Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske Toplice: kulinarska artistika uvod u borbu za Zlatnu nimfu

Objavljeno:

- dana

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama sve do petka domaćin je 13. Dana hrvatskog kulinarstva, centralne manifestacije i okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće.

Podsjećamo, ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali unutar Kamelija kupa. Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu odnijeli Ivan Šarić i Josip Buzov iz Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca. Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske, slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice. – Srijeda je cijela bila u natjecateljskom duhu. Natjecatelji su pokazali svoje znanje u nekoliko kategorija, svaka po sebi posebna, no možda najatraktivnija bila je kulinarska artistika koja je uvijek mamac za publiku – pojasnio je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza. Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu te Ivana Đukića o osnovnim tehnikama rezbarenja voća i povrća, odnosno kulinarskoj artistici. Posebni gosti radionica bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, te kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama i preporukama. Četvrtak će ujedno biti i posljednji natjecateljski dan ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog kulinarstva. Kao perjanica kulinarskog natjecanja predstavit će se Jurica Obrol, chef šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso, koji će svoje umijeće pokazati kao predstavnici Hrvatske na Europskoj selekciji za najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or. – Sudjelovanje na natjecanju Bocuse d’Or nije jednostavan zadatak, sa sobom nosi veliku razinu organizacije, znanja i vještina ali i odgovornosti, odricanja i stresa. Za selekciju hrvatskog predstavnika za „Bocuse d’Or Europe“ pozvani su svi kuhari  iz restorana s Michellin zvjezdicom ili Michellin preporukom te svi dosadašnji prvaci Hrvatske, dakle njih preko 200. Jedino je Jurica prihvatio taj izazov i pristao sudjelovati – pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Bocuse d’Or prestižno je kulinarsko natjecanje čije se finale održava svake dvije godine u Lyonu u Francuskoj pred više od pet tisuća gledatelja, te ga mnogi kuhari smatraju krunom svoje karijere. Nakon odabira nove Slastičarske prvakinje države te pobjednika Kamelija kupa, na 13. Danima hrvatskog kulinarstva u četvrtak će biti proglašen i Kuharski prvak Hrvatske. Kandidati za prvaka tokom današnjeg dana sudjelovali su u dvije kategorije, dok je treće kategorija „Mistery box“ na programu u četvrtak. Svi ljubitelji kuhanja i slastica pozvani su da podrže najatraktivnija kuharska natjecanja te besplatno sudjeluju na radionicama Josipa Bošnjaka na temu „Osnove puhanog i vučenog šećera“ te Branka Ognjenovića s temom „Crveno meso i njegova primjena u kuhinji“.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje