Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općine Sračinec, Trnovec Bartolovečki i Cestica ogledni primjeri održivog gospodarenja otpadom

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Općine Sračinec u petak, 8. veljače, predstavljen je projekt ČOKSA koji će doprijeti unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Sračinec, Cestica i Trnovec Bartolovečki.

Uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom. – Radit će se edukativne radionice, javne tribine, obilježavanja dana vezanih uz zaštitu okoliša te će se promovirati održivo gospodarenje otpadom, odnosno naglašavati važnost razvrstavanja i recikliranja otpada – rekao je Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec i voditelj projekta. Vrijednost projekta je 563.561 kuna, a 85 posto sredstava – 479.000 kuna stiglo je iz Kohezijskog fonda Europske unije. – Ovim značajnim sredstvima krenuli smo u projekt kojim želimo postići što bolju kvalitetu educiranosti naših sumještana za razvrstavanje komunalnog i suhog otpada na kućnom pragu – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik općine Sračinec. Naime, cilj je da u konačnici svi mještani, od prve do 77 godine života shvate koliko je važno pravilno razvrstati otpad kako bi se smanjila količina komunalnog otpada. Mirko Korotaj ističe da je Općina Cestica već odavno započela provodili mjere razvrstavanjem otpada. – Prije otprilike osam godina Općina je sanirala veliko divlje odlagalište, dok je prošle godine zatvoren deponij i time smo postigli prvi korak uređenja općine. Krenulo se sa sortiranjem, a naša domaćinstva su pokazala da sama žele razvrstavati otpad. Tako ćemo svi zajedno postići standard koji se očekuje od nas, a važno je i da se ne poveća cijena – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica koji je istaknuo da će projektom ČOKSA Cestičani dobiti još bolju edukaciju te će još učinkovitije razvrstavati otpad. – Račun za smeće na području općine Cestica iznosi 40 kuna, plus šest kuna po svakom odvozu i to je niža od očekivane, odgovorno tvrdim da cijena može ostati ista – naglasio je Korotaj. Cijenom računa za odvoz smeća pohvalio se i načelnik Sračinca. – Imamo čipirane kante. Prije je cijena bila 63 kune, a sada mjesečni račune mogu iznositi 40, 46 kuna. Mještani su se uključili u svim segmentima. Educiraju se djeca u vrtiću i školi, no to i ne čudi budući da smo mi već prije 10 godina imali zelene otoke za odvajanje papira, stakla i plastike – pohvalio se Novoselec i dodao da općine sa sjeverozapada Hrvatske mogu biti primjer. – Uvijek smo bili bliže zapadu pa smo kopirali ono što je dobro. Samo po sebi ništa ne može doći i uvijek tražimo najbolja rješenja. Vjerujem da drugima možemo biti ogledni primjerak – zaključio je Novoselec.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje