Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici III. OŠ prikupili 1680 kilograma papira: novac će iskoristiti za izgradnju nadstrešnice

Objavljeno:

- dana

Na III. Osnovnoj školi Varaždin u petak, 1. veljače, održana je akcija prikupljanja starog papira s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju nadstrešnice na učionici na otvorenom.

Ova akcija je treća po redu ove školske godine. Organiziraju je učenici osmih razreda polaznici izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u okviru projekta „Od papira do drva“ s ciljem izgradnje drvene nadstrešnice nad klupama na već postojećoj učionici na otvorenom. – Uočili smo da je s dolaskom toplijih mjeseci sunce izrazito jako na tom području budući da nema prirodnog zaklona, tj. visokog drveća. Učenici imaju želju za nastavom na otvorenom i cilj nam je da je mogu koristiti zaštićeni od sunca i vjetra – navodi voditelj izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje Berislav Njegovec iz III. OŠ Varaždin. Zadovoljno ističu da je u akciji prikupljeno čak 1680 kilograma papira i kartona, više nego dvostruko u odnosu na prošlu, što pokazuje da akcija sve više napreduje. Veseli ih i to što što su se u akciju uključili i roditelji učenika koji su vlastitim prijevozom dovezli papir u školu i time značajno doprinijeli uspješnosti akcije. – Treba pohvaliti sve učenike koji su sudjelovali, posebno učenike od prvog do četvrtog razreda koji su pokazali da mogu mnogo pomoći i da imaju veliku želju da realiziramo cilj ovih akcija i njihove učiteljice koje su ih potakle da se uključe – rekao je Njegovec. Razred koji je najviše skupio je 3.c s 220 kilograma. Slijedi 1.a s prikupljenih 214 kilograma i 4.a sa prikupljenih 158 kilograma. U bliskoj konkurenciji su 4.b sa 150 i 2.a sa 142 kilograma. U višoj smjeni 5.a prikupio je 113 kilograma. U ukupnom poretku prvo mjesto drži 3.c koji je u proteklim akcijama prikupio 334 kilograma. Slijedi 1.a s 257 i 4.b s 240 kilograma. U višoj smjeni u proteklim akcijama najviše su prikupili učenici 5.a sa 153 kilograma, zatim 7.a s 117 i 5.b s 96 kilograma. – Zahvaljujemo svim učenicima i roditeljima koji su sudjelovali u ovoj akciji i učenicima osmih razreda koji su pomogli u nošenju papira, vaganju i bilježenju rezultata. Posebno zahvaljujemo poduzeću Univerzal d.o.o. što su nam poslali kamion s kontejnerom i tako omogućili prijevoz ove velike količine papira do otkupne stanice – poručuju iz škole. Dodaju da će akciju ponavljati svaki mjesec do kraja školske godine.

Život i društvo

FOTO Navijači iz našeg kraja u Njemačkoj: Ovdje je prava ludnica, sve je u kockicama, a danas očekujemo tri boda!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Europsko prvenstvo u Njemačku je krenuo i velik broj hrvatskih navijača. Među njima su i navijači iz našeg kraja.

Mi smo razgovarali s navijačima iz Kneginca, Cestice, Strmca i Črešnjeva koji su se u Njemačku zaputili prije dva dana. Tako ih je dočekao i Kristijan Detić, navijač koji se pješice zaputio od Črešnjeva do Berlina. Na put do Njemačke zaputio se 26. svibnja, a točno 20 dana kasnije došao je na odredište

Navijači s kojima smo razgovarali rekli su nam da je tamo prava ludnica i da naravno danas očekuju pobjedu.

-Krenuli smo prekjučer u ponoć, a kad smo stigli dočekala nas je prava ludnica, sve je puno kockica i naših navijača. Priključi li smo se u fan zoni i  feštamo, a danas naravno očekujemo  pobjedu i 3 boda u prvoj utakmici. Nakon utakmice ćemo još prespavati u Berlinu i u nedjelju vraćamo za Varaždin – rekli su nam navijači iz našeg kraja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje