Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Varaždinu ponovno vrlo emotivno odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Objavljeno:

- dana

Već tradicionalno, večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina mnogobrojni građani, članovi i pripadnici braniteljskih udruga, dužnosnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, predstavnici PU varaždinske te učenici Osnovnih škola s područja Grada Varaždina  odali su paljenjem lampiona počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Uz ime grada VUKOVARA lampione u obliku vukovarskog vodotornja su upalili gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj,  zamjenica župana Silvija Zagorec, saborska zastupnica Natalija Martinčević, predstavnici PU varaždinske , voditelj Operativno – komunikacijskog centra Policijske uprave Matko Murić i pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Varaždin Vladimir Friščić te Lovro Ledenko,  predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj kazao je kako je žrtva vukovarskih heroja vječni podsjetnik na vrijednost slobode i neovisnosti.

– Čuvamo sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje, na njihovu hrabrost i jedinstvo i to nam uvijek treba biti nadahnuće i podsjetnik. Na nama je odgovornost da gradimo bolje društvo, da sukobe rješavamo dijalogom i suradnjom, poštujemo različitosti. Hvala svim našim sugrađanima što su i ove godine paljenjem svijeća pokazali poštovanje prema onima koji su dali najviše za našu slobodu i hrabro stali u obranu svojih obitelji, svojeg grada i svoje domovine– rekao je gradonačelnik Bosilj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako se već tradicionalno paljenjem lampiona odaje počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima koji su branili Vukovar, te je naznačila kako se danas  prisjećamo i nedužnih žrtava strašnog pokolja u Škabrnji. 

Okupili smo se tradicionalno, kako bismo uoči 18. studenog, dana kada je slomljena herojska obrana Grada Vukovara, odali počast svim poginulim, preminulim, nestalim braniteljima, a ujedno se prisjećamo i policajaca iz Varaždinske županije koji su hrabro stali u obranu grada Vukovara. Iako su prošle 32 godine, dan uoči pada Vukovara, emocije nisu nimalo manje, ali vjerujemo da se takav zločin i takvo zlo nikada više neće dogoditi i ponoviti. Vukovar je simbol cijele Hrvatske, junaštva, hrabrosti i zajedništva koje je bilo potrebno za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Žrtve koje su se dogodile, nikada ne smijemo zaboraviti jer one su utkane u same temelje Republike Hrvatske – istaknula je zamjenica župana Zagorec.

Dragutin Špac, jedan od branitelja Vukovara je istaknuo kako su sjećanja jedan osjećaj ponosa.

–  Nažalost kako idemo sve stariji, jedan veliki osjećaj tuge na sva zbivanja koja su iza nas. Vrijeme nosi svoje, imali smo velike žrtve. Ali ponos je taj što smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu u stvaranju hrvatske države- rekao je Špac.

Stihove pjesme „Stoji grad“ autora  Hrvoja Hegedušića pročitala je zamjenica Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina Bella Sedlar, a molitvu za sve poginule, preminule te nestale branitelje i civilne žrtve predvodio je vlč. Stjepan Najman, župnik Župe Sv. Nikole u Varaždinu.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje