Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tisuće Novomarofčana u podne dočekalo Novu godinu

Objavljeno:

- dana

PRVI UŠLI U 2017.

Novomarofčani su već drugu godinu zaredom dočekali Novu godinu točno u podne.

Da je ovakav način ulaska u novu godinu pun pogodak dokaz je više od tisuću Novomarofčana koji su u subotu oko podneva stigli na prostor ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Umjesto u ponoć u podne, a vatromet zamijenili baloni

– Drugi put zaredom dočekujemo Novu godinu u podne. Vidjeli smo prošle godine da je to dobra stvar, pa smo ohrabreni krenuli u organizaciju i ove godine. Od standardne ponude posjetitelji su mogli uživati u programu u kojem je sudjelovala Udruga vinogradara i voćara „Pinta“, bogatoj ugostiteljskoj ponudi, motomrazovima koji su razveselili najmlađe, a potporu su pružili i Lionsi. Kulminacija je bila točno u podne kada je, umjesto vatrometa, nekoliko stotina balona pušteno u zrak. Da sve ima i dobru glazbenu podlogu pobrinuo se tamburaški sastav Terca – istaknula je  Renata Horvatić, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Novog Marofa, koja je, uz Pučko otvoreno učilište i Caffe bar Inn, glavni organizator događanja.

Na dočeku je bio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Očito se pokazuje da je ovo dobar projekt i da su se ljudi odazvali. Ima dosta mlađe, ali i starije populacije koja sigurno ne bi došla na doček da je organiziran u večernjim satima. Zbog njih smo pripremili brojne sadržaje koji su, vidi se po broju posjetitelja i atmosferi, odlično prihvaćeni – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Osim Novog Marofa, mještani još samo tri grada u Hrvatskoj na ovaj način ispraćaju staru i dočekuju novu, a to su Fužine, Marija Bistrica i Samobor.

 

Izvor: Foto: Ilustracija

Život i društvo

Jenkač: Očekuje nas intenzivnih sedam godina u ITU mehanizmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Gradskog vijeća Novog Marofa na sjednici u utorak dali su pozitivno mišljenje o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina, a zbog mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da se definiraju smjerovi za pripremu projekata.

– Bit će to u području kulture i turizma, gospodarstva te prometa, u kojem više nije gradnja cesta već integrirani prijevoz. Naši projekti koje ćemo pokušati realizirati kroz ITU mehanizam su obnova starog mlina u Presečnu, sportski park, naša vizija Poduzetničkog centra. Intenzivno ćemo se time baviti sljedećih sedam godina – rekao je Jenkač te dodatno pojasnio da je Novi Marof s dnevnim migracijama učenika i studenata, ali manje migracijama zaposlenih, dokazao dnevnu migraciju kao preduvjet pripadnosti varaždinskom urbanom području.

Na dnevnom redu novomarofskog Gradskog vijeća bilo je i suglasnost za provedbu ulaganja „Multifunkcionalni kulturni centar za mlade – rekonstrukcija“, koje će biti prijavljeno na natječaj za mjeru 7.4.1 Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i opremanje „Stare škole“ u Zagorskoj ulici u Novom Marofu te njezinu prenamjenu u Multifunkcionalni centar za mlade ukupne korisne površine 866,60 četvornih metara.

– Građevina će služiti kao mjesto okupljanja mladih, pojedinaca i interesnih skupina s područja Grada Novog Marofa i šire. Cilj ulaganja je unaprijediti kulturni život zajednice, posebno mladih, uspostavljanjem stalnog mjesta za nove oblike društveno-kulturnih aktivnosti – pojasnio je gradonačelnik Jenkač dodavši da je vrijednost projekta 7.875.879,16 kuna.

Vijećnici su prihvatili i dopunu odluke o ustanovljenju javnih priznanja Grada Novog Marofa kojom se ustanovljuje nova vrsta javnog priznanja – Povelja Grada Novog Marofa. Ona se dodjeljuje građanima Grada Novog Marofa, udrugama, ustanovama, trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama za uspjehe u poslovanju ili unapređenju kvalitete života u Gradu Novom Marofu svojim djelovanjem u području gospodarstva, znanosti, odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, kulture, sporta, tehničke kulture i drugih djelatnosti, a osobito za volonterski rad. Svake godine može se dodijeliti najviše pet Povelja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društva Crvenoga križa predala donacije bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin obilježilo Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji je trajao od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Varaždin tim je povodom pripremio donaciju higijenskih potrepština i društvenih igara u vrijednosti od 2163,70 kuna za bolesnike koji se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC-u Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Donacija je predana djelatnicima Bolnice uz donacije Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, GDCK-a Ivanec, GDCK-a Ludbreg i GDCK-a Novi Marof.

Brojna društva Crvenoga križa također su obilježila Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju vještina i znanja pri pružanju prve pomoći.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca već više od 150 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje