Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Utrka retro biciklima: zaljubljenici u neka prošla vremena pokazali svoje „specijalke“

Objavljeno:

- dana

Najstarija međunarodna biciklistička utrka u Hrvatskoj održala se davne 1895. godine u Varaždinu.

U sjećanje na taj događaj, u Varaždinu se već šestu sezonu s početkom ljeta okupljaju ljubitelji čeličnih ljepotica, svima poznatijih kao „specijalke“. Statusni simbol koji je suvereno vladao cestama gotovo 50 godina prestao se proizvoditi 1985. godine te su mnogi vjerovali da će otići u povijest. No kao i kod odjeće, i za „specijalke“ se može reći da prikazuje najbolje od najboljeg pripadnom dobu u kojem su nastale i postojale.

Upravo su te čelične ljepotice glavni razlog zbog kojeg su ove subote, 3. srpnja, okupili zaljubljenici u neka prošla vremena te krenuli na 70-tak kilometara dugu biciklističku rutu pod nazivom „Varazdiensia 1895“ koja se vozi isključivo spomenutim „specijalkama“ uz neizostavni retro outfit toga doba.

Tura je započela na Stančićevom trgu, a preko Kučana i Kelemena do Jalžabeta, Martijanca, Rivalnog Ludbrega do Velikog Bukovca biciklisti su stigli do Agroturizma Požgaj kako bi zasluženo predahnuli. Dravskom rutom od Svetog Đurđa, Hrženice, Zamlake i Šemovca ruta je završila ponovno na Trg M. Stančića.

Startne brojeve svake godine izrađuje drugi umjetnik. Ovogodišnje brojeve izradila je Ljiljana Mladenović, a do sada su vizuale oslikali Ivan Mesek, Željko Prstec, Damir Širola, Darwin Butković i Nedjeljko Krčar.

Zanimljivo je istaknuti da je „Varazdiensia 1895“ jedina takva specijalizirana biciklijada ove godine u Hrvatskoj, a suorganizator je Turistička zajednica Varaždinske županije.

Foto i video

FOTO Porcijunkulovo: veselo je bilo jutros na ulicama Čakovca, gradom prošetao i Pero Galić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Veselo i živo bilo je jutros u Čakovcu na poznatoj manifestaciji Porcijunkulovo koja ove godine traje četiri dana – od petka, 30. srpnja, do ponedjeljka, 2. kolovoza.

Brojni šetači obišli su štandove, a među njima je na opće oduševljenje mnogih prolaznika bio i Pero Galić, frontmen Opće opasnosti koja je sinoć u Čakovcu održala koncert.

Mnogi su mu Čakovčani prišli i poželjeli se slikati s njime, što poznati pjevač nije odbio, već je udobrovoljio obožavatelje.

Nakon Željka Bebeka, Nine Kraljić, Opće opasnosti i DJ-a, večeras je na redu koncert Klape Iskon na lokaciji Perivoja Zrinskih te Kristiana Marolta na pozornici Tomislav.

Djelić dobre atmosfere iz Čakovca pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO U Salinovcu spretni kipari motornim pilama izrađuju zanimljive skulpture velikih dimenzija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovaj vikend, 31. srpnja i 1. kolovoza, svakako svratite u park nove Osnovne škole u Salinovcu, gdje se održava 6. Hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

Festival već tradicionalno organizira Društvo za športsku rekreaciju Salinovec, pod pokroviteljstvom Grada Ivanca.

Službeno otvorenje bilo je jutros u 9 sati, nakon čega je krenulo rezbarenje glavne skulpture velikih dimenzija motornom pilom.

U nedjelju, 1. kolovoza, kipari će svoje vještine u rezbarenju drveta pokazati i na natjecanju u disciplini Speedecarving.

Ove godine sudjelovanje je potvrdilo 11 kipara, pet kipara iz Hrvatske, a sudjelovanje su potvrdili i kipari iz Slovenije i Mađarske, čime Festival dobiva međunarodni karakter.

Zatvaranje 6. Hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom u Salinovcu bit će u nedjelju u 18:30 sati, kada će biti i proglašenje autora najboljih radova te podjela nagrada i zahvalnica.

I mi smo danas posjetili umjetnike u Salinovcu i fotićem zabilježili kreativne skulpture u izradi. Kako to izgleda, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje