Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gužva u Strukovnoj školi: maturanti čekali u redu kako bi se prevrnuli i slupali u simulatorima

Objavljeno:

- dana

U SKLOPU AKCIJE “KLIK”

U Strukovnoj školi Varaždin danas je za sve učenike trećih i četvrtih razreda održana akcija “KLIK – navika odgovornog ponašanja” u sklopu koje je maturantima održano predavanje o sigurnosti u prometu, a mogli su i isprobati simulatore prevrtanja i sudara.

– Akcija KLIK namijenjena je mladim ljudima, učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Oni predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina u prometu i zbog toga smo osmislili projekt kojim stvaramo jednu poželjnu sliku ponašanja u prometu – izjavio je Krešimir Viduka iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba Zagreb te dodao kako HAK s ovim projektom ide diljem cijele Hrvatske s nadom da će se u svim generacijama smanjiti smrtnost na cestama.

Stotinjak učenika srednje Strukovne škole isprobalo je simulator sudara i simulator prevrtanja vozila, dvije instalacije gdje se u kontroliranim uvjetima pokazuje kako nastaje prometna nesreća.

– Ako kroz ovu akciju uspijemo spasiti barem jedan život i ako uspijemo spriječiti da u budućnosti netko ne postane invalid, tada smo ovom akcijom jako puno napravili – rekao je Viduka.

Ravnatelj Strukovne škole Varaždin Dražen Košćak posebno je istaknuo kako je ova akcija i više nego dobrodošla nakon vikenda gdje je na cestama poginulo šest mladih ljudi.

– Kada pogledate godine, nastradali su mladi ljudi od 18 do 30 godina, početnici koji su najneiskusniji u prometu. Stoga smo htjeli ovom akcijom unaprijed zaštititi mlade i pomoći im da budu sigurniji u vožnji – kazao je ravnatelj Košćak.

– Sve sam isprobao i sve mi se jako sviđa, ali ne bih htio ništa od toga doživjeti. Mislim da će mi ovo pomoći da, kada završim autoškolu, budem oprezniji u prometu – izjavio je Borna Dvornik, učenik četvrtog razreda Strukovne škole.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

U Varaždinu će niknuti novih 56 POS stanova i 30 garaža u Ulici grada Koblenza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nakon devet godina, ponovo su počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi sa POS-stanovima kod Ulice grada Koblenza u Varaždinu. U petak su novinari obišli gradilište zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Potonji je tom prilikom izjavio da je „nažalost, bivša gradska administracija prekinula radove 2012. godine, što je bilo trostruko pogrešno“.

– Prije svega zbog toga što je ovo lokacija gdje se već počeli radovi, pa su nasilno prekinuti. Drugo, zbog toga što se kasnilo te ljudima stanovi nisu predani na korištenje na vrijeme, za što su se plaćali i penali. I treće, zbog toga što je POS još uvijek najbolji način stambenog zbrinjavanja, osobito mladih obitelji – istaknuo je gradonačelnik, ocijenivši pritom da je riječ o stanovima srednje i čak više kvalitete,  „a relativno jeftinijim u odnosu na ostale stanove na tržištu“.

Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad koji grade privatni građevinari i Grad.

– S kupnjom zemljišta, nakon obveznica, mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz sa istočne zaobilaznice, tako da će cijeli ovaj kvart biti rasterećen od prometnih gužvi. Štoviše, Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole, pa ćemo je prijaviti na europske projekte. Time ćemo cijeli ovaj dio grada razviti, odnosno imat će svu potrebnu infrastrukturu kakvu treba imati – najavio je Čehok.

Na njega se nadovezao Zoran Svetec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, objasnivši  da će u objektu B2 biti uređeno 56 stanova i 30 garaža.

– Veličina stanova imat će površinu od 63 do 98 metara četvornih. Građevinske radove izvodi varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadratnog metra iznosi 1285 eura. Završetak radova predviđa se u kolovozu 2022. godine – rekao je Svetec, napomenuvši da je interes za kupnju stanova već sada vrlo izražen.

Dodajmo da je Grad u pregovorima s HEP-om oko postavljanja dodatne sigurnosne ograde prema jednoj od najvećih visokonaponskih trafostanica u gradu, koja je smještena u neposrednoj blizini građevine B2.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovih dana pod naplatu je stavljeno i jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina. Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Iako Varaždinci negoduju radi uzurpiranja besplatnih parkirnih mjesta, ovaj put Grad tu ne može ništa. Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je riječ o privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja.

– Nažalost, taj prostor nije gradski od 2013. godine, kada ga je bivši gradonačelnik Goran Habuš predao FOI-ju. Riječ je o ugovoru koji je meni osobno potpuno neprihvatljiv, jer su dobili na korištenje gradsko zemljište bez klauzule u kojoj stoji do kojeg roka su ga dužni privesti svrsi – naglasio je Čehok.

Dodao je da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“. No, ukazao je i da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

– To nema nikakve veze s Gradom Varaždinom, jer nismo vlasnici ni tog zemljišta ni parkinga. Smatram da je taj parkirni prostor trebao ostati besplatan – zaključio je gradonačelnik.

Odgovor na to zašto je i kako FOI stavio parking pod naplatu, zatražili smo od Fakulteta organizacije i informatike, te ćemo ga objaviti kad pristigne u redakciju Regionalnog tjednika.     

Nastavite čitati