Povežite se s nama

Kultura

FOTO U palači Herzer izloženi tradicionalni ručni radovi iz japanske regije Tohoku

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 17. srpnja, u palači Herzer otvorena je gostujuća izložba pod nazivom „Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan“.

Organizatori su Veleposlanstvo Japana u RH i Gradski muzej Varaždin u suradnji s institucijom Japan Foundation. Ovom se izložbom nastavlja suradnja iz 2017. godine, kada je na istome mjestu održana izložba „Lutke Japana“. Ta je suradnja rezultirala i jednom privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija za fundus varaždinskoga muzeja. Na izložbi se mogu vidjeti različiti predmeti koji predstavljaju japansku tradiciju ručnih radova iz regije Tohoku. Tradicionalne rukotvorine oslikavaju njihovu funkcionalnu ljepotu i izvedbenu vještinu s odrazom karaktera i razmišljanja tamošnjih ljudi. Tako se u palači Herzer mogu vidjeti razne pletene košare, keramičke vaze, vezovi, obojani i tkani predmeti, predmeti od savijenog drveta i rukotvorine od kore, lijevani metalni predmeti, crteži i slike te predmeti od laka. Nadalje, izložba je ujedno i sjećanje na godišnjicu velikog potresa i tsunamija koji su Tohoku pogodili 11. ožujka 2011. godine, te je tada regija pretrpjela razaranje dotad nezabilježenih razmjera. Između ostalog, stradale su proizvodnja i kultura rukotvorina pa stanovnici posljednjih godina ulažu napore kako bi što prije obnovili stradala područja i vratili izgubljeno. U tome dobivaju podršku iz cijeloga svijeta, a na tom je tragu priređena i izložba u Varaždinu.

Očuvanje nasljeđa

Za očuvanje kulturnog nasljeđa najviše se zalagao Soetsu Yanagi, utemeljitelj mingei pokreta, koji je prikupljao lokalne predmete. U tome su sudjelovali i ostali utjecajni članovi pokreta, među kojima su lončari Kanjiro Kawai i Shoji Hamada, dizajner tekstila Keisuke Serizawa i drvorezac Shiko Munakata. Njihovi se radovi mogu vidjeti na otvorenoj izložbi. Glavni kustos izložbe Ryichi Matsubara rekao je da je naglasak na Tohoku, ali da se vještina ručnog rada još i danas prenosi s naraštaja na naraštaj i u drugim dijelovima Japana. Zahvalio se Gradu Varaždinu i Gradskome muzeju na domaćinstvu jer programi poput ovog omogućuju da se japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorine prenesu ljudima širom svijeta. Otvorenju su prisustvovale te nekoliko lijepih riječi dobrodošlice i potpore dale viša kustosica Elizabeta Igrec i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica koja je iskoristila trenutak da izrazi želju za suradnjom s Japanom i u budućnosti. Izložba će u Varaždinu biti otvorena do 28. kolovoza. Ulaz je slobodan.

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati