Oko 200 mladih informatičara okupilo se danas, 24. travnja, u Prvoj gimnaziji Varaždin kako bi sudjelovali na 2. Festivalu informatike „INFO@FEST“.

Naime, u Varaždinu su u tijeku Dani Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije, koji će u četiri dana trajanja obuhvatiti tri festivala – iz informatike, matematike i šaha, na kojima će se okupiti oko 2.000 učenika iz Varaždinske i ostalih županija, kao i Slovenije.

Prvo događanje, odnosno današnji Festival informatike otvorio je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je istaknuo da je ovo sjajna prilika da se podigne atmosfera oko onih najboljih u područjima bez kojih je danas nezamisliv društveni rast i razvoj.

– Posebno mi je drago što se danas okupilo 160 osnovnoškolaca i 39 srednjoškolaca. Veselim se što je ovdje kao gost i XV. gimnazija iz Zagreba, posebice zbog toga što su nekada najbolji uspjesi u prirodoslovnim područjima bili rezervirani za Zagreb, a u zadnje vrijeme rezultati naših Centara izvrsnosti pokazuju da smo ravnopravni s njima, odnosno prema broju učenika čak smo i najbolji u državi – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Naglasio je da je informatika baza za sve ono što se danas događa u modernom društvu, pa su tome prilagođene i radionice na ovome Festivalu.

Tako će osnovci doznati više o osnovama informatike i programiranja te će prezentirati rad s micro:bitovima, dok će se srednjoškolci upoznati s 3D modeliranjem i printom te osnovama robotike.

– Drago mi je što je informatika zaživjela u školama jer smo upravo mi pokrenuli i uveli taj predmet od prvog razreda. Vjerujem da ćemo još na čitavom nizu područja pokrenuti ono što današnje društvo zahtjeva. Radimo i na sustavnijem učenju stranih jezika, na proširivanju sadržaja znanja. To je proces koji će sigurno doprinijeti da se održimo na jednoj razini modernih europskih zemalja na ovom području, a to nam je i obveza jer smo postali Europski centar za darovite – naglasio je dožupan Paljak.

Okupljene je pozdravila i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, voditeljica Centra izvrsnosti za srednje škole iz informatike, koju veseli što su ugostili kolege iz VX. gimnazije. Stigli su i voditelj Centra izvrsnosti iz informatike za osnovne škole Darko Krznar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

Jedan od sudionika Festivala informatike je Vedran Kocijan, učenik trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin, matematičkog smjera.

– Informatika je budućnost. Informatička tehnologija eksponencijalno raste i mislim da ću se završetkom fakulteta, sigurno naći u nekom informatičkom smjeru – naveo je učenik Vedran, pritom ističući da bi nastava informatike ipak trebala biti drugačije organizirana.

– Definitivno bi je trebalo biti više jer danas nije dovoljno biti samo pismen i znati čitati i pisati. Danas trebate imati i informatičku pismenost, programiranje je danas svakodnevnica – zaključio je.

Dodajmo da je sutra, 25. travnja, u Gospodarskoj školi Varaždin s početkom u 10 sati na rasporedu Festival matematike Varaždinske županije.

Dan kasnije, u petak, 26. travnja, u 10 sati u Hotelu Turist počet će međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“, a u subotu, 27. travnja, u 9:30 sati u Prvoj gimnaziji Varaždin održat će se Festival šaha.

Komentari

Komentara