Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rođendan su proslavili prisjećajući se bogate prošlosti, u kojoj se zaljubljivalo i zabavljalo

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA U PRELOGU

Sadašnji i nekadašnji preloški „slogaši“, zaljubljenici u čuvanje narodne baštine, te brojne osobe iz političkog i kulturnog života Preloga okupili su se u Muzeju „Croata insulanus“ kako bi prigodnom izložbom zajedno proslavili 90. rođendan Kulturne udruge „Seljačka sloga“ iz Preloga.

Prisjećanja

Vjerojatno nitko nije bio ponosniji i radosniji na proslavi ove obljetnice od Terezije i Vinka Naranđe, supružnika koji su se davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća upoznali i zaljubili upravo u ovoj udruzi.

Terezija i Vinko Naranđa upoznali su se i zaljubili u Udruzi početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća

– Nekad smo organizirali jako dobre zabave. Puno smo radili, ali smo puno i imali, te nam je bilo jako lijepo, bili smo složniji. I danas je slično, ali u manjoj mjeri. Jer, kada žene krenu na fakultet ili se udaju, teško je održavati takav način života. Prije je bilo jako puno bračnih parova u Udruzi. Samo iz obitelji moga supruga Vinka u „Slozi“ su bila četiri brata, tri šogorice i sestra – govori Terezija Naranđa, ponosno pokazujući na fotografiju nje i supruga na Smotri folklora u Zagrebu 1976. godine.

Pokazala je i fotografiju na kojoj članovi preloške „Sloge“ dočekuju Josipa Broza Tita u Čakovcu, a nastupala je i ona sa suprugom.
– Djed i baka su nam čuvali djecu pa smo mi mogli plesati. Bilo nam je jako lijepo – pomalo sjetno objašnjava Terezija.
– Nekad smo se mi djevojke same uređivale, već sam s 15 godina sve sama radila. Išla sam k starijim gospođama koje su me učile kako se pere nošnja – šterkalo se s brašnom, nije bilo šterke kao danas. Prvo su mi rekle da trebam prebrojati falde, jer robača mora imati 32 falde, nakon čega se sve ide raspeglavati. Otkad sam to naučila, sama uređujem svoju nošnju – prisjeća se Terezija Naranđa svoje mladosti i života provedenog u „Slogi“.

Tijekom 90 godina priločki je Ogranak “Seljačke sloge” postao jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj

Za postav ove bogate izložbe, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zaslužna je Priločanka Mirjana Hržić.
Tijekom tih devedeset godina priločki je Ogranak „Seljačke sloge“ postao jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava ne samo u Međimurju već i u Hrvatskoj.
– S ovom izložbom naziva „Devet desetljeća Sloge“ željeli smo pokazati što je sve „Seljačka sloga“ proživjela. Naravno, nismo uspjeli do kraja, ima toga još – fotografija, priznanja i darova, puno se toga nakupilo kroz 90 godina. No, uoči ove visoke obljetnice uspjeli smo prikazati barem 80 posto onoga što je „Sloga“ proživjela – izjavila je Mirjana Hržić.

Objasnila je i da je svaka godina „Sloge“ posebna i da se točno može vidjeti koje je godine bilo uspona, a koje padova. Točnije, može se vidjeti u kojoj se godini više nastupalo u Prelogu, a manje izvan Županije i slično, što je normalan tijek svakoga kulturnog društva, pogotovo onoga koje traje nekoliko desetljeća.
– Bilo je nekoliko smjena generacija, vjerujem i nadam se da će kroz ovih mjesec dana, koliko će izložba biti otvorena, svi oni stari „slogaši“, pa i oni čiji su članovi obitelji bili dio „Sloge“, pogledati izložbu i pronaći sebe ili nekoga bliskog na nekim od fotografija ili članaka – dodaje Hržić, koja zahvaljuje listu „Međimurje“ što je omogućio uvid u arhivu u kojoj su pronašli tekstove o „Slogi“ iz 1952. godine do danas.

Monografija

Autorica izložbe Mirjana Hržić istaknula je da je ova izložba dobar početak za neku veću monografiju, koju „Sloga“ svakako zaslužuje, te se nada da će se konačno u budućnosti riješiti i prostor „Sloge“. S tim se slaže i predsjednik Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog Damir Mužanić, koji je naglasio da kulturu treba i dalje održavati kako bi „Sloga“ i dalje ostala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

KU „Seljačka sloga“ Prelog trenutno broji više od 60 članova raspoređenih u četiri sekcije

– U ovih 90 godina stvarno se puno toga dogodilo. Recimo, sedam godina „Sloga“ je bila ambasador kulture u Ohridu, putovali smo na Siciliju, obišli smo Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju, Mađarsku… I danas dobro surađujemo sa susjedima, u ožujku sljedeće godine čeka nas putovanje na folklorni susret na Siciliji, gdje ćemo biti jedini predstavnici Županije – ponosno ističe Mužanić, ravnatelj „Sloge“, koja trenutno broji više od 60 članova raspoređenih u četiri folklorne sekcije – dječju folklornu, folklornu stariju, tamburašku i dramsku.

Dan nakon otvorenja izložbe proslava je nastavljena u Pastoralnom centru u Prelogu, gdje su ugostili folkloraše iz Gorjana, s kojima su pobratimljeni već 45 godina.
Izložbu u Muzeju „Croata insulanus“ moguće je pogledati do 6. siječnja 2018. godine.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati