Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Vrtićari i policija obilježili Međunarodni dan Roma: učili o sigurnom kretanju u prometu

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 8. travnja, u Kuršancu, Varaždinska 2, u sklopu Obiteljskog romskog centra Kuršanec policijski službenici za prevenciju Policijske uprave međimurske u suradnji s Područnim odjelom „Pirgo“-Dječji vrtić „Cipelica“ iz Kuršanca obilježili su Međunarodni dan Roma provođenjem preventivnih aktivnosti u prometu.

Naime, od 10 do 11 sati i 30 minuta na parkiralištu Dječjeg vrtića provedena je nacionalna preventivna akcija „Moj prijatelj policajac i ja u prometu“ koja se već tradicionalno provodi u travnju i svibnju svake godine.

Ovog puta u aktivnosti su uključeni predškolci Područnog odjela Pirgo, njih 54, koji su sa svojim tetama iz vrtića u grupama izlazili na otvoreno kako bi se educirali.

Na asfaltiranom parkiralištu, gdje su policijski službenici postavili prometni poligon, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Policijske uprave međimurske Irena Branović educirala je djecu o sigurnom kretanju pješaka u prometu vodeći ih poligonom.

Pritom su djeca naučila što je to zebra, semafor i pojedini prometni znakovi te kako se treba ponašati u prometu da bi bili i ostali sigurni kad se kreću prometnim površinama.

Prije samog početka kretanja prometnim poligonom, djeci su podijeljene reflektirajuće trakice za ruku koje je za tu priliku nabavio Grad Čakovec, dok je voditeljici Područnog odjela „Pirgo“ Marijani Sabo ispred Koordinacijskog odbora Čakovca-grad prijatelj djece, paket prometnih znakova za daljnje vježbanje sigurnog kretanja u prometu uručila Gordana Šoltić Siladi.

Policijski službenici su za potrebe Vrtića voditeljici Marijani Sabo uručili su paket od 20 komada reflektirajućih dječjih prsluka nabavljenih uz financijsku podršku Međimurske županije, a također im je za potrebe daljnje edukacije djece ostavljeno i 20-ak komada prometnih slikovnica pod nazivom „Djeca u prometu kao pješaci i putnici“.

Ovim aktivnostima svojom prisutnošću javnu podršku dale su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić te suradnica Ida Kovač, dok je ispred Vijeća romske nacionalne manjine svoju podršku dala Zdenka Đurđević.

Međimurje

U Međimurskoj županiji najmanja izlaznost, do 11:30 glasalo 13.52 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %).

Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 % (2017. godine do 11:30 glasalo je 13.9 % stanovništva Međimurske županije).

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Čakovcu glasalo 15.26 % građana, u Prelogu 14.18 % i Murskom Središću 12,10 %. Od općina, najveća je izlaznost u Goričanu – 19.33 % i Gornjem Mihaljevcu – 19.31 %, a najmanja u Svetom Jurju na Bregu s 9.8 % i Domašincu s 10.06 %.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju treće nedjelje svibnja 28 novopozitivnih na COVID, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 292 uzorka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 8,6% pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentirana su 3 slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 69 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 390.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.129 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 74 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Tri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok je 6 pacijenata otpušteno, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 76 godina s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu su na punktovima cijepljene 2264 osobe, od čega u Nedelišću 972 osobe, u Murskom Središću 617 osoba i u Prelogu 597 osoba. Ovaj tjedan ukupno je u Međimurskoj županiji cijepljeno 7579 osoba, a sveukupno dosad su cijepljene 31.032 osobe, što je 35,34% stanovništva starijeg od 18 godina.

U odnosu na prošlu subotu, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 536 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i ovim putem zahvaljuje svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima uključenima u organizaciju cijepljenja na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!