Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gužva u Strukovnoj školi: maturanti čekali u redu kako bi se prevrnuli i slupali u simulatorima

Objavljeno:

- dana

U SKLOPU AKCIJE “KLIK”

U Strukovnoj školi Varaždin danas je za sve učenike trećih i četvrtih razreda održana akcija “KLIK – navika odgovornog ponašanja” u sklopu koje je maturantima održano predavanje o sigurnosti u prometu, a mogli su i isprobati simulatore prevrtanja i sudara.

– Akcija KLIK namijenjena je mladim ljudima, učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Oni predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina u prometu i zbog toga smo osmislili projekt kojim stvaramo jednu poželjnu sliku ponašanja u prometu – izjavio je Krešimir Viduka iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba Zagreb te dodao kako HAK s ovim projektom ide diljem cijele Hrvatske s nadom da će se u svim generacijama smanjiti smrtnost na cestama.

Stotinjak učenika srednje Strukovne škole isprobalo je simulator sudara i simulator prevrtanja vozila, dvije instalacije gdje se u kontroliranim uvjetima pokazuje kako nastaje prometna nesreća.

– Ako kroz ovu akciju uspijemo spasiti barem jedan život i ako uspijemo spriječiti da u budućnosti netko ne postane invalid, tada smo ovom akcijom jako puno napravili – rekao je Viduka.

Ravnatelj Strukovne škole Varaždin Dražen Košćak posebno je istaknuo kako je ova akcija i više nego dobrodošla nakon vikenda gdje je na cestama poginulo šest mladih ljudi.

– Kada pogledate godine, nastradali su mladi ljudi od 18 do 30 godina, početnici koji su najneiskusniji u prometu. Stoga smo htjeli ovom akcijom unaprijed zaštititi mlade i pomoći im da budu sigurniji u vožnji – kazao je ravnatelj Košćak.

– Sve sam isprobao i sve mi se jako sviđa, ali ne bih htio ništa od toga doživjeti. Mislim da će mi ovo pomoći da, kada završim autoškolu, budem oprezniji u prometu – izjavio je Borna Dvornik, učenik četvrtog razreda Strukovne škole.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje