Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Pribislavca Ladić: “Problemi se neće riješiti preko noći, no uz suradnju možemo sve!”

Objavljeno:

- dana

Općina Pribislavec jedna je od jedinica lokalne samouprave koja je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora dobila novo vodstvo.

Novim načelnikom tako je postao Matija Ladić iz redova Demokrata. Ladić nije novo lice na političkoj sceni, s obzirom na činjenicu da je u svome mjestu obnašao i dužnost općinskog vijećnika. Osim toga, predsjednik je Regionalne podružnice Sjever i potpredsjednik svoje stranke na nacionalnoj razini.

Raščišćavanje

S njim smo razgovarali o raznim problemima s kojima se suočava Općina Pribislavec, osobito o nestanku više milijuna kuna koji je otkriven nakon što je prijašnja referentica za proračun, financije i računovodstvo iznenada preminula. Samo od komunalnih naknada, otkrilo se nedavno, nestao je još barem milijun kuna.

– Problem nije samo u nestanku novca s računa, o čemu se već pisalo, već i o dizanju gotovine s bankomata te o direktnom nedostatku gotovine u samoj Općini. Priprema se prijava, no o konkretnim iznosima još uvijek se ne može sa sigurnošću govoriti, unatoč napisima koji su se pojavili u pojedinim medijima. Što se tiče financija općenito, Općina Pribislavec je zapravo likvidna – da, trpimo financijsku štetu od nekoliko milijuna kuna, no nemamo vanjskih potraživanja i solidno poslujemo.

Još jedna je otegotna okolnost to što je dosadašnji pročelnik dao otkaz te nakon provedenog natječaja od 19. srpnja, kod nas radi nova pročelnica, Ivana Lesjak. To znači da se na Općini u zadnje vrijeme promijenila gotovo cijela garnitura. To je općenito dobro i pozitivno, no zbog svega će biti potrebno određeno uhodavanje – objašnjava načelnik Ladić.

Uređenje i manifestacije

Neki su projekti, dodaje, naslijeđeni, pa se tako nastavljaju radovi na pješačkoj stazi, a čekaju i projekt javne rasvjete. Radovi na trećoj uporabnoj cjelini pješačko-biciklističke staze počeli su 26. srpnja, a vrijedni su 562.438,75 kuna s PDV-om. Navedeno financira Općina Pribislavec, dok radove izvodi tvrtka Gradax d.o.o. Čakovec. Završetak radova predviđen je za 31. kolovoza.

smart

– “Naganjamo” i mjeru 7.4.1., što će nam omogućiti provođenje još dvaju projekata o kojima ću javnost izjasniti naknadno. Pred nama je i rekonstrukcija ulice Antuna Mihanovića, za što nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelio 200.000 kuna. Radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture i uređenja: pet je radnika zaposleno putem javnih radova, a pet putem probacijskih mjera. Potonji su zaduženi za uređenje romskog naselja – kaže Ladić.

Mjesto je početkom srpnja posjetio saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Sastanak je organizirao zamjenik načelnika iz redova romske nacionalne manjine Kruno Oršuš, a na njemu su sudjelovali i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš, Suzana Krčmar uime Udruge “Kali Sara”, dio općinskih vijećnika te djelatnika JUO Općine. Raspravljalo se o tekućim problemima i poboljšanju odnosa.

Kajtazi je bio inicijatorom i radnog sastanka te obilaska romskog naselja u Pribislavcu u srijedu, 28. srpnja, kad mu se pridružio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Mještanke i mještani Pribislavca svoje dane slave u kolovozu.

– U planu je da se općinski dani organiziraju od 21. do 24. kolovoza. Program je zasad u izradi i ovisi o epidemiološkoj situaciji. Nedavno je održana i tradicionalna “Pribislavijada”, to jest tradicionalni malonogometni turnir na travi. Ove godine prvi put tijekom duge povijesti manifestacije organizatori, članovi NK-a “Polet”, dopustili su i sudjelovanje ekipa te igrača koji nisu iz Pribislavca.

U organizaciji Ženskog odbojkaškog kluba “Kaštel” održao se pak turnir odbojke na pijesku “Pješčana oluja” – naglašava čelni čovjek Pribislavca. Kao dva kapitalna projekta važna za budućnost mjesta, Ladić izdvaja dvorac Kaštel i školsku sportsku dvoranu.

“Ne predajte otpad neovlaštenim skupljačima!”

Načelnik ističe da pokušavaju unijeti komunalni red na područje cijele Općine: sa specifičnim problemima susreću se na prostoru romskog naselja, u kojem je, primjerice, spaljivanje otpada svakodnevna pojava.

– Romska nacionalna manjina ima svoj način života, a mi uz pomoć institucija, vijećnika i zamjenika načelnika iz redova te manjine putem razgovora pokušavamo pronaći modus za suživot. Apeliram na stanovnike Pribislavca da ne predaju otpad neovlaštenim skupljačima. Sav višak otpada koji se ne može iskoristiti, poput šute i drugog građevinskog otpada, završava unutar područja naše Općine, čime postaje problem jedinice lokalne samouprave, odnosno same Općine. Mi tada za sanaciju moramo utrošiti općinska sredstva koja bi mogla biti utrošena mnogo pametnije, a navedeni otpad dolazi ne samo s područja cijelog Međimurja, već i šire.

Kao još jedan primjer iz područja navedene problematike mogu navesti i spaljivanje automobila. Ako, naime, koncesionar odvozi olupinu automobila s tapecirungom, gumama i ostalim materijalom koji se nalazi na automobilu, tada je cijena olupine niža, potrebna je prometna dozvola i tako dalje. Spali li se, međutim, sve navedeno, tada na automobilu ostaju samo metalni dijelovi pa to više nije u kategoriji automobila i otkupljuje se po višoj cijeni. Apeliram i na koncesionare da ne skupljaju otpad neovlašteno! – poručuje načelnik.

Ističe da je o problemu raspravljao s predstavnicima svih mogućih institucija, no zaključak je isti – potrebna je i odgovornost građana. U međuvremenu će pokušati riješiti pitanje pojačanog videonadzora na javnim površinama u romskom naselju, pri čemu je osobito važna i dobra suradnja koju ostvaruju s policijom. Problemi se, zaključak je, neće riješiti preko noći. Odlučnost oko rješavanja poteškoća povezanih sa smećem vidljiva je i iz gore spomenutoga radnog sastanka s ministrom Ćorićem.

Kaštel Feštetić e još jedan sadržaj koji će Pribislavec u budućnosti moći ponuditi

Za kraj spomenimo i da je Općina Pribislavec, uz Međimursku županiju, partner na projektu Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID.

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje