Povežite se s nama

Kultura

FOTO Varaždinsko HNK dobiva suvremenu pozornicu: započela ugradnja triju podiznih platformi

Objavljeno:

- dana

Danas, 3. rujna, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu započela je ugradnja triju podiznih platformi u prostoru za orkestar ukupne površine 30 m2.

Radove izvodi ugledna globalna kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca, čiji su stručnjaci osmislili, projektirali i proizveli podizne platforme primjenjujući i koristeći najnovije informatičke tehnologije.

Konkretno, za upravljanje spomenutim platformama projektiran je električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice.

Taj prijeko potreban zahvat za nacionalno kazalište u bliskoj će budućnosti omogućiti brzu prenamjenu prostora velike pozornice varaždinskog Kazališta, a posljedično i brža izmjenjivanja raznih aspekata scenskih događanja, što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje spomenutog prostora trajalo, doslovno, danima.

– To je trenutno jedan od najvećih, u tehničkom smislu, kazališnih poduhvata u Republici Hrvatskoj. Obnova treba pozornicama u većini hrvatskih kazališta. Varaždinu je bila nasušno potrebna i s ovim intervencijama ćemo napokon dobiti suvremenu pozornicu i suvremenu orkestralnu rupu koja daje mogućnost igranja glazbeno-scenskih djela, kao i mogućnost proširenja partera u gledalištu – rekao je redatelj Ozren Prohić.

Bit će to prvo osuvremenjivanje tog segmenta scenske tehnike nakon temeljite obnove Kazališta koja se odvijala od 1948. do 1955. godine, dakle, prije 65 godina.

– Sad ćemo imati potpuno automatiziranu pozornicu, sve će biti na gumb te neće više biti dosadašnjih poteškoća i kvarova. Nakon toga ćemo opet na neko vrijeme zatvoriti Kazalište i napraviti kompletno uređenje gledališta, s time ćemo potpuno zatvoriti obnovu Kazališta. Konačno smo napravili i platformu za osobe s invaliditetom koje oko 150 godina nisu mogle sudjelovati na koncertnim izvedbama u velikoj koncertnoj dvorani. Ono što će biti najveći benefit tih radova je činjenica da ćemo imati četiri pozornice jer će sada biti potpuno odijeljeno ono što se događa na podrumskoj sceni Rogoz i na velikoj pozornici, uz koncertnu dvoranu i Europa mediu. S obzirom na to da Varaždin ima tri kazališta – Kerekesh Teatar, Gllugl i ovo, ali i brojne udruge koje se bave glazbenim, scenskim i drugim kulturnim izričajem, ovo je bilo vrlo potrebno i svi oni će moći koristiti ove pozornice – zadovoljan je radovima gradonačelnik Čehok.

Dodao je da je vrijednost radova ovog dijela 1.300.000 kuna, od čega Grad daje gotovo polovicu, a ukupni radovi, već završeni i oni koji slijede, bit će u vrijednosti od oko dva milijuna eura. Predstave se ovdje predviđaju uskoro, a u 1. mjesecu Kazalište će ponovno biti zatvoreno radi obnove gledališta.

Opere i operete

Šef Varaždinskog komornog orkestra Krešimir Lazar istaknuo je važnost ove obnove za glazbeni aspekt.

– Ovaj projekt je ključan da bi se glazbena grana u našem Kazalištu do kraja oformila i da steknemo neku perspektivu kojom možemo planirati u budućnosti repertoar i malo veće opere i operete, s obzirom na to da se ovdje desetljećima u tom smjeru nije ništa događalo. Od početka 60-ih godina kad je ukinuta opereta bilo je sporadičnih projekata tijekom Baroknih večeri, ali uvijek smo zbog tih tehničkih nedostataka bili suočeni s brojnim problemima koji su sputavali glazbeni aspekt, koji je najbitniji. Veselimo se što će ovo pomaknuti perspektivu i gurnuti nas prema zacrtanom cilju, a to je da konačno zaživi i taj glazbeni segment opere – rekao je Lazar.

Tri platforme

Vedran Kögl, arhitekt i autor izmjena, objasnio je da se trenutno radi o tri platforme koje će služiti za orkestar. One mogu biti na nivou podruma, gledališta i pozornice, a svaka teži 1600 kilograma te može nositi 500 kila tereta po kvadratnom metru. Svaka platforma ima oko 12 kvadrata.

– Mehanizam se sam pomiče gore-dolje, može se zaustaviti na bilo kojem položaju i omogućuje brojne varijacije na temu bilo za predstavu, bilo za orkestar. Drugi dio obnove odnosi se na pod koji će biti kompletno zamijenjen s najboljim materijalom za takve stvari, to je oregonski bor, 4,5 centimetara debeo. Sljedeća stvar bit će natstroplje koje je u vrlo lošem stanju – najavio je Kögl.

Radovi se izvode uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Varaždina te uz pomoć donacija.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje