Povežite se s nama

Međimurje

Od raka debelog crijeva u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3500 osoba, a u Međimurju 100-tinjak

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Županijskom bolnicom Čakovec, Domom zdravlja Čakovec, Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Srednjom školom Čakovec održao je javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Pošalji uzorak, spriječi rak!“ u holu čakovečke Bolnice.

Glavni cilj akcije bio je motivirati što veći broj ciljane populacije da se odazove Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji spašava živote, a namijenjen je muškarcima i ženama u dobi od 50 do 74 godine.

– Veseli nas što je interes za sudjelovanje u programu pokazao veliki broj osoba, a testove je na akciji podiglo 15-ak osoba koje su pripadale ciljanoj populaciji – navode iz međimurskog ZZJZ-a.

Budući da se rak debelog crijeva razvija sporo, primjenom metoda ranog otkrivanja, koje uključuju testiranje stolice na skriveno krvarenje i kolonoskopiju u osoba s pozitivnim testom, moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti, a odstranjivanjem polipa, osobito adenoma, može se utjecati i na smanjenje obolijevanja.

Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi te se odmah pristupi liječenju, izlječiv je u više od 90 posto slučajeva, odnosno povećava se preživljenje i poboljšava kvaliteta života oboljelih osoba, a smanjuju se i ekonomski troškovi, rekli su iz Zavoda.

Potreban maksimalni angažman

– Iako je odaziv programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Međimurskoj županiji među najvišima u Hrvatskoj, još uvijek ne možemo biti zadovoljni jer je za postizanje ciljeva programa potreban odaziv od najmanje 45 posto, što se smatra zadovoljavajućim odazivom, dok je željeni odaziv 65 posto, kojem i mi stremimo kako bi se ostvarili dugoročni ciljevi Nacionalnog programa – ističu iz međimurskog ZZJZ-a.

Stoga je, dodaju, nužno kontinuirano ulagati maksimalne napore da se odaziv poboljša, a za njegovu uspješnu provedbu neophodan je maksimalni angažman i predanost svih zdravstvenih djelatnika uključenih u njegovu provedbu te odlična interdisciplinarna suradnja, ali i uključenost ostalih sektora društva i populacije kojoj je program namijenjen.

To uključuje edukaciju cjelokupne javnosti, a posebno ciljane populacije o raku debelog crijeva i o Programu ranog otkrivanja raka, pri čemi je posebno važno isticati da je program namijenjen osobama koje nemaju simptome kako bi se bolest na vrijeme otkrila. Naime, više je istraživanja utvrdilo da se ljudi ne odazivaju programu jer nemaju simptome pa smatraju da im program nije potreban.

– Stoga ako dobijete poziv za sudjelovanje u programu iz Zavoda za javno zdravstvo, odazovite se jer tako možete sačuvati svoj život i njegovu kvalitetu! – poručuju iz Zavoda.

U Međimurju godišnje oboli oko 100 osoba

Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po broju novooboljelih te je drugi je uzrok smrtnosti od raka u Međimurskoj županiji i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se godišnje registrira oko 3500 novih slučajeva raka debelog crijeva te više od 2000 umrlih osoba, a u Međimurskoj županiji godišnje obolijeva oko 100 osoba, a 50-ak ih umire.

– Zajedno možemo utjecati na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od raka debelog crijeva te svima koji su se uključili najljepše zahvaljujemo! – ističu iz međimurskog ZZJZ-a.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje