Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Otvoren 2. poljoprivredni sajam Agrofest u Srednjoj školi Arboretum Opeka

Objavljeno:

- dana

U okviru EU projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka“, Srednja škola Arboretum Opeka organizira 2. poljoprivredni sajam Agrofest koji je svečano otvoren u petak, 19. svibnja.

Na 2. Agrofestu predstavlja se 47 izlagača iz Varaždinske i susjednih županija, a posjetitelji mogu vidjeti i degustirati vina i likere, povrće, voće, ljekovito i aromatično bilje, pčelinje proizvode i druge prehrambene delicije. Predstavljena će biti i poljoprivredna mehanizacija, traktori, druga oprema te repromaterijali za poljoprivrednu proizvodnju. Proizvođači cvijeća predstavljaju se s cvjetnim dekoracijama i ukrasnim biljem.

Ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka Dragan Brkić istaknuo je da interes za poljoprivredna zanimanja raste, a Agrofest je odličan način promocije i upoznavanja mladih s procesima poljoprivredne proizvodnje.

– Ovo je drugi po redu Agrofest. Još jedan imamo u planu održati ujesen sa svrhom promocije poljoprivrednih zanimanja, ali i spajanja poslodavaca s korisnicima Regionalnog centra. Ovaj put prisutno je 47 izlagača s područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Nakon održanog prvog Agrofesta vladalo je oduševljenje i kao što vidimo izlagači su se pojavili i na drugom izdanju u još većem broju. Ono što posebno veseli je da u posljednje vrijeme vidimo trend rasta zainteresiranosti za poljoprivredna zanimanja jer ljudi postaju svjesni važnosti poljoprivrede. Nadam se da će roditelji i učenici kroz ovu našu promociju tih zanimanja shvatiti njihovu važnost te da će i dalje rasti broj učenika koji se odlučuju na obrazovanje u našoj školi – rekao je Brkić.

Sajam je otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec, a otvorenju je prisustvovao i načelnik Općine Vinica Branimir Štimec.

Ove godine na Agrofestu posjetitelje očekuju i zanimljive izložbe bonsaija, kaktusa i malih životinja, a za sve zainteresirane bit će održani okrugli stolovi. U okviru sajmenog programa sudjeluju i učenici poljoprivrednih zanimanja iz šest srednjih škola: Arboretum Opeka, Srednje škole Bedekovčina, Gospodarske škole Čakovec, Srednje škole Ludbreg, Gospodarske škole Križevci i Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje