Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ukrajinski veleposlanik posjetio Varaždin i Varaždinske Toplice te obišao raseljene osobe

Objavljeno:

- dana

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj dr.sc. Vasilj Kirilič posjetio je jučer, 21. travnja, Varaždin i Varaždinske Toplice kako bi se upoznao s prihvatnim centrima te procesom prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine.

Na radnom sastanku održanom u varaždinskoj Gradskoj vijećnici dobrodošlicu su mu poželjeli gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Damir Habijan.

Zamjenica župana, a ujedno i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec veleposlanika je upoznala s trenutnom situacijom na području Varaždinske županije kada su u pitanju raseljene osobe iz Ukrajine.

– Varaždinska županija spremno je dočekala prve raseljene osobe u Varaždinskim Toplicama, a zaključno s 19. travnja, na području naše županije boravilo je 394 raseljenih osoba iz Ukrajine te im se broj svakodnevno mijenja. Ono što veseli da su određene osobe pronašle zaposlenje, a veliki broj poslodavaca iskazuje interes za njihovim zapošljavanjem. Osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija trenutno polazi 79 djece i dobro su prihvaćena među svojim novim vršnjacima – upoznala je veleposlanika zamjenica Zagorec te naglasila kako raseljene osobe iz Ukrajine u Varaždinskoj županiji nisu samo broj.

– Kroz pomoć i podršku nastojimo biti čovjek čovjeku, želimo da u ovim strašnim trenucima osjete da još uvijek postoji ljudskost – rekla je Zagorec.

Gradonačelnik Bosilj je u ime Grada Varaždina izrazio podršku i solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te je s veleposlanikom razgovarao o tijeku prihvata osoba iz Ukrajine, njihovom smještaju i uvjetima koje imaju u Varaždinu. Istaknuo je kako im Grad Varaždin, sve stručne i operativne službe Grada stoje na raspolaganju te će maksimalan napor biti uložen kako bi im se olakšalo ovo razdoblje kao i uvjeti za njihov moguć ostanak, za školovanje, rad i život u Varaždinu.

Ukrajinski veleposlanik Kirilič zahvalio se na gostoprimstvu i svemu što hrvatski narod, Hrvatski Sabor i Vlada Republike Hrvatske rade za raseljene osobe iz Ukrajine.

– Hrvatska je mala država, ali osjećamo veliku podršku. U ovom trenutku naš narod u Hrvatskoj se osjeća kao kod kuće, jer su primljeni s toliko srdačnosti i topline. Vi ste narod koji je prošao ratne strahote i kako je Hrvatska obranjena hrabrošću, tako ćemo i mi obraniti Ukrajinu – istaknuo je veleposlanik i zahvalio svima u Hrvatskoj koji daju svoj doprinos u ovim teškim trenucima.

Nakon radnog sastanka veleposlanik Kirilič posjetio je raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u kolektivnom smještaju u Hotelu Turist, a tamo im se pridružio i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Obišli su potom mjesto prikupa od kuda će krenuti oko deset tona humanitarne pomoć Černiveckoj oblasti u Ukrajini kako bi ju tamošnji građani u nevolji primili pomoć uoči Uskrsa kojeg slave 24. travnja.

Prilikom obilaska Prihvatnog centra u Varaždinskim Toplicama ukrajinskom veleposlaniku Kiriliču pridružio se i župan Anđelko Stričak.

Dodajmo da je Grad Varaždin u suradnji sa svojim javnim ustanovama za osobe iz Ukrajine osigurao besplatno korištenje kazališta, knjižnice, muzeja, bazena, a Gradska knjižnica naručila je i dodatne setove na ukrajinskom za učenje hrvatskog jezika.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje