Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Osnovne škole Vinica šest su dana boravili u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Učenici Osnovne škole Vinica Karla Hohnjec, Martina Kušinec, Kevin Levanić, Franjo Rački i Anesa Stanko boravili su šest dana, od 17. do 22. listopada, u pratnji učiteljice Suzane Mihelčić i ravnateljice Mirjane Jambriško, u Turskoj u mjestu Tarsus, u okviru Erasmus+ projekta „Mythomania In Open Air Museums“.

Prvoga radnoga dana mobilnosti u Turskoj, nakon prigodnog programa dobrodošlice i razmjene poklona, učenici su pobliže sudjelovali u radionicama izrade pozadina i figurica od plastelina na temu turskih legenda.

Radionice su završile snimanjem animiranog filma pomoću alata „Stop Motion Studio“. Sudionici projekta kušali su tradicionalnu tursku hranu specifičnu za Tarsus, a poslijepodne su prošetali gradom i razgledali čuveni vodopad i bunar svetog Pavla za koji postoji vjerovanje da, ako se operu ruke vodom iz njega ili se voda popije, da će se izbrisati svi grijesi. Razgledali su Tarsus muzej, džamiju Ulu Mosque te Kleopatrin zid.

Drugoga dana uputili su se prema regiji Kapadokija, a putem su bili upoznati s povijesno-geografskim obilježjima kraja kroz koji su prolazili. Razgledali su Pigeon Valley u kojoj su nakon šetnje i fotografiranja mogli kupiti kamen za sreću i zaštitu od ogovaranja i zlih ljudi.

Pružao se tamo prekrasan pogled na Kapadokiju s visine. Posjetili su i tradicionalna kuću – sušionicu u kojoj su mogli isprobati tradicijska jela, sjemenke i ostale sušene proizvode.

U brusionici kamena prisustvovali su poučnoj radionici o dragom kamenu oniksu i zultanite kamenu koji mijenja boje. Razgledali su i keramičarsku radionicu u kojoj su vidjeli kako se izrađuju keramičarski proizvodi u toj regiji. Bili su i u Monks Valley, jednom od najpopularnijih područja s vilinskim dimnjacima u Kapadokiji. Pred kraj su posjetili naselje Uchisar, najviši dio Kapadokije, gdje se nalazi i vidikovac.

Trećeg dana mobilnosti realizirali su izlet u Mersin. Putem su posjetili špilju Taşkuyu koja je slučajno otkrivena u Tarsusu tek nedavno, prije 10 godina i postala je popularno turističko odredište. U Mersinu su sudionici projekta ručali tradicionalnu tursku hranu, a nakon ručka proveli su slobodno vrijeme kupajući se na plaži ispred Djevinog dvorca, koji je i tema turske legende i glavni dio mobilnosti. Ponovili su legendu tako da bi mogli dovršiti svoje animirane filmove sljedećeg dana.

Četvrti dan započeo je radionicama u kojima su učenici dovršili svoje animirane filmove. Doradili su ih da budu točniji, kvalitetniji i da dulje traju. Učitelji su za to vrijeme razgledali školu i posjetili nastavu turskog i engleskog jezika, a u zbornici su razgovarali s turskim kolegama o sustavu školstva i načinima izvođenja nastave. Nakon odrađenih radionica i posjeta nastavi krenuli su u Mersin i proveli vrijeme u lokalnom trgovačkom centru te iskoristili vrijeme za kupovinu suvenira i šetnju zajedno sa svojim voditeljicama iz OŠ Vinica.

Petog dana učenici i učitelji okupili su se u školi na završnim radionicama, rješavanju kviza o svim destinacijama koje su posjetili te prikazivanju animiranih filmova. U kvizu je pobijedio „Orange team“ u kojem je bila i hrvatska učenica Martina Kušinec. Nakon kviza sudionici i stručni žiri (ravnateljica škole, koordinatorica projekta i tri učiteljice iz turske škole) pregledali su animirane filmove te ih je stručni žiri ocijenio u pripremljenoj računalnoj aplikaciji.

Najboljim animiranim filmom proglašen je video uradak koji je izradio „Blue team“, a u njemu je sudjelovao hrvatski učenik Franjo Rački. Pred kraj službenog dijela dana ravnateljica škole domaćina uručila je sudionicima certifikate za uspješno sudjelovanje u mobilnosti.

Poslijepodne je provedeno u međusobnom druženju učenika gostiju i domaćina u aktivnostima koje su predvidjele turske obitelji. Na taj su se način razmjenjivala iskustva o običajima pojedinih država sudionika.

Navečer je u lokalnom restoranu blizu škole održana oproštajna zabava za sve sudionike.

– Bio je to još jedan emotivan događaj, kao i kod svake mobilnosti, s puno plesa, pjesme i smijeha cijelu večer do trenutka rastanka u suzama, ali sa željama da se svi sretnu opet negdje, nekad…. Zahvalili su dragim domaćinima na svemu. Ovaj tjedan je bilo još jedno lijepo Erasmus iskustvo. Sve je bilo savršeno, uživalo se u svakom trenutku boravka u školi, na stručnim izletima i radionicama. Hrvatski tim uputio je zahvalu učiteljima, roditeljima i obiteljima na toplom gostoprimstvu – naveli su iz OŠ Vinica.

Subota je bila dan za povratak kući, a nakon oproštaja učenika i učiteljica od domaćina, krenuli su prema aerodromu u Adani.

– Svi letovi i transfer prošli su bez problema, kao i vožnja do dragog Varaždina i Vinice. Djeca i učiteljice sretno su se vratili domovima te će svoje dojmove prenijeti najmilijima i prijateljima u školi. Za sve je to jedno veliko pozitivno iskustvo. Thank you Erasmus! Thank you Mythomania! Thank you Turkey! – poručili su.

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje