Povežite se s nama

Kultura

FOTO Uoči Božića, učenici Glazbene škole u Varaždinu oduševili na koncertu u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Nakon što je Španjoska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom u Varaždinu, koja je ove godine, treći puta zaredom donijela i koncert učenika u Zagrebu.

Sinoć su u Bazilici Srca Isusova pod dirigentskom palicom prof. Dade Ruže, koja je i izabrala program, nastupili članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora Glazbene škole, Gudački orkestar, kao i Brass kvartet, te solisti Tia Pikija i Karla Kukina Gradečak. Brojni su okupljeni uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća, objedinjenih na koncertu održanom u povodu 40. obljetnice Ustava Kraljevine Španjolske i 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu. – Ovaj koncert nastavak je uspješne kulturne suradnje koju smo ostvarili s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj i bilo nam je drago što smo s bivšim španjolskim veleposlanikom Eduardom Aznarom Camposom ostvarili ne samo uspješnu suradnju, već i stvorili prijateljske veze. Drago nam je i da ovi koncerti u Zagrebu koje zajednički organiziraju Veleposlanstvo Španjolske, Glazbena škola u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin postaju tradicija – istaknuo je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik. Prema riječima ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića, uspješna se suradnja gradi i za mandata novog veleposlanika N. E. Alonsa Dezcallara De Mazarreda. – Ovakvi koncerti dragocjeni su za naše učenike, jer imaju priliku predstaviti se zagrebačkoj publici, a zanimljivi su i po programu koju ujedinjuje hrvatske i španjolske božićne pjesme i djela i pravi su poklon uoči božićnih blagdana. Zahvaljujem stoga Veleposlanstvu što je i ove godine dalo svoj doprinos i podršku u organizaciji ovog koncerta – zaključio je Matačić. Hrvatsko-španjolsko božićno druženje nakon koncerta koji je privukao brojne ljubitelje glazbe zaokruženo je i degustiranjem španjolskog božićnog slatkiša – turrona.

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Kultura

U Centru P4 izložba osebujnih fotografija Zadranina koji trenutno živi i studira u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 26. veljače, službeno će započeti peta sezona programa izložbi što ga pod nazivom “Podrum ponedjeljkom” u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je Vanima raspisala krajem prošle godine, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu.

I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija što će ih publika moći vidjeti u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio „predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja“. Izložba fotografija Gradski odraz Matea Jurina  bit će otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

U protekle se četiri sezone u atraktivnom izlagačkom prostoru u Preradovićevoj ulici samostalnim izložbama predstavilo šezdesetak mladih afirmiranih, i neafirmiranih, kao i nekoliko već etabliranih autora i to slikara, crtača, ilustratora, dizajnera, fotografa, kipara i drugih umjetnika s područja Varaždinske i okolnih županija.

Inače, potrebno je podsjetiti kako je  početak pete sezone Podruma ponedjeljkom, obilježen početkom siječnja, spomen-izložbom posvećenom Nikoli Majnariću – Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje