Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Tisuće Novomarofčana u podne dočekalo Novu godinu

Objavljeno:

- dana

PRVI UŠLI U 2017.

Novomarofčani su već drugu godinu zaredom dočekali Novu godinu točno u podne.

Da je ovakav način ulaska u novu godinu pun pogodak dokaz je više od tisuću Novomarofčana koji su u subotu oko podneva stigli na prostor ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Umjesto u ponoć u podne, a vatromet zamijenili baloni

– Drugi put zaredom dočekujemo Novu godinu u podne. Vidjeli smo prošle godine da je to dobra stvar, pa smo ohrabreni krenuli u organizaciju i ove godine. Od standardne ponude posjetitelji su mogli uživati u programu u kojem je sudjelovala Udruga vinogradara i voćara „Pinta“, bogatoj ugostiteljskoj ponudi, motomrazovima koji su razveselili najmlađe, a potporu su pružili i Lionsi. Kulminacija je bila točno u podne kada je, umjesto vatrometa, nekoliko stotina balona pušteno u zrak. Da sve ima i dobru glazbenu podlogu pobrinuo se tamburaški sastav Terca – istaknula je  Renata Horvatić, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Novog Marofa, koja je, uz Pučko otvoreno učilište i Caffe bar Inn, glavni organizator događanja.

Na dočeku je bio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Očito se pokazuje da je ovo dobar projekt i da su se ljudi odazvali. Ima dosta mlađe, ali i starije populacije koja sigurno ne bi došla na doček da je organiziran u večernjim satima. Zbog njih smo pripremili brojne sadržaje koji su, vidi se po broju posjetitelja i atmosferi, odlično prihvaćeni – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Osim Novog Marofa, mještani još samo tri grada u Hrvatskoj na ovaj način ispraćaju staru i dočekuju novu, a to su Fužine, Marija Bistrica i Samobor.

 

Izvor: Foto: Ilustracija

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Život i društvo

Darijan Mužic iz Sv. Petra bio je najmlađi orač na 19. državnom natjecanju u oranju u Poreču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijski savez poljoprivrednih udruga

U Poreču je ovog vikenda održano 19. državno natjecanje u oranju na kojemu su Varaždinsku županiju predstavili Darijan i Krunoslav Mužic; sin i otac koji su plasman na državno natjecanje ostvarili pobjedom na 17. natjecanju orača Varaždinske županije.

Natjecatelji iz 12 županija snage su odmjerili u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a vrijedi napomenuti kako je varaždinski predstavnik Darijan, koji se natjecao u kategoriji ravnjaka, sa svojih 15 godina ujedno bio i najmlađi orač na ovogodišnjem natjecanju.

Nakon višesatnog natjecanja pobjedu su u konačnici izborili Josip Marinović iz Koprivničko-križevačke županije i Željko Goldašić iz Karlovačke županije koji će se sljedeće godine predstaviti u Estoniji na svjetskom natjecanju u oranju.

>> Najbolji orači u Varaždinskoj županiji: Krunoslav Mužic je svojeg Darijana već s četiri godine poveo na oranje

Iako se predstavnici iz Varaždinske županije nisu našli među prva tri mjesta, dobre atmosfere među navijačima Varaždinske županije nije nedostajalo. Članovi Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Županijski savez poljoprivrednih udruga istaknuli su se bogatom ponudom hrane i pića lokalnih proizvođača koje su prezentirali i dali na kušanje mnogobrojnim posjetiteljima natjecanja. Uz vina, prirodne sokove, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, domaće sireve i suhomesnate proizvode štand Varaždinske županije je bio posjećen i zbog, već tradicionalne, sarme. Predstavnici Varaždinske županije su po završetku natjecanja primili i priznanje organizatora za najbolje uređeni štand na manifestaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje