Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Veselo je bilo na Dječjem tjednu u Osnovnoj školi „Podrute“

Objavljeno:

- dana

Tijekom prošlog tjedna, od 4. do 8. listopada, Osnovna škola Podrute obilježila je Dječji tjedan. Učitelji su pripremili različite aktivnosti za djecu koje su se većim dijelom održavale pod velikim odmorom u matičnoj i područnoj školi.

Dječji tjedan je započeo i završio „Glazbenim odmorom” tijekom kojeg su se slušali hitovi  domaćih i stranih izvođača. O odabiru glazbe pobrinuo se učitelj glazbene kulture Andrej Križanec.

„Čitam ti priču”, aktivnost učiteljice hrvatskog jezika, provodila se u knjižnici gdje su učenice 8. razreda, Lana Đopar i Katarina Vizir, učenicima nižih razreda čitale slikovnicu „Oči koje svijetle u mraku”, dok je učenicima viših razreda učiteljica Jelena Đakmanec – Milevčić čitala priču „Ronilac bisera”.

U područnoj školi Završje učenicima nižih razreda slikovnicu je čitala knjižničarka Snježana Sedlar. Nakon pročitanih priča, učenici su crtanjem i pisanjem iznijeli svoje dojmove.

Učenici šestog i osmog razreda područne škole sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika, Daliborkom Mrazek, proveli su aktivnost pod nazivom „Ove jeseni otvaram kišobran” u kojoj su navodili pozitivne misli i poruke za svu djecu.

O dječjim pravima i dužnostima više su govorili učenici petog i sedmog razreda sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika Andrejom Korpar u aktivnosti „Svi smo mi dio istog svijeta”, kao i učenici četvrtog razreda matične škole s učiteljicom Vedranom Cerovec. Aktivnosti se priključila učiteljica, Kristina Meštrić, koja je s učenicima o dječjim pravima i dužnostima pričala i pisala na njemačkom jeziku. 

Učenici šestog razreda područne škole sa razrednicom Danijelom Harmicar proveli su aktivnost „Djeca i mladi mijenjaju svijet” na kojoj su se osvrnuli na postignuća djece i mladih koji svojim postupcima pokreću promjene u svijetu za bolju budućnost.

Svi radovi provedenih aktivnosti izloženi su na panoima škole. Ponosni su i na male prvašiće učiteljice Nedjeljke Đurkan koji su doprinijeli izložbi svojim slikovnicama o Crvenkapici, kao i na učenike trećeg razreda učiteljice Dijane Vincek koja je putem aktivnosti „To sam ja“ s učenicima izrađivala srca i pisala poruke ljubavi i prijateljstva.

Na hodnicima škola učenici su, tijekom cijelog tjedna, veselo skakutali i igrali školicu, rješavali sudoku i tražili glagoljična slova po školi kako bi na panou uspješno posložili glavnu misao vodilju Dječjeg tjedna: Ljubav djeci prije svega.

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje