Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici III. OŠ prikupili 1680 kilograma papira: novac će iskoristiti za izgradnju nadstrešnice

Objavljeno:

- dana

Na III. Osnovnoj školi Varaždin u petak, 1. veljače, održana je akcija prikupljanja starog papira s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju nadstrešnice na učionici na otvorenom.

Ova akcija je treća po redu ove školske godine. Organiziraju je učenici osmih razreda polaznici izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u okviru projekta „Od papira do drva“ s ciljem izgradnje drvene nadstrešnice nad klupama na već postojećoj učionici na otvorenom. – Uočili smo da je s dolaskom toplijih mjeseci sunce izrazito jako na tom području budući da nema prirodnog zaklona, tj. visokog drveća. Učenici imaju želju za nastavom na otvorenom i cilj nam je da je mogu koristiti zaštićeni od sunca i vjetra – navodi voditelj izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje Berislav Njegovec iz III. OŠ Varaždin. Zadovoljno ističu da je u akciji prikupljeno čak 1680 kilograma papira i kartona, više nego dvostruko u odnosu na prošlu, što pokazuje da akcija sve više napreduje. Veseli ih i to što što su se u akciju uključili i roditelji učenika koji su vlastitim prijevozom dovezli papir u školu i time značajno doprinijeli uspješnosti akcije. – Treba pohvaliti sve učenike koji su sudjelovali, posebno učenike od prvog do četvrtog razreda koji su pokazali da mogu mnogo pomoći i da imaju veliku želju da realiziramo cilj ovih akcija i njihove učiteljice koje su ih potakle da se uključe – rekao je Njegovec. Razred koji je najviše skupio je 3.c s 220 kilograma. Slijedi 1.a s prikupljenih 214 kilograma i 4.a sa prikupljenih 158 kilograma. U bliskoj konkurenciji su 4.b sa 150 i 2.a sa 142 kilograma. U višoj smjeni 5.a prikupio je 113 kilograma. U ukupnom poretku prvo mjesto drži 3.c koji je u proteklim akcijama prikupio 334 kilograma. Slijedi 1.a s 257 i 4.b s 240 kilograma. U višoj smjeni u proteklim akcijama najviše su prikupili učenici 5.a sa 153 kilograma, zatim 7.a s 117 i 5.b s 96 kilograma. – Zahvaljujemo svim učenicima i roditeljima koji su sudjelovali u ovoj akciji i učenicima osmih razreda koji su pomogli u nošenju papira, vaganju i bilježenju rezultata. Posebno zahvaljujemo poduzeću Univerzal d.o.o. što su nam poslali kamion s kontejnerom i tako omogućili prijevoz ove velike količine papira do otkupne stanice – poručuju iz škole. Dodaju da će akciju ponavljati svaki mjesec do kraja školske godine.

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje