U petak, 26. lipnja, Savjet mladih Varaždinske županije organizirao je panel raspravu „MLADI u vrijeme korone“.

U ugodnom mladenačkom ambijentu novog P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu zanimljivi govornici pričali su o tome kakva je pozicija mladih u vrijeme krize, što je učinjeno za mlade i njihove probleme u vrijeme korona krize te koje politike bi vlasti na svim razinama trebale donijeti kako bi pomogli mladima.

Moderator panel rasprave bio je Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije koji je inicirao organizaciju ove rasprave:

– Mi smo već do sada predlagali određene mjere za pomoć mladima u ovoj situaciji, a današnjom tribinom želimo potaknuti i osvijestiti političare da je izrazito bitno sagledati probleme mladih u ovo vrijeme krize – kazao je tom prilikom Lukavečki.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep osvrnula se na organizaciju online nastave na fakultetima i navela primjer kako Fakultet organizacije i informatike planira provoditi nastavu u budućnosti.

– Na Fakultetu organizacije i informatike uspješno smo proveli online nastavu od prvog dana pandemije, a razvili smo i online portal sa smjernicama i preporukama za online nastavu koje su otvorene i mogu kao pomoć poslužiti i drugima. Nastavljamo raditi sve kako bismo našim studentima omogućili sigurno i uspješno izvršavanje nastavnih obaveza te smo spremni za sve scenarije – istaknula je Begičević Ređep.

Branimira Penić ispred Mreže mladih Hrvatske komentirala je komentirala je politike/mjere koje su donošene u vrijeme korone a koje su ciljane prema mladima, istaknuvši kako dosad nije učinjeno dovoljno te kako očekuje u narednim mjesecima veći angažman vlasti po tom pitanju.

– U vrijeme krize koronavirusa nisu osigurane mjere podrške isključivo mladima kao skupini koja je izuzetno pogođena pandemijom. Mladi bi trebali biti prioritet u kriznim situacijama, međutim kako možemo očekivati da će mladi napokon doći na red, kad nemamo ni neki bazični iskaz volje donositelja odluka u obliku nacionalne politike za mlade – istaknula je Penić.

Nino Preložnjak, jedan od koordinatora programa P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu, opisao je na koji način se centar za mlade prilagođava novonastaloj situaciji, kakva je situacija u drugim gradovima i državama te je pozvao mlade da se pridruže u kreiranju sadržaja.

– Bitno je da centri ispitaju koje su to novonastale potrebe mladih i prema tome prilagođavaju programske aktivnosti. Oni koji uspiju zadržati povjerenje i uključenost mladih, imat će veću responzivnost. Naravno, veliku ulogu imaju i javne politike usmjerene mladima koje se u ovoj situaciji također moraju prilagoditi novonastalim potrebama – rekao je Preložnjak.

Jedna od panelistica bila je i maturantica Tea Podbojec, inače aktivistica udruge V.U.K. koja je pružila svoje viđenje online nastave, provođenja državne mature i načina na koji mlade provode vrijeme u novim okolnostima.

– Smatram da su mladi nedovoljno uključeni u donošenje odluka koje se donose za njih i zbog njih. Od početka korona krize, mladi su svakodnevno bili suočeni s prikazivanjem i objavljivanjem netočnih i nepotpunih informacija vezanih uz maturu i odrađivanja online nastave – smatra Podbojec.

Na kraju panela predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki kazao je kako je ovo dobar način na koji se mladi mogu uključiti u raspravu i predložiti konkretne ideje te je napomenuo da će Savjet mladih i dalje nastaviti raditi na tome da uključuje mlade.

Komentari

Komentara