Povežite se s nama

Međimurje

FOTO „Volonteri u parku“ zajedno vježbali, a zatim prošetali Perivojem Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Aktivnost „Volonteri u parku“ provodi se u Čakovcu od 2018. godine, a iako je prvotno bilo planirano da će završiti s 2022., ipak će se održavati i u prvoj polovici aktualne godine.

Aktivnost je dio projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“, a cilj je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.

Nakon što je HZJZ čakovečku organizaciju Volontera u parku ocijenio najboljom u zemlji, u Gradu Zrinskih s oduševljenjem su dočekali nastavak projekta.

Organizatori aktivnosti, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, održavanje Volontera u parku pokušavaju vezati s obilježavanjem značajnijih datuma.

Godina 2023. započela je obilježavanjem Svjetskog dana debljine (4. ožujka) i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini (15. ožujka).

Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti Volonteri u parku za Međimursku županiju Tomica Jakopec istaknuo je da je svaka aktivnost koja je organizirana tijekom godina uvijek imala sportsku dozu, ali i edukativan aspekt.

Izuzetak nije bila ni prva aktivnost u ovoj godini. Za sportsku aktivnost bili su zaduženi članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pod stručnim vodstvom Marije Prekupec.

Prekrasno proljetno prijepodne iskoristili su prvo za zajedničko vježbanje u bolničkom krugu ispred zgrade Zavoda, a kasnije za šetnju Perivojem Zrinski.

Tamo im je kratko predavanje održala volonterka u parku Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja.

Virč je okupljenim nordijskim šetačima govorila o čakovečkom Starom Gradu Zrinskih koje okružuje prekrasan Perivoj.

Ukratko je objasnila kojim se sve djelatnostima Muzej bavi, koje postave ima, a najzanimljiviji dio na kojem je bilo najviše pitanja je bio onaj o trenutačnim radovima na i oko Starog grada.

– Jako ih je zanimalo što se radi i kako će to izgledati u budućnosti, no ipak su najviše ostali zapanjeni kada sam im rekla što sve nalazimo prilikom konstrukcijske obnove – izjavila je Virč.

Organizatori su poručili da je ovo predavanje samo nastavak odlične suradnje s Muzejom Međimurja na aktivnosti Volonteri u parku, a do sljedeće se neće morati puno čekati.

Već u subotu volonteri će sudjelovati na humanitarnoj utrci „Šarenim čarapama do cilja“ kojom će Udruga za sindrom Down Međimurske županije u gradskom središtu obilježiti Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje