Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenice i nastavnice Gospodarske škole Varaždin boravile u Španjolskoj

Objavljeno:

- dana

U okviru Erasmus+ projekta „Arts for future“, nastavnice Gospodarske škole Varaždin Irena Ipša i Renata Mađarić i učenice Jasmina Kramarić, Klara Mihin, Laura Lacković, Tonka Papec i Marija Roginek od 2. do 6 svibnja sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi IET Tirant lo Blanc u španjolskom gradu Elche.

U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke i Švedske.

Jedan je od ciljeva projekta „Arts for future“ podizanje svijesti učenika o zaštiti okoliša te uporaba otpada u stvaranju umjetničkih djela.

Aktivnosti projekta uključivale su prezentacije i radionice o održivom razvoju, zaštiti oceana i CO2 otisku. Učenici španjolske škole prikupljali su otpadne materijale različitih boja pomoću kojih su na jednoj od radionica sudionici izradili replike slika poznatih slikara. U drugoj su radionici učenici reciklirali papir i karton u koji su umetnuli sjemenje biljaka. Na tom su recikliranom papiru učenici napisali pisma koja su međusobno razmijenili, a male komadiće papira sa sjemenjem posadili su u školskom vrtu.

Jedan od zadataka bio je obaviti kupovinu na lokalnoj tržnici s naglaskom na odabiru lokalnih, kvalitetnih organskih namirnica od kojih su učenici kuharstva škole domaćina pripremili tradicionalno jelo: paellu.

Grad Elche poznat je po „street art“ umjetnosti tj. šetalištu uz rijeku koje je ukrašeno grafitima kao i po 2,5 kilometara dugom šetalištu „Palmeral“ na listi UNESCO-ove baštine. Palme su zaštićena vrsta te ih u gradu ima oko 200 000. Učenici i nastavnici imali su priliku razgledati ove i ostale povijesne znamenitosti uz stručno vodstvo.

Organizirana je i stručna posjeta gradu Valenciji u kojoj su učenici uz pomoć studenata turizma i umjetnosti obišli najvažnije povijesne znamenitosti te lokalitete „street art“ umjetnosti u centru grada. U „Gradu umjetnosti i znanosti“ koji je zapravo futurističko remek djelu španjolskog arhitekta Calatrave pogledali su edukativni film o zaštiti oceana.

Projektne mobilnosti nastavljaju se u rujnu kada će domaćin biti Gospodarska škola Varaždin.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje