Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Velečasni Petar Krašek svečano predslavio mladu misu pred mnoštvom vjernika Župe Ivanec

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 13. lipnja, u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene u Ivancu velečasni Petar Krašek svečano je predslavio mladu misu pred mnoštvom vjernika Župe Ivanec.

Radosno očekivan događaj započeo je prijepodne kod doma obitelji Krašek, gdje se okupilo mnoštvo rodbine, prijatelja, svećenika, bogoslova, ministranata i župnih zajednica kako bi mladomisnika ispratili na njegov svećenički put.

Zbor mladih župe Ivanec je prigodnim pjesmama uveličao svečanost.

Ispred kućnog praga pozdravni govor mladomisniku u ime cijele Župe i svih zajednica uputila je vjeroučiteljica Silvija Čavlek.

Domaći župnik, vlč. Kristijan Stojko predao je mladomisniku raspelo uz riječi pozdrava. Potom su pred svim okupljenima ispred kućnog praga, svome sinu Petru, majka Spomenka i otac Mladen podijelili roditeljski blagoslov.

Svi okupljeni su se u procesiji uz pjesme uputili niz Vukovićevu ulicu prema crkvi, bogato okićenu cvijećem vrijednih ruku susjeda.

Prigodnu propovijed održao je vlč. Ivica Puškadija st., koji je mladomisnika pozvao prije 19 godina da bude ministrant.

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja vlč. Petar Krašek udijelio je mladomisnički blagoslov okupljenima, dok je na večernjoj misi zahvalnici zahvalio Gospodinu za dar svećeničkog zvanja, na misi zahvalnici propovijedao je vlč. Ivica Horvat, župnik u Beletincu.

Svi okupljeni zadržali su se u radosnom druženju s mladomisnikom u župnom dvorištu uz čašćenje kolačima i pićem.

Uslijedilo je potom slavlje za obiteljskim stolom s uzvanicima, a okupljene je kroz raspjevanu i veselu atmosferu vodio vlč. Rafael Mikec, župnik iz Kamenice.

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Život i društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 846 učenika upisano u 11 centara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas, 23. listopada, su službeno počeli s radom. U 11 centara izvrsnosti upisano je 846 učenika, od čega je 560 osnovnoškolaca i 286 srednjoškolaca, a s njima radi 168 mentora.

Uspješan rad poželio im je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

– Ponosni smo na sve vas koji ste motivirani da i u slobodno vrijeme dodatno radite na svojim talentima te usvajate nova znanja i vještine. Varaždinska županija čini sve da vam osigura maksimalno dobre uvjete ovdje u centrima izvrsnosti, kao i dodatnu podršku u vidu besplatnog prijevoza i obroka, a kasnije i adekvatnih priznanja, nagrada i stipendija. Želim da usvojite puno novih znanja i iskoristite sve svoje potencijale, jer svojim idejama i inovacijama zasigurno možete poboljšati mjesto u kojem živite, ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Stoga svima vama želim puno uspjeha, osobnog zadovoljstva, ali i zabave kroz učenje! – istaknuo je župan Stričak.

Video-poruka dostupna je klikom na OVDJE.

U novoj školskoj godini djeluju centri izvrsnosti iz matematike, informatike, fizike, kemije, biologije, novih tehnologija, poduzetništva, hrvatskoga jezika, likovne umjetnosti, nacionalne povijesti i komunikacije, a u sklopu njih i programi za astronomiju, šah i robotiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje