Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vatrogasci iz tri županije još jednom u Hrženici pokazali da su spremni na sve

Objavljeno:

- dana

Na području naselja Hrženica, u Općini Sveti Đurđ, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom općine Sveti Đurđ te uz sudjelovanje vatrogasnih snaga iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije održala vježbu naziva “Sigurnost 2022”.

Održana vježba je jedan od šest segmenata međuresorne vježbe “Sigurnost 22”, a cilj same vježbe je provjera funkcioniranja vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske.

Vježbi su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec kao i županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Župan Stričak je naznačio da ova vježba ima nacionalni karakter, a održava se u pet županija.

– Na području naše Županije, točnije na području općine Sveti Đurđ nalazi se najvažniji dio vježbe koji uključuje djelovanje vatrogastva i drugih žurnih službi kod iznenadnih događanja kao što su istjecanje opasne tekućine, spašavanje sudionika prometne nesreće iz više vozila, gašenje požara električnog vozila i njegove baterije te potragu za nestalim osobama na kopnu i u vodi, uz istovremeno zbrinjavanje više ozlijeđenih osoba. U vježbi su sudjelovali pripadnici vatrogasnih postrojbi iz tri županije, a u samu vježbu su bile uključene sve sastavnice domovinske sigurnosti, što znači vatrogasci, HGSS, Crveni križ, hitna pomoć i policija koja je osiguravala prostor gdje se dogodila ta krizna situacija – rekao je župan te dodao da kada se radi o većim katastrofama, izuzetno je bitna i koordinacija svih sastavnica domovinske sigurnosti, kao i koordinacija između njih samih, pogotovo kada se radi o zaštiti i spašavanju u kojoj sudjeluju postrojbe iz tri županije.

Održavanje vježbe na području općine Sveti Đurđ iniciralo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, načelnik Općine Josip Jany je istaknuo kako su vatrogasci uvijek među prvima kada treba pomoći i intervenirati.

– Naši vatrogasci su uvijek spremni, općina puno ulaže u njihov rad i aktivnosti te sufinancira opremu, a današnja vježba upravo pokazuje njihovu spremnost i entuzijazam – rekao je Jany.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje