Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Vatrogasnom vježbom u Majerju započeli Dani Općine Petrijanec

Objavljeno:

- dana

Vatrogasci iz pet društava Vatrogasne zajednice Općine Petrijanec održali su u petak javnu pokaznu vježbu.

To je ujedno i prvo u nizu događanja kojima će se ove godine obilježiti Dani Općine Petrijanec. Uz 32 vatrogasca s dva navalna i tri kombi vozila, sudjelovali su i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Varaždin te Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. Vježba je održana na deponiju u Majerju (kod nogometnog kluba), na kojem je uskladištena drvna građa tvrtke DML za preradu, a pod pretpostavkom požara do kojeg je došlo uslijed paljenja korova na susjednoj parceli. Požar se proširio na poslovni objekt te na drvnu građu, a zbog urušavanja stepenica bila je potrebna pomoć HGSS-a za spašavanje ozlijeđenih osoba s visine koje su zatim preuzeli članovi GDCK. Budući da se hidranti ne nalaze u neposrednoj blizini objekta bilo je potrebno vatrogasnim motornim štrcaljkama dobaviti vodu kojom su se punila navalna vozila. Vježbom je rukovodio zapovjednik DVD-a Petrijanec i zamjenik zapovjednika VZO-a Petrijanec Valentino Jovan, a uz zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Petrijanec Davida Lukačeka koji je dao i konačnu ocjenu te predsjednicu Vatrogasne zajednice Natašu Šincek, ovoj provjeri spremnosti vatrogasaca prisustvovali su i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te Davor Maček, vlasnik tvrtke DML Logistika d.o.o. Nakon uspješnog završetka vježbe izvršeno je postrojavanje vatrogasaca. Zapovjednik VZO-a izrazio je zadovoljstvo viđenim te napomenuo kako su ovakve vježbe dobar pokazatelj spremnosti postrojbi ali i stanja opremljenosti. Načelnik Općine i predsjednica VZO-a zahvalili su svim prisutnima, kako vatrogascima tako i članovima HGSS-a te GDCK-a koji su se ove godine po prvi puta pridružili vatrogascima s područja općine Petrijanec u izvođenju vježbe, a posebno tvrtki DLM Logistika d.o.o. i Davoru Mačeku te Stjepanu Golubiću, vlasniku objekta na kojem se cijeli događaj odvijao. Ovakve vježbe provode se u svrhu provjere sustava uzbunjivanja i spremnosti vatrogasnih postrojbi, provjere ispravnosti opreme, infrastrukture i izvora vode ali i približavanja vatrogasne djelatnosti stanovništvu.

Život i društvo

FOTO Brojne farmske životinje prvi put slobodno žive u Utočištu sunčani bregec kod Vinice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Jarac Spock i njegova kozja ekipa, svinja Iggy, purani Ernest i Oliver, patak Gretić, crna kokoš Stefan, mačke Janica, Bobica i Tomica te psi Luna i Karlo, kao i brojne druge životinje slobodno uživaju na imanju Nikole Bosaka (30) u Pešćenici Viničkoj, u općini Vinica.

One su stanovnici Utočišta sunčani bregec, neprofitne udruge koju je Bosak osnovao u studenome prošle godine, a brine za farmske životinje. Sve životinje imaju imena, a Bosak na njih gleda kao na članove svoje obitelji, kako nam je sam rekao. U našoj zemlji ima više udruga koje pomažu da se udome psi ili mačke, ali utočište za životinje koje u pravilu žive na farmama još je rijetkost.

– Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i psima. Životinje najčešće završe kod mene kad mi se netko javi ili putem prijatelja. Živim sam, puno je posla oko životinja, ali nije mi teško jer u tome uživam. Svaka od mojih životinja je posebna, ima svoj karakter te svaki dan provodim s njima. Na sredinu dvorišta stavim prostirku, legnem i jednostavno uživam među životinjama – rekao je Nikola.

Naš sugovornik je vegan, a ideja da osnuje Utočište stvorila se spontano.

– Po zanimanju sam grafički dizajner, ali ne radim taj posao. Živo sam u Ladanju, na selu uz domaće životinje, pa kasnije otišao živjeti kao podstanar u Varaždin. Kad si mlad nemaš baš novaca pa sam uglavnom jeo paštete i salame. Tako sam odlučio ne jesti meso na mjesec dana. Taj mjesec se pretvorio u osam godina. Najprije sam bio vegeterijanac, ali otkad živim sa životinjama postao sam vegan. Vratio sam se u Ladanje i počeo brinuti za domaće životinje, ali mi je dvorište postalo premalo. Prodao sam kuću u Ladanju i kupio drugu s većim dvorištem u Pešćenici Viničkoj te sam izgradio nastambe za životinje i s vremenom osnovao Sunčani bregec – ispričao nam je Nikola.

Rekao nam je da ga svi susjedi već poznaju zbog ljubavi prema životinjama ta da nije dobio nikakve negativne komentare. Ipak, kako Utočište raste trebat će mu i pomoć dobrih ljudi. Kad su novinari Regionalnog stigli raditi reportažu Bosakov susjed nam je spontano rekao da je on najbolji susjed s najljepšim dvorištem.

Ljubav

– Ako nema veterinarskih troškova mjesečno za hranu životinja trošim oko 500 eura. Smatram da sam došao do maksimuma koji sam mogu financijski pokriti. Dobio sam puno podrške i gotovo svaki vikend na imanje dolaze posjetitelji. Donacije za hranu i pomoć volontera su dobrodošli. Planiram i radionice o kojima će se moći više saznati putem Facebook i Instagram stranice “Utočište sunčani bregec”. U izradi je i web stranica. Sljedeći veći projekt koji me očekuje je gradnja staje i nadstrešnice za sijeno. Prije mjesec dana dobio sam najbolji poklon za rođendan ikad kada mi je kolega poslao puni kamion paleta. I inače radim od recikliranih materijala pa ću i njih pretvoriti u ono što mi bude potrebno – istakao je Nikola.

Dolazak novih životinja ovisi će o financijskim i prostornim mogućnostima.

Iggy nakon života u kući uživa u blatu

Najzanimljiviji član Utočišta je svinja Iggy. Živio je u kući u Samoboru pa sada uživa u blatnim igrama u dvorištu.

– Iggy je kod mene dvije godine. On je svinja pasmine Minessota, a k meni je stigao iz Samobora gdje je živio u kući sa sedam pasa. Bio je poklon sinu za rođendan koji se odselio u inozemstvo i više nije ima tko brinuti o njemu. To je još jedna problem, po raznim oglasnicima se prodaju svinje kao patuljaste i onda narastu velike. Iggy uživa na imanju. Čim je došao odmah smo se skupa valjali po blatu. Imam i devet kozica. Ela i Žiži su stigle u prosincu lani. One imaju 13 godina i prvi put žive bez da su eksploatirane, ne moraju davati mlijeko, samo pasu i uživaju. Evo, patak Gretić samnom živi već pet godina, od kada je došao iz Zagreba. Najprije sam mislio da je patka, pa je bila Greta, ali ispao je Gretić – veselo govori Nikola.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje