Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO „Škola u šumi, šuma u školi“: učenici OŠ Svibovec zasukali rukave i posadili sadnice drijenka

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog dana šuma, a u okviru projekta „Škola u šumi, šuma u školi“, u suradnji s Hrvatskim šumama, u utorak, 26. ožujka, u Osnovnoj školi Svibovec održano je predavanje za učenike od 5. do 8. razreda.

Predavanje je vodila koordinatorica projekta „Škola u šumi, šuma u školi“ na području Uprave šuma podružnice Koprivnica Sonja Rukavina, stručna suradnica za sjemenarstvo i rasadničarstvo. U predavanju su još sudjelovali i Valentina Majcen, stručna suradnica za zaštitu na radu na UŠP Koprivnica te Gabrijel Horvat, upravitelj šumarije Ludbreg. Glavni ciljevi projekta su naglašavanje važnosti očuvanja okoliša i stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, približavanje šume i šumarske struke djeci, integriranje spoznaja stečenih na terenu, u šumi, u cjelokupni odgojno – obrazovni proces, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, podučavanje djece važnosti sprječavanja požara i posljedica požara te spoznaja da šuma može biti nadahnuće za likovne i literarne radove, navode iz OŠ Svibovec.

Uskoro učionica na otvorenom?

– Zahvaljujući donaciji upravitelja Gabrijela Horvata, nakon predavanja su neki učenici zasukali rukave, iskopali rupe te zasadili donirane sadnice ispred škole. Posađene su sadnice drijenka koji je ujedno i simbol naselja Drenovec koje pripada upisnom području škole. Samu župu zovu „drvena fara“ i sela su dobila imena po vrstama drveća – Svibovec (sviba), Jalševec (jalša ili joha), Leskovec (lijeska) – navela je ravnateljica škola Melita Mesarić. Ujedno je otkrila da im je u planu sadnja ostalih vrsta drveća, postavljanje poučnih ploča, te uređenje učionice na otvorenom i parka ispred škole.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!