Povežite se s nama

Kultura

FOTO Varaždinsko HNK dobiva suvremenu pozornicu: započela ugradnja triju podiznih platformi

Objavljeno:

- dana

Danas, 3. rujna, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu započela je ugradnja triju podiznih platformi u prostoru za orkestar ukupne površine 30 m2.

Radove izvodi ugledna globalna kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca, čiji su stručnjaci osmislili, projektirali i proizveli podizne platforme primjenjujući i koristeći najnovije informatičke tehnologije.

Konkretno, za upravljanje spomenutim platformama projektiran je električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice.

Taj prijeko potreban zahvat za nacionalno kazalište u bliskoj će budućnosti omogućiti brzu prenamjenu prostora velike pozornice varaždinskog Kazališta, a posljedično i brža izmjenjivanja raznih aspekata scenskih događanja, što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje spomenutog prostora trajalo, doslovno, danima.

– To je trenutno jedan od najvećih, u tehničkom smislu, kazališnih poduhvata u Republici Hrvatskoj. Obnova treba pozornicama u većini hrvatskih kazališta. Varaždinu je bila nasušno potrebna i s ovim intervencijama ćemo napokon dobiti suvremenu pozornicu i suvremenu orkestralnu rupu koja daje mogućnost igranja glazbeno-scenskih djela, kao i mogućnost proširenja partera u gledalištu – rekao je redatelj Ozren Prohić.

Bit će to prvo osuvremenjivanje tog segmenta scenske tehnike nakon temeljite obnove Kazališta koja se odvijala od 1948. do 1955. godine, dakle, prije 65 godina.

– Sad ćemo imati potpuno automatiziranu pozornicu, sve će biti na gumb te neće više biti dosadašnjih poteškoća i kvarova. Nakon toga ćemo opet na neko vrijeme zatvoriti Kazalište i napraviti kompletno uređenje gledališta, s time ćemo potpuno zatvoriti obnovu Kazališta. Konačno smo napravili i platformu za osobe s invaliditetom koje oko 150 godina nisu mogle sudjelovati na koncertnim izvedbama u velikoj koncertnoj dvorani. Ono što će biti najveći benefit tih radova je činjenica da ćemo imati četiri pozornice jer će sada biti potpuno odijeljeno ono što se događa na podrumskoj sceni Rogoz i na velikoj pozornici, uz koncertnu dvoranu i Europa mediu. S obzirom na to da Varaždin ima tri kazališta – Kerekesh Teatar, Gllugl i ovo, ali i brojne udruge koje se bave glazbenim, scenskim i drugim kulturnim izričajem, ovo je bilo vrlo potrebno i svi oni će moći koristiti ove pozornice – zadovoljan je radovima gradonačelnik Čehok.

Dodao je da je vrijednost radova ovog dijela 1.300.000 kuna, od čega Grad daje gotovo polovicu, a ukupni radovi, već završeni i oni koji slijede, bit će u vrijednosti od oko dva milijuna eura. Predstave se ovdje predviđaju uskoro, a u 1. mjesecu Kazalište će ponovno biti zatvoreno radi obnove gledališta.

Opere i operete

Šef Varaždinskog komornog orkestra Krešimir Lazar istaknuo je važnost ove obnove za glazbeni aspekt.

– Ovaj projekt je ključan da bi se glazbena grana u našem Kazalištu do kraja oformila i da steknemo neku perspektivu kojom možemo planirati u budućnosti repertoar i malo veće opere i operete, s obzirom na to da se ovdje desetljećima u tom smjeru nije ništa događalo. Od početka 60-ih godina kad je ukinuta opereta bilo je sporadičnih projekata tijekom Baroknih večeri, ali uvijek smo zbog tih tehničkih nedostataka bili suočeni s brojnim problemima koji su sputavali glazbeni aspekt, koji je najbitniji. Veselimo se što će ovo pomaknuti perspektivu i gurnuti nas prema zacrtanom cilju, a to je da konačno zaživi i taj glazbeni segment opere – rekao je Lazar.

Tri platforme

Vedran Kögl, arhitekt i autor izmjena, objasnio je da se trenutno radi o tri platforme koje će služiti za orkestar. One mogu biti na nivou podruma, gledališta i pozornice, a svaka teži 1600 kilograma te može nositi 500 kila tereta po kvadratnom metru. Svaka platforma ima oko 12 kvadrata.

– Mehanizam se sam pomiče gore-dolje, može se zaustaviti na bilo kojem položaju i omogućuje brojne varijacije na temu bilo za predstavu, bilo za orkestar. Drugi dio obnove odnosi se na pod koji će biti kompletno zamijenjen s najboljim materijalom za takve stvari, to je oregonski bor, 4,5 centimetara debeo. Sljedeća stvar bit će natstroplje koje je u vrlo lošem stanju – najavio je Kögl.

Radovi se izvode uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Varaždina te uz pomoć donacija.

Kultura

Helena Minić Matanić i Karlo Mrkša primili nagrade za najbolje glumce HNK-a u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u nedjelju, 24. rujna, dodijeljene su nagrade „Tomislav Lipljin“ za najbolju glumicu najboljeg i glumca varaždinskog Kazališta.

Nagradu za najbolja glumačka ostvarenja u sezoni 2022. / 23. obrazložila je intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, a nagrade je uz čestitku uručio gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Najboljom glumicom proglašena je Helena Minić Matanić, a najboljim glumcem Karlo Mrkša.

Autor statue, nagrade za najbolju glumicu i glumca je varaždinski umjetnik Nikola Vudrag, a nagrada nosi naziv glumca, prevoditelja i redatelja Tomislava Lipljina koji je ostavio dubok trag u povijesti varaždinskog kazališta.

Nagrade su uručene uoči koncerta Varaždinskog komornog orkestra.

Nastavite čitati

Kultura

“Mreže“: varaždinski akademski slikar Slaven Macolić izlaže u galeriji HDLU-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Akademski slikar Slaven Macolić predstavlja se varaždinskoj kulturnoj javnosti izložbom “Mreže” koja će biti postavljena za razgled u galeriji HDLU-a (Kula stražarnica).

Svečano otvaranje zakazano je u utorak, 26. rujna, s početkom u 19 sati. Iako se recentni ciklus Slavena Macolića pod nazivom Mreže stilski doima kao potpuna suprotnost njegovom dosadašnjem likovnom stvaralaštvu, kronološka kontekstualizacija upućuje da su, nakon bijelih polu-apstraktnih formi i ciklusa Sve je Pinocchio, šarene, energične i u potpunosti apstraktne slike logičan dio umjetnikovog razvojnog slijeda.

Ovdje je potrebno napomenuti kako su oba spomenuta ciklusa svojevrsna kritika društva, no na drugačiji način. Dok je Pinocchio izduženim nosom upućivao na uvriježeni svijet laži koje nas okružuju, ciklus Mreže produkt je sustavnog proučavanja masovnih medija, društvenih mreža te prirodnih i predmetnih fenomena. Sukladno uočavanju da je svijet povezan na način koji se ne može vizualizirati realnim prikazima, autor dolazi do konstatacije kako u likovnom izražavanju ne treba težiti mimetičkom oponašanju stvarnosti, već je potrebno dematerijalizirati predmetnost.

Iz istaknutog razloga autor sve jače zadire u apstrakciju te kroz varijabilne mrežne oblike prikazuje neuronsku mrežu, odnosno moždane funkcije prilikom pristupanja takozvanom Meta svijetu. U ovom se kontekstu gusti i kaotični prikazi mreža koji slobodno lebde ili izrastaju iz polikromiranog polja mogu tumačiti kao inputi raznih svjetlosnih informacija koje utiču na podsvijest recipijenta. Mapiranjem informacijskog sistema kroz medij uljene slike velikih dimenzija, gdje snažno koloriziranu pozadinu prekrivaju gusti, ali opet krhki slojevi mreža, autor implicira na prostor bez limita.

No, pored istaknutog, u središtu umjetnikova interesa nalaze se i ostali predmeti biljnog ili životinjskog podrijetla sačinjeni od mrežnih struktura. Činjenica da ne možemo uvijek dokučiti prikazuju li motivi mreže neurološke sklopove (možda previše informacija koje opsjedaju mozak), oblike prirode ili mrežne produkte koje je napravio čovjek, doprinosi enigmi Macolićevih slikarskih poruka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje