciju te će još učinkovitije razvrstavati otpad. – Račun za smeće na području općine Cestica iznosi 40 kuna, plus šest kuna po svakom odvozu i to je niža od očekivane, odgovorno tvrdim da cijena može ostati ista – naglasio je Korotaj. Cijenom računa za odvoz smeća pohvalio se i načelnik Sračinca. – Imamo čipirane kante. Prije je cijena bila 63 kune, a sada mjesečni račune mogu iznositi 40, 46 kuna. Mještani su se uključili u svim segmentima. Educiraju se djeca u vrtiću i školi, no to i ne čudi budući da smo mi već prije 10 godina imali zelene otoke za odvajanje papira, stakla i plastike – pohvalio se Novoselec i dodao da općine sa sjeverozapada Hrvatske mogu biti primjer. – Uvijek smo bili bliže zapadu pa smo kopirali ono što je dobro. Samo po sebi ništa ne može doći i uvijek tražimo najbolja rješenja. Vjerujem da drugima možemo biti ogledni primjerak – zaključio je Novoselec.

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Globalna hrana d.o.o. / McDonald’s traži Radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin. Poslodavac nudi stabilno i sigurno radno mjesto, rad na puno ili nepuno radno vrijeme uz stimulativna primanja. Prijave se zaprimaju do 27.01.2022. brzo i jednostavno putem brze prijave.

TS Prom trgovina d.o.o. zapošljava Komercijalista u prodaji priključnih gospodarskih vozila u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. Traži se kandidat spreman na terenski rad sa završenom srednjom ili višom stručnom spremom te 2 godine radnog iskustva. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Električara (m/ž) u Novom Marofu. Prijave se zaprimaju do 26.01.2022. putem brze prijave.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Presečki Grupa d.o.o. zapošljava Automehaničara (m/ž). Rad se izvršava u Krapini i Varaždinu. Prijaviti se možete do 25.01.2022. putem brze prijave.

Summa-con d.o.o. traži Zavarivača (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a rok za prijavu je 18.02.2022. Poslodavac traži 5 radnika za izvršavanje zavarivačkih poslova. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava Proizvodno-transportnog radnika (m/ž) u Novom Marofu. Posao uključuje slaganje gotovih proizvoda na drvene ili metalne palete, vizualnu kontrolu kvalitete proizvoda te etiketiranje istih. Prijave se zaprimaju do 31.01.2022. ovdje.

Metalska industrija Varaždin zapošljava Kontrolora na ispitnoj stanici (m/ž) u Varažidnu. Prijave se zaprimaju do 17.02.2022. Posao uključuje tlačno ispitivanje armature, vizualnu kontrolu te ispitivanje funkcionalnosti. Sve informacije potrebne za prijavu pronađite na linku.

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak odgovorio na prozivku Čačića – kazao je oštro „ne“ reformističkim benđikama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas se, 21. siječnja, osvrnuo na izjave Radimira Čačića u vezi ulaganja u Varaždinske Toplice. Prema riječima bivšeg župana, Stričak je iz Razvojnog sporazuma Sjever potpuno izbacio investiciju od 600 milijuna u novi hotelski kompleks na tom području.

– Projekt izgradnje hotela Jupiter vam je kao tibetanski Jeti. O njemu se priča, a nitko ga nije vidio. U našim smo arhivama vezano na tu temu našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, iz doba župana Štromara. Kao što bi rekao moj prethodnik „Pa nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati i napisati građevinsku dozvolu!“. Stoga pozivam bivšeg župana Čačića da dostavi tu građevinsku ili lokacijsku dozvolu, taj glavni ili idejni projekt vezan uz izgradnju hotela Jupiter. U arhivi Varaždinske županije od toga nema ničeg! Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever. Bez ičega, samo: „Mi želimo 600.000 kuna za razvoj hotela.“ – navodi Stričak.

Točno je, dodaje župan, da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, no ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela sa pet zvjezdica.

– Naravno da sam negdje u sedmome mjesecu prošle godine taj hotel maknuo iz prijave za Razvojni sporazum Sjever i uvrstio izgradnju Kampusa FOI-ja. Kada se Fakultet izgradi kroz 10-ak godina i kada odškoluje i iznjedri tisuću mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih ljudi, ti ljudi će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. A uloga županije nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. „Da“ Kampusu FOI-ja, „ne“ hotelu Jupiter, za što ne postoji ništa. “Da” obrazovanju, „ne“ reformističkim benđikama – oštro je ustvrdio župan Stričak.

Još jednom je prozvao bivšeg župana Čačića „neka donese taj projekt, neka ga vidimo“. – Možda je u Tibetu, tko zna? – pita se Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje