Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici i učitelji Osnovne škole Sračinec vratili se s egzotičnih Kariba

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Sračinec uključena je i vrlo aktivno sudjeluje u tri Erasmus+ projekta.

Erasmus+ projekt „ICT and geography at the service of the meeting young Europeans“ izrađen je s ciljem međunarodne suradnje sa školama partnerima iz Belgije, Italije, Španjolske i Francuske.

Tema ovog projekta međusobno je upoznavanje škole, mjesta, grada, države, Europe i Europske unije korištenjem različitih digitalnih alata. Prva mobilnost u sklopu ovog projekta bila je u Španjolskoj u gradu Benicarlo te je na njoj sudjelovalo petero učenika i tri učiteljice.

Drugu, možda i najiščekivaniju mobilnost odradili su u travnju, i to u dalekim Karibima. Naime, učenici Leona Kovačić, Mateo Pecik, Arijan Flegar, Zara Stolnik i Adela Šprem u pratnji učiteljica Janje Žnidarić i Đurđice Kovačić te učitelja Damira Fotaka otputovali su u Guadeloupe – francuski vanjski teritorij smješten u području otočja Malih Antila.

Prije samog putovanja, učenici s učiteljima koji čine projektni tim radili su na predstavljanju naše države korištenjem digitalnih alata. Tako su učenici predstavili Hrvatsku svim školama partnerima i upoznali ih s njezinim posebnostima.

– Nakon dugog leta od 9 sati iz Pariza do grada Point-a-Pitre putovali smo avionom, što je za većinu učenika, ali i neke učitelje bio prvi let, a za gotovo sve prvi prekooceanski let. Već prvog dana susreli smo se s problematičnom vremenskom razlikom od 6 sati, no bili smo spremni i uzbuđeni radno provesti dan. Domaćini ove mobilnosti, škola pod nazivom Collège Alexandre Macal Saint-François, pripremili su doček uz lokalnu glazbu i plesove te upoznali sve sudionike projekta sa svojom školom. Učenici su imali priliku naučiti svirati tradicionalne bubnjeve te pjevati kreolske pjesme. U drugom dijelu dana svi učenici su predstavljali svoju državu, a učenici Osnovne škole Sračinec pokazali su se kao izvanredni govornici engleskog jezika te su vrlo samouvjereno odradili svoj dio zadatka – rekli su iz Škole.

Tijekom boravka održano je i natjecanje u fotografiranju s različitim temama svakog dana. Drugog dana posjetili su park u kojem su se upoznali s različitim tropskim ribama, ali i tropskim drvećem i voćem te iskusili pravu tropsku kišu.

Trećeg dana učenici su imali kviz o poznavanju drugih država te su napravili izložbu fotografija i tekstova o svim državama partnerima. 

Uz same projektne aktivnosti, domaćini su se potrudili organizirati različite kulturološke aktivnosti u kojima su učenici i učitelji doista uživali, upoznavajući sasvim novu kulturu dalekog otoka u Karipskom moru. Tako su se iskušali u veslanju kajacima kroz šumu mangrova, ali i vožnji brodom na visokim valovima Karipskog mora do otoka Marie Galant, gdje su uživali u bijelim pješčanim plažama i palmama.

– Prije samog povratka kućama odlučili smo malo istražiti grad Point-a-Pitre. Tijekom cijelog svog boravka na otoku Guadeloupe imali smo osjećaj da se nalazimo u Africi, a zapravo smo bili u europskoj državi na američkom kontinentu. Razlog tomu je što je većina stanovnika potomstvo robova te dolaze iz različitih afričkih država. U gradu smo posjetili muzej Memorial Acte koji je posvećen ropstvu i proglašen najboljim europskim muzejom 2016. godine. Naše putovanje završilo je tako što smo Uskrs dočekali na aerodromu, a uskrsne pisanice podijelio nam je rakun s Guadeloupea – ispričali su.

Ovakvo iskustvo i učitelji, a posebice učenici pamtit će još jako dugo vremena, a nova prijateljstva, koja su se dogodila zahvaljujući društvenim mrežama i kontaktima, i dalje traju.

– Svi se veselimo sljedećoj mobilnosti koja će se održati u listopadu u Osnovnoj školi Sračinec – poručuju iz OŠ Sračinec.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje