FOTORegionalni tjednik, GMV

U srijedu, 17. srpnja, u palači Herzer otvorena je gostujuća izložba pod nazivom „Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan“.

Organizatori su Veleposlanstvo Japana u RH i Gradski muzej Varaždin u suradnji s institucijom Japan Foundation. Ovom se izložbom nastavlja suradnja iz 2017. godine, kada je na istome mjestu održana izložba „Lutke Japana“. Ta je suradnja rezultirala i jednom privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija za fundus varaždinskoga muzeja.

Na izložbi se mogu vidjeti različiti predmeti koji predstavljaju japansku tradiciju ručnih radova iz regije Tohoku. Tradicionalne rukotvorine oslikavaju njihovu funkcionalnu ljepotu i izvedbenu vještinu s odrazom karaktera i razmišljanja tamošnjih ljudi. Tako se u palači Herzer mogu vidjeti razne pletene košare, keramičke vaze, vezovi, obojani i tkani predmeti, predmeti od savijenog drveta i rukotvorine od kore, lijevani metalni predmeti, crteži i slike te predmeti od laka.

Nadalje, izložba je ujedno i sjećanje na godišnjicu velikog potresa i tsunamija koji su Tohoku pogodili 11. ožujka 2011. godine, te je tada regija pretrpjela razaranje dotad nezabilježenih razmjera. Između ostalog, stradale su proizvodnja i kultura rukotvorina pa stanovnici posljednjih godina ulažu napore kako bi što prije obnovili stradala područja i vratili izgubljeno. U tome dobivaju podršku iz cijeloga svijeta, a na tom je tragu priređena i izložba u Varaždinu.

Očuvanje nasljeđa

Za očuvanje kulturnog nasljeđa najviše se zalagao Soetsu Yanagi, utemeljitelj mingei pokreta, koji je prikupljao lokalne predmete. U tome su sudjelovali i ostali utjecajni članovi pokreta, među kojima su lončari Kanjiro Kawai i Shoji Hamada, dizajner tekstila Keisuke Serizawa i drvorezac Shiko Munakata. Njihovi se radovi mogu vidjeti na otvorenoj izložbi.

Glavni kustos izložbe Ryichi Matsubara rekao je da je naglasak na Tohoku, ali da se vještina ručnog rada još i danas prenosi s naraštaja na naraštaj i u drugim dijelovima Japana. Zahvalio se Gradu Varaždinu i Gradskome muzeju na domaćinstvu jer programi poput ovog omogućuju da se japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorine prenesu ljudima širom svijeta. Otvorenju su prisustvovale te nekoliko lijepih riječi dobrodošlice i potpore dale viša kustosica Elizabeta Igrec i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica koja je iskoristila trenutak da izrazi želju za suradnjom s Japanom i u budućnosti.

Izložba će u Varaždinu biti otvorena do 28. kolovoza. Ulaz je slobodan.

Komentari

Komentara

loading...