Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rođendan su proslavili prisjećajući se bogate prošlosti, u kojoj se zaljubljivalo i zabavljalo

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA U PRELOGU

Sadašnji i nekadašnji preloški „slogaši“, zaljubljenici u čuvanje narodne baštine, te brojne osobe iz političkog i kulturnog života Preloga okupili su se u Muzeju „Croata insulanus“ kako bi prigodnom izložbom zajedno proslavili 90. rođendan Kulturne udruge „Seljačka sloga“ iz Preloga.

Prisjećanja

Vjerojatno nitko nije bio ponosniji i radosniji na proslavi ove obljetnice od Terezije i Vinka Naranđe, supružnika koji su se davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća upoznali i zaljubili upravo u ovoj udruzi.

Terezija i Vinko Naranđa upoznali su se i zaljubili u Udruzi početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća

– Nekad smo organizirali jako dobre zabave. Puno smo radili, ali smo puno i imali, te nam je bilo jako lijepo, bili smo složniji. I danas je slično, ali u manjoj mjeri. Jer, kada žene krenu na fakultet ili se udaju, teško je održavati takav način života. Prije je bilo jako puno bračnih parova u Udruzi. Samo iz obitelji moga supruga Vinka u „Slozi“ su bila četiri brata, tri šogorice i sestra – govori Terezija Naranđa, ponosno pokazujući na fotografiju nje i supruga na Smotri folklora u Zagrebu 1976. godine.

Pokazala je i fotografiju na kojoj članovi preloške „Sloge“ dočekuju Josipa Broza Tita u Čakovcu, a nastupala je i ona sa suprugom.
– Djed i baka su nam čuvali djecu pa smo mi mogli plesati. Bilo nam je jako lijepo – pomalo sjetno objašnjava Terezija.
– Nekad smo se mi djevojke same uređivale, već sam s 15 godina sve sama radila. Išla sam k starijim gospođama koje su me učile kako se pere nošnja – šterkalo se s brašnom, nije bilo šterke kao danas. Prvo su mi rekle da trebam prebrojati falde, jer robača mora imati 32 falde, nakon čega se sve ide raspeglavati. Otkad sam to naučila, sama uređujem svoju nošnju – prisjeća se Terezija Naranđa svoje mladosti i života provedenog u „Slogi“.

Tijekom 90 godina priločki je Ogranak “Seljačke sloge” postao jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj

Za postav ove bogate izložbe, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zaslužna je Priločanka Mirjana Hržić.
Tijekom tih devedeset godina priločki je Ogranak „Seljačke sloge“ postao jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava ne samo u Međimurju već i u Hrvatskoj.
– S ovom izložbom naziva „Devet desetljeća Sloge“ željeli smo pokazati što je sve „Seljačka sloga“ proživjela. Naravno, nismo uspjeli do kraja, ima toga još – fotografija, priznanja i darova, puno se toga nakupilo kroz 90 godina. No, uoči ove visoke obljetnice uspjeli smo prikazati barem 80 posto onoga što je „Sloga“ proživjela – izjavila je Mirjana Hržić.

Objasnila je i da je svaka godina „Sloge“ posebna i da se točno može vidjeti koje je godine bilo uspona, a koje padova. Točnije, može se vidjeti u kojoj se godini više nastupalo u Prelogu, a manje izvan Županije i slično, što je normalan tijek svakoga kulturnog društva, pogotovo onoga koje traje nekoliko desetljeća.
– Bilo je nekoliko smjena generacija, vjerujem i nadam se da će kroz ovih mjesec dana, koliko će izložba biti otvorena, svi oni stari „slogaši“, pa i oni čiji su članovi obitelji bili dio „Sloge“, pogledati izložbu i pronaći sebe ili nekoga bliskog na nekim od fotografija ili članaka – dodaje Hržić, koja zahvaljuje listu „Međimurje“ što je omogućio uvid u arhivu u kojoj su pronašli tekstove o „Slogi“ iz 1952. godine do danas.

Monografija

Autorica izložbe Mirjana Hržić istaknula je da je ova izložba dobar početak za neku veću monografiju, koju „Sloga“ svakako zaslužuje, te se nada da će se konačno u budućnosti riješiti i prostor „Sloge“. S tim se slaže i predsjednik Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog Damir Mužanić, koji je naglasio da kulturu treba i dalje održavati kako bi „Sloga“ i dalje ostala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

KU „Seljačka sloga“ Prelog trenutno broji više od 60 članova raspoređenih u četiri sekcije

– U ovih 90 godina stvarno se puno toga dogodilo. Recimo, sedam godina „Sloga“ je bila ambasador kulture u Ohridu, putovali smo na Siciliju, obišli smo Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju, Mađarsku… I danas dobro surađujemo sa susjedima, u ožujku sljedeće godine čeka nas putovanje na folklorni susret na Siciliji, gdje ćemo biti jedini predstavnici Županije – ponosno ističe Mužanić, ravnatelj „Sloge“, koja trenutno broji više od 60 članova raspoređenih u četiri folklorne sekcije – dječju folklornu, folklornu stariju, tamburašku i dramsku.

Dan nakon otvorenja izložbe proslava je nastavljena u Pastoralnom centru u Prelogu, gdje su ugostili folkloraše iz Gorjana, s kojima su pobratimljeni već 45 godina.
Izložbu u Muzeju „Croata insulanus“ moguće je pogledati do 6. siječnja 2018. godine.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje