Povežite se s nama

Kultura

FOTO Varaždinski folklorni ansambl u prosincu proslavio 20 godina rada!

Objavljeno:

- dana

Velikim obljetničkim koncertom na domaćem terenu Varaždinski folklorni ansambl (VFA) proslavio je krajem studenoga 20 godina rada.

Na koncertu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu izveli su 10 folklornih i dvije instrumentalne točke s narodnim pjesmama i plesovima iz svih krajeva Hrvatske, a publiku su počastili i izvedbom dviju novih koreografija, pjesmama i plesovima Like “Cure dvije, a moja nijedna” Kreše Hegolje i dubrovačkom poskočicom “U kolo ponesi, radost donesi!” Fina Hrvaćanina. Veliko oduševljenje okupljenih izazvale su i dvije točke koje su zaštitni znak Ansambla, “Kućanske kućanice” i “Črna gora, javorek zeleni” koreografa i umjetničkog voditelja Ansambla Pjerina Hrvaćanina, na čiju je inicijativu krajem 1998. godine osnovan VFA. Naime, Hrvaćaninu se tada pridružilo oko 30 plesača i svirača iz jednoga starijega varaždinskoga KUD-a, a sve s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske kulture, narodnih plesova, pjesama i običaja kao glazbeno-scenske umjetničke forme, po uzoru na Ansambl LADO i po načelima scenske primjene folklora. Danas Ansambl broji 40 članova, a njegovi plesni voditelji su Tim i Fin Hrvaćanin. Dosadašnji glazbeni voditelj bio je Matija Auker, dok će tu poziciju od iduće godine najvjerojatnije preuzeti Neven Risek. Ponose se velikom riznicom narodnih nošnji iz Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine, Posavine i drugih krajeva Hrvatske. Većina njih su autentične replike, odnosno ručno šivane rekonstrukcije prema izvornim primjercima, koje je sašila bivša zaposlenica Varteksa Ivanka Hrvaćanin.

Najznačajnija nagrada u povijesti Ansambla je prva nagrada na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambala Hrvatskog sabora kulture 2015. godine. Draga im je i Plaketa Grada Varaždina, koju su primili iste godine za izvrsnost u očuvanju i promociji tradicijske kulture.

Dosad je Varaždinski folklorni ansambl nastupao u 21 europskoj državi, a ova će im godina ostati u sjećanju, objašnjavaju u Ansamblu, zbog sudjelovanja na festivalu Integration u poljskom gradu Poznańu, čija je produkcija uključivala četiri pozornice, razglas i light show dostojan najvećih rock koncerata. Dugo će pamtiti i prošlogodišnje gostovanje u Edinburghu u Škotskoj. – Naravno, nije uvijek sve idealno. Kad smo se 2005. vraćali iz Estonije, negdje usred Poljske pokvario nam se autobus. Na nekim su turnejama pojedini članovi izgubili osobne dokumente, a bilo je i ozljeda. No, sve je to neizostavni dio bavljenja folklorom i danas na te situacije gledamo s osmijehom – navode iz VFA-a, zadovoljni interesom mladih za folklor, iako bi voljeli da ojača suradnja Ansambla s varaždinskim školama. No, brinu ih loši uvjeti rada u kojima djeluju te slikovito izjavljuju da je u tom pogledu budućnost Ansambla – crna. – Financijskih sredstava sve je manje, zbog oštećenja krova prošle zime potrebna nam je i sanacija prostorija za rad, a otkad Ivanka Hrvaćanin više nije u mogućnosti šivati, sve manje možemo ulagati u obnovu i nadogradnju fundusa nošnji – kažu u Ansamblu. Ipak, optimizma im ne manjka. Vjeruju da će se situacija popraviti jer, ako mu se pristupi na ispravan način, folklor kao glazbeno-scenska umjetnost može i u 21. stoljeću ići uz bok primjerice, mjuziklu ili baletu. Iduće godine folkloraši će se natjecati na Festivalu folklorne koreografije u Splitu, za koji već pripremaju novu koreografiju. Kao i svakog ljeta dosad, u planu im je nekoliko inozemnih turneja, a voljeli bi objaviti i monografiju o prvih 20 godina Ansambla. Tijekom priprema koncerata prikupili su mnogo arhivskog materijala o povijesti njihove velike obitelji jer, VFA je, slažu se, drugi dom svim njihovim članovima.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje