Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gužva u Strukovnoj školi: maturanti čekali u redu kako bi se prevrnuli i slupali u simulatorima

Objavljeno:

- dana

U SKLOPU AKCIJE “KLIK”

U Strukovnoj školi Varaždin danas je za sve učenike trećih i četvrtih razreda održana akcija “KLIK – navika odgovornog ponašanja” u sklopu koje je maturantima održano predavanje o sigurnosti u prometu, a mogli su i isprobati simulatore prevrtanja i sudara.

– Akcija KLIK namijenjena je mladim ljudima, učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Oni predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina u prometu i zbog toga smo osmislili projekt kojim stvaramo jednu poželjnu sliku ponašanja u prometu – izjavio je Krešimir Viduka iz Ureda sigurnosti cestovnog prometa Hrvatskog autokluba Zagreb te dodao kako HAK s ovim projektom ide diljem cijele Hrvatske s nadom da će se u svim generacijama smanjiti smrtnost na cestama.

Stotinjak učenika srednje Strukovne škole isprobalo je simulator sudara i simulator prevrtanja vozila, dvije instalacije gdje se u kontroliranim uvjetima pokazuje kako nastaje prometna nesreća.

– Ako kroz ovu akciju uspijemo spasiti barem jedan život i ako uspijemo spriječiti da u budućnosti netko ne postane invalid, tada smo ovom akcijom jako puno napravili – rekao je Viduka.

Ravnatelj Strukovne škole Varaždin Dražen Košćak posebno je istaknuo kako je ova akcija i više nego dobrodošla nakon vikenda gdje je na cestama poginulo šest mladih ljudi.

– Kada pogledate godine, nastradali su mladi ljudi od 18 do 30 godina, početnici koji su najneiskusniji u prometu. Stoga smo htjeli ovom akcijom unaprijed zaštititi mlade i pomoći im da budu sigurniji u vožnji – kazao je ravnatelj Košćak.

– Sve sam isprobao i sve mi se jako sviđa, ali ne bih htio ništa od toga doživjeti. Mislim da će mi ovo pomoći da, kada završim autoškolu, budem oprezniji u prometu – izjavio je Borna Dvornik, učenik četvrtog razreda Strukovne škole.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!