FOTOMarta Konjačić

U prostorijama Općine Sračinec u petak, 8. veljače, predstavljen je projekt ČOKSA koji će doprijeti unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Sračinec, Cestica i Trnovec Bartolovečki.

Uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom.

– Radit će se edukativne radionice, javne tribine, obilježavanja dana vezanih uz zaštitu okoliša te će se promovirati održivo gospodarenje otpadom, odnosno naglašavati važnost razvrstavanja i recikliranja otpada – rekao je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i voditelj projekta.

Vrijednost projekta je 563.561 kuna, a 85 posto sredstava – 479.000 kuna stiglo je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

– Ovim značajnim sredstvima krenuli smo u projekt kojim želimo postići što bolju kvalitetu educiranosti naših sumještana za razvrstavanje komunalnog i suhog otpada na kućnom pragu – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik općine Sračinec.

Naime, cilj je da u konačnici svi mještani, od prve do 77 godine života shvate koliko je važno pravilno razvrstati otpad kako bi se smanjila količina komunalnog otpada.

Mirko Korotaj ističe da je Općina Cestica već odavno započela provodili mjere razvrstavanjem otpada.

– Prije otprilike osam godina Općina je sanirala veliko divlje odlagalište, dok je prošle godine zatvoren deponij i time smo postigli prvi korak uređenja općine. Krenulo se sa sortiranjem, a naša domaćinstva su pokazala da sama žele razvrstavati otpad. Tako ćemo svi zajedno postići standard koji se očekuje od nas, a važno je i da se ne poveća cijena – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica koji je istaknuo da će projektom ČOKSA Cestičani dobiti još bolju edukaciju te će još učinkovitije razvrstavati otpad.

– Račun za smeće na području općine Cestica iznosi 40 kuna, plus šest kuna po svakom odvozu i to je niža od očekivane, odgovorno tvrdim da cijena može ostati ista – naglasio je Korotaj.

Cijenom računa za odvoz smeća pohvalio se i načelnik Sračinca.

– Imamo čipirane kante. Prije je cijena bila 63 kune, a sada mjesečni račune mogu iznositi 40, 46 kuna. Mještani su se uključili u svim segmentima. Educiraju se djeca u vrtiću i školi, no to i ne čudi budući da smo mi već prije 10 godina imali zelene otoke za odvajanje papira, stakla i plastike – pohvalio se Novoselec i dodao da općine sa sjeverozapada Hrvatske mogu biti primjer.

– Uvijek smo bili bliže zapadu pa smo kopirali ono što je dobro. Samo po sebi ništa ne može doći i uvijek tražimo najbolja rješenja. Vjerujem da drugima možemo biti ogledni primjerak – zaključio je Novoselec.

Komentari

Komentara