Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici topličke osnovne škole i Gimnazije Žiger od sada će pravilno razvrstavati otpad

Objavljeno:

- dana

Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama te Privatnoj varaždinskoj gimnaziji s pravom javnosti – Gimnaziji Žiger uručene su kutije s vrećama za razvrstavanje otpada.

Naime, kutije je osigurala tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Varaždina i Varaždinskih Toplica te 13 općina u Varaždinskoj županiji. Osnovci su u školama, uz kutije s vrećama u istim bojama (plava za papir i karton, žuta za plastiku i tetrapak, crna za ostali otpad), dobili i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša, a podijeljene su i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije. Osnovna škola u Varaždinskim Toplicama ima 258 učenika u 20 razrednih odjela, 53 zaposlena i produženi boravak. – Mi već razvrstavamo otpad, samo stari papir i komunalni otpad, a odsad ćemo razvrstavati i plastiku, papir i ostali komunalni otpad. Kao eko škola, prošle godine smo taj naslov još jednom potvrdili, tako da naša djeca dosta znaju o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša, ali ovo će biti jedna dobra nadopuna – izjavila je ravnateljica škole Goranka Štefanić te naglasila da se dobre navike najlakše stječu od malih nogu.

Projekt krenuo 2013. godine

Učenici Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti, poznatije kao Gimnazija Žiger, upoznati su s odvajanjem otpada. – Na neki smo se način upravo na inicijativu učenika upustili u ovaj projekt, tim više što smatramo da imamo najviše papirnatog otpada pa bismo to željeli odmah sortirati u razredima. Oni uče i kroz nastavu, dakle na nastavi biologije i kemije, kako sortiranje otpada utječe na okoliš pa smo odlučili te komplete kutija za sortiranje razmjestiti po cijeloj školi, odnosno pokriti sve učionice i frekventna mjesta na kojima se zadržavaju učenici – rekla je vršiteljica dužnosti ravnateljice Maja Fatiga. Projekt primarne selekcije otpada u obrazovnim i ostalim javnim institucijama provodi se od 2013. godine kada je tvrtka Čistoća započela s podjelom opreme za razvrstavanje otpada u osnovnim školama i vrtićima, a nakon čega su zatim uslijedile i sve ostale škole. Toplička osnovna škola i varaždinska Gimnazija Žiger sada su na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u Varaždinskoj županiji u kojima je omogućeno razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje