Povežite se s nama

Kultura

FOTO Prvorazredni Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” otvorio vrata građanima

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija dobila je još jedan suvremeni turističko-kulturni sadržaj. Svoja vrata građanima je otvorila “Riznica Međimurja”, muzej nematerijalne baštine koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti međimurskog kraja.

Prvi posjetitelji stigli su u muzej u okviru manifestacije „Noć Riznice Međimurja“ zahvaljujući kojoj je tijekom cijelog vikenda omogućeno besplatno razgledavanje građanima.

– Svi mi koji volimo naše Međimurje danas smo iznimno ponosni, jer smo u jedinstvenom prostoru obuhvatili međimursku povijest i vrijednosti, međimursko znanje i pamet, još jednom potvrdili sposobnost privlačenja europskih sredstava i očuvali ono najvrjednije što imamo, a to je naš identitet – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom otvorenja.

– Prvo otvaramo muzej onima kojima je to namijenjeno, a to su naši građani za koje želimo da s ponosom govore o ovom simbolu Međimurja, Starom gradu Zrinskih – dodao je župan Posavec, pojasnivši da je manifestacijom Noć Riznice Međimurja novi muzej prvo otvoren za građane, dok će se tijekom sljedećeg tjedna održati završna konferencija projekta kojom će muzej i službeno biti otvoren.

Prošećite tamnicama u kojima su bili zatvoreni vještice, neposlušni kmetovi i vojni zarobljenici!

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Stalni postav „Stoljeće utvrde“ smješten u prizemlju usredotočen je na sam čakovečki Stari grad, njegov razvoj i izvornu namjenu, kao i teme koje su s njime povezane. Prezentiran je sustav obrane čakovečke utvrde, način ratovanja u srednjem i ranom novom vijeku te je stavljen naglasak na razloge utamničenja osoba od razdoblja 16. do 20. stoljeća. Posjetitelji mogu razgledati tamnice u kojima su hiperrealistične lutke koje predstavljaju stvarne osobe, tijekom povijesti smještene u čakovečkim tamnicama – od žena optuženih da su vještice do visokih vojnih zarobljenika. Najviše je tema povezano s razdobljem gospodstva obitelji Zrinskih koja je ostavila najvidljiviji trag na kompleksu čakovečkoga Staroga grada.

Postav „Minijatura“ upoznaje nas s nematerijalnim dobrima koja nalazimo na području Međimurja kao što su tradicijski obrti, zaštićene skupine govora, prakse, običaji i folklorno stvaralaštvo, a drugi dio „Minijatura“ posvećen je usmeno-predanoj baštini Međimurja u kojoj se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te pričama o nadnaravnim bićima koje su se prenosile usmenim putem i očuvale do danas. Popevka i Vinko Žganec, zlatarenje i čipkarstvo, medičarstvo i lončarstvo, dječje igračke, cekeri, pisanice, pikači i lafre, mitovi i legende – Riznica Međimurja na edukativan i iznimno atraktivan način govori o tradiciji Međimurja, a poseban dio postava posvećen je međimurskoj legendi o pozoju.

Projekt sufinanciran europskim fondovima privući će posjetitelje iz cijelog svijeta

Velika očekivanja od novootvorenog muzeja ima ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan koja je sa svojim timom muzejskih djelatnika i projektnim timom predvođenim direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom, pročelnikom za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darkom Radanovićem i pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Anitom Strniščak, projekt uspješno privela kraju.

– Uložili smo srce i dušu u ovaj projekt, suočili smo se s brojnim izazovima tijekom ovoga dugotrajnog procesa, no sada kad je Muzej otvoren počinje novi posao, a to je prezentirati što široj publici jedinstvenost Međimurja – ponosno je poručila ravnateljica Hrustek Sobočan.

Nakon razgledavanja “Riznice Međimurja”, građani se mogu popeti na vrh zvonika ili mogu uživati u prekrasnoj terasi podno zvonika na kojoj je smješten kafić. Dio postava čini igraonica, odnosno prostor za djecu u kojem se najmlađi mogu obući u jednog od članova plemićke obitelji Zrinski, mačevati, nacrtati svog „pozoja“, a za mlade ljubitelje tehnologije spreman je kinetički pijesak u kojem mogu izgraditi dvorac.

Oduševljeni viđenim postavom tijekom Noći Riznice Muzeja bili su izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za kulturu Zdravko Zima, izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman.

– Otvorenje ovog muzeja nematerijalne baštine značajno je za ovu regiju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer svaka ozbiljna nacija svoju budućnost gradi na čuvanju svoje prošlosti. Važan je ovo trenutak, jer hrvatski turistički aduti nisu samo na obali, već i kontinent ima svoje vrijednosti i kvalitete, a ovaj Muzej dostojno konkurira najsuvremenijim muzejskim postavima i s pravom nosi naziv “Riznica Međimurja“ – rekao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima.

Stari grad Zrinskih, njegovi bastioni, zidine, palača i perivoj srce su današnjega modernog Čakovca, stoga je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini s velikim zadovoljstvom prisustvovala otvorenju “Riznice Međimurja” koja Čakovec uvodi među prvorazredne muzejske gradove, a zajedno s Ekomuzejom “Međimurje malo”, “Matulovim gruntom” u Frkanovcu, Centrom za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu i ostalim turističkim sadržajima diljem županije Međimurje i dalje potvrđuje da je među najuspješnijim destinacijama kontinentalnog turizma.

Vikend “Riznice Međimurja” održava se tijekom ovog vikenda. U subotu i nedjelju, 10. i 11. srpnja, od 10 do 14 sati uz besplatan ulaz (obvezna prethodna najava!) posjetite novootvoreni Muzej. Ulaznice se podižu u Muzeju Međimurja.

E-mail: [email protected]; tel: 040/313-499; adresa: Stari grad Zrinskih, Trg Republike 5. Grupa od 30 posjetitelja ulazi svakih pola sata. Grupe se formiraju prema redoslijedu prijave.

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Kultura

Puhački orkestar grada Ludbrega ostvario povijesni rezultat, osvojili zlatnu plaketu na državnom susretu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Puhački orkestar grada Ludbrega nastupio je na Državnom susretu puhačkih orkestara u Zagrebu.

Ovaj 37. po redu susret održan je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstavljena je snaga kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture.

Ludbreški puhači ostvarili su povijesni rezultat donijevši u Ludbreg prvu zlatnu plaketu s osvojenih 90 bodova u C kategoriji.

Orkestri sudionici državne razine natjecanja svoje su mjesto izborili putem županijskih smotri i samostalnih preslušavanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje