Povežite se s nama

Kultura

FOTO Varaždinski folklorni ansambl u prosincu proslavio 20 godina rada!

Objavljeno:

- dana

Velikim obljetničkim koncertom na domaćem terenu Varaždinski folklorni ansambl (VFA) proslavio je krajem studenoga 20 godina rada.

Na koncertu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu izveli su 10 folklornih i dvije instrumentalne točke s narodnim pjesmama i plesovima iz svih krajeva Hrvatske, a publiku su počastili i izvedbom dviju novih koreografija, pjesmama i plesovima Like “Cure dvije, a moja nijedna” Kreše Hegolje i dubrovačkom poskočicom “U kolo ponesi, radost donesi!” Fina Hrvaćanina. Veliko oduševljenje okupljenih izazvale su i dvije točke koje su zaštitni znak Ansambla, “Kućanske kućanice” i “Črna gora, javorek zeleni” koreografa i umjetničkog voditelja Ansambla Pjerina Hrvaćanina, na čiju je inicijativu krajem 1998. godine osnovan VFA. Naime, Hrvaćaninu se tada pridružilo oko 30 plesača i svirača iz jednoga starijega varaždinskoga KUD-a, a sve s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske kulture, narodnih plesova, pjesama i običaja kao glazbeno-scenske umjetničke forme, po uzoru na Ansambl LADO i po načelima scenske primjene folklora. Danas Ansambl broji 40 članova, a njegovi plesni voditelji su Tim i Fin Hrvaćanin. Dosadašnji glazbeni voditelj bio je Matija Auker, dok će tu poziciju od iduće godine najvjerojatnije preuzeti Neven Risek. Ponose se velikom riznicom narodnih nošnji iz Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine, Posavine i drugih krajeva Hrvatske. Većina njih su autentične replike, odnosno ručno šivane rekonstrukcije prema izvornim primjercima, koje je sašila bivša zaposlenica Varteksa Ivanka Hrvaćanin.

Najznačajnija nagrada u povijesti Ansambla je prva nagrada na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambala Hrvatskog sabora kulture 2015. godine. Draga im je i Plaketa Grada Varaždina, koju su primili iste godine za izvrsnost u očuvanju i promociji tradicijske kulture.

Dosad je Varaždinski folklorni ansambl nastupao u 21 europskoj državi, a ova će im godina ostati u sjećanju, objašnjavaju u Ansamblu, zbog sudjelovanja na festivalu Integration u poljskom gradu Poznańu, čija je produkcija uključivala četiri pozornice, razglas i light show dostojan najvećih rock koncerata. Dugo će pamtiti i prošlogodišnje gostovanje u Edinburghu u Škotskoj. – Naravno, nije uvijek sve idealno. Kad smo se 2005. vraćali iz Estonije, negdje usred Poljske pokvario nam se autobus. Na nekim su turnejama pojedini članovi izgubili osobne dokumente, a bilo je i ozljeda. No, sve je to neizostavni dio bavljenja folklorom i danas na te situacije gledamo s osmijehom – navode iz VFA-a, zadovoljni interesom mladih za folklor, iako bi voljeli da ojača suradnja Ansambla s varaždinskim školama. No, brinu ih loši uvjeti rada u kojima djeluju te slikovito izjavljuju da je u tom pogledu budućnost Ansambla – crna. – Financijskih sredstava sve je manje, zbog oštećenja krova prošle zime potrebna nam je i sanacija prostorija za rad, a otkad Ivanka Hrvaćanin više nije u mogućnosti šivati, sve manje možemo ulagati u obnovu i nadogradnju fundusa nošnji – kažu u Ansamblu. Ipak, optimizma im ne manjka. Vjeruju da će se situacija popraviti jer, ako mu se pristupi na ispravan način, folklor kao glazbeno-scenska umjetnost može i u 21. stoljeću ići uz bok primjerice, mjuziklu ili baletu. Iduće godine folkloraši će se natjecati na Festivalu folklorne koreografije u Splitu, za koji već pripremaju novu koreografiju. Kao i svakog ljeta dosad, u planu im je nekoliko inozemnih turneja, a voljeli bi objaviti i monografiju o prvih 20 godina Ansambla. Tijekom priprema koncerata prikupili su mnogo arhivskog materijala o povijesti njihove velike obitelji jer, VFA je, slažu se, drugi dom svim njihovim članovima.

Kultura

Stari grad u Varaždinu i palača Herzer u Noći muzeja bit će zatvoreni za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog trenutačno iznimno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu i palači Herzer bit će u Noći muzeja, 28. siječnja, zatvoreni za posjetitelje.

Od muzejskih prostora bit će dostupan samo onaj u palači Sermage, gdje će se na katu / u Galeriji umjetnina GMV-a otvoriti izložba 6. Bijenale slikarstva (izbor) u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe priredit će se na otvorenom prostoru (u 18 sati), nakon čega će izložba biti besplatno otvorena za razgled u petak, 28. siječnja, u Noći muzeja, do 20 sati. Otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Noć muzeja, manifestacija koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva već godinama organizira posljednjeg petka u siječnju, događanje je masovnog tipa, kada gotovo svi muzeji sudionici bilježe pojačan posjet u odnosu na ostale dane.

– Proteklih godina Noć muzeja redovito je privukla velik broj posjetitelja i u izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin, svake godine njih 6000 do 7000, po čemu je varaždinski muzej bio uvijek među najposjećenijima u Hrvatskoj, pa je za očekivati da bi tako moglo biti i ovaj put. S obzirom na to da se epidemiološke mjere ponajprije odnose i na ograničavanje broja posjetitelja koji istovremeno mogu biti u nekom zatvorenom izložbenom prostoru, procijenili smo da, referirajući se na iznimno velik interes publike u prethodnim godinama „prije korone“, većina zainteresiranih ne bi mogla ući u muzejske prostore. Kako bismo izbjegli stvaranje gužvi pred vratima muzejskih postava, a još važnije, kako ne bismo nikoga izlagali riziku od zaraze zbog mogućih masovnih okupljanja, program u muzejskom prostoru održavamo djelomično, u kraćem vremenskom trajanju – objašnjavaju iz GMV-a.

I dodaju: – Sudjelovanje Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja 2022. obilježavamo i digitalnim sadržajima, koji će jedino u petak, 28.siječnja, biti dostupni svim zainteresiranim korisnicima na YouTube kanalu GMV-a. Gradski muzej Varaždin bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzeja koji se od samog početka (2005.) uključio u Europsku noć muzeja (u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a) i sudjelovao je u njoj svake godine uz Međunarodni dan muzeja (sve do pojave „korone“, kad se više nije ni održavala). Ako prilike dozvole, ponajprije epidemiološka situacija, muzejsku noć Gradski muzej Varaždin priredit će u svibnju 2022. godine – poručuju.

Program Gradskog muzeja Varaždin

Palača Sermage / Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3, 18 – 20 sati

Izložba 6. Bijenale slikarstva / izbor 

Otvorenje: petak, 28. 1. 2022. u 18 sati (na otvorenom prostoru)

Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odabrani umjetnici: Matko Vekić, Grgur Akrap, Marko Zeman, Zlatan Vehabović, Nikola Pjevačević, Iris Jambrek, Domagoj Rogina, Josipa Krolo, Lea Popinjač, Ivan Prerad, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Koraljka Kovač, Damir Sobota, Luka Kušević, Fedor Fischer, Josip Tirić, Aleksandar Bezinović, Sebastijan Dračić, Ivan Marković, Leonardo Budimilić Majnarić i Maja Rožman.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

Otvoreno 18-20 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere, uz ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu.

Digitalni programi na YouTube kanalu GMV-a, 18 – 24 sata

Muzejske spike / audiovizualni sadržaj edukacijsko-zabavnoga karaktera o restauriranju predmeta

Filmske priče iz Staroga grada: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva,

Koncert u Starom gradu, Ljubav lajtnanta Milića / iz Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Šošteraj / videofilm snimljen uz istoimenu izložbu

Nastavite čitati

Kultura

Noć muzeja: uz besplatno stručno vodstvo upoznajte Muzej grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 28. siječnja, održava 17. po redu Noć muzeja pod temom „Muzeji – između stvarnosti i digitalnog”.

Manifestacija Noć muzeja započela je Berlinu u Njemačkoj 1998. godine pod nazivom „Duga noć muzeja” kao kulturni događaj u kojem muzeji i kulturne ustanove ostaju otvorene do kasno i omogućuju novi otvoreniji pristup muzejskoj publici. Godine 1999. manifestaciji se pridružuje Francuska, a od 2005. godine prerasta u događaj na europskoj razini.

U Hrvatskoj te iste godine započinje pilot projekt za šest zagrebačkih muzeja, a od 2007. Noć muzeja prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak”, pridružuju se ovogodišnjoj manifestaciji tako što će otvoriti svoja vrata za posjetitelje. U sklopu Noći otvorenih vrata koja će trajati od 18 do 21 sat svi zainteresirani imat će priliku razgledati kapelicu Svetog Križa i Zbirku sakralne umjetnosti u Dvorcu Batthyany te Arheološki park Iovia uz besplatno stručno vodstvo.

Zajednička vodstva na lokacijama kreću u 18, 19 i 20 sati i nije potrebna najava. Program će se odvijati u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obavezne Covid potvrde i maske za lice.

Organizatori napominju da je Noć otvorenih vrata Muzeja grada Ludbrega ujedno i prvi događaj u sklopu programa “Ludbreg petkom” koji ove godine donosi brojna kulturno-umjetnička zbivanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje