Povežite se s nama

Život i društvo

Bučino ulje Josipa Žmegača iz Varaždinske županije šampion je 5. međunarodne izložbe „Alpe-Adria“

Objavljeno:

- dana

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 5. međunarodnoj izložbi bučinih ulja „Alpe-Adria“ i 12. izložbi bučinih ulja Hrvatske, koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Ukupno je dodijeljeno 148 medalja, 31 zlatna, 95 srebrnih i 22 brončane medalje. Šampionom je proglašeno bučino ulje Josipa Žmegača iz Varaždinske županije, a priznanje mu je uručila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

– Svakom sportašu san je osvojiti najveće odličje u svom kraju, a meni se taj san ostvario. Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare i zbog toga se zahvaljujem Uljari Agroprom Patrčević koja je iz zlatnih koštica napravila šampionsko ulje. Nitko za mene ne bi znao da ne postoji Varaždinska županija koja marljivo i s predanim trudom pomaže nama poljoprivrednicima. Zato se zahvaljujem svim djelatnicima Varaždinske županije što su nam dali vjetar u leđa da se Varaždinsko bučino ulje nalazi svugdje u Europi, pa čak i na drugim kontinentima – rekao je Josip Žmegač koji se zahvalio i svojoj obitelji što mu je pomogla ostvariti njegov san.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je napore Varaždinske županije, ali i ostalih županija koji su usmjereni većoj prepoznatljivosti i većoj konzumaciji kvalitetnih, vrijednih bučinih ulja.

– Izložba je podsjetnik na vrijednu tradiciju koja se u ovim krajevima može pronaći i 150 godina ranije. Prilika je to i svima nama da vidimo što ti ljudi rade, čime se bave. Sama manifestacija bilježi rast broja izlagača, natjecatelja, rast onih koji žele dobiti nagrade, koji je žele imati uz sebe. A sve to nam potvrđuje da je riječ o manifestaciji koja raste i koja ima budućnost – rekla je ministrica Vučković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je da je riječ o jedinstvenoj izložbi u Europi.

– Osim što je jedinstvena, ova izložba govori nam o visokoj kvaliteti naših bučinih ulja, a ujedno čuva tradiciju i kulturu zemalja iz kojih su ona, a naš je cilj da to ulje koje je jedinstveno u europskim i svjetskim razmjerima promoviramo – naglasio je župan Stričak.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je da je na izložbi godinama prisutan konstantan broj izlagača. Ove godine pristiglo je 166 uzoraka što je velika brojka za jednu specijaliziranu izložbu bučinih ulja.

– Najveći dio poljoprivrednih proizvođača došao je iz Hrvatske, odnosno iz Varaždinske županije jer smo se etablirali kao sredina koja je prepoznatljiva po bučinom ulju. Zatim slijede proizvođači iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke – dodao je pročelnik Vincek.

Predsjednica ocjenjivačke komisije Melita Makovec, inače voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec, istaknula je da je ove godine komisija imala iznimno težak, ali ugodan zadatak.

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje