Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Započelo 334. zavjetno hodočašće: brojni Varaždinci krenuli put Marije Bistrice

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U subotu, 1. srpnja, u 3 sata ujutro, blagoslovom hodočasnika u varaždinskoj katedrali započelo je 334. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Hodočašće predvodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a organizira župa sv. Nikole biskupa u Varaždinu.

Nakon blagoslova hodočasnici su se u Mariju Bistricu zaputili prema uobičajenom planu putovanja. Put ih je preko Trga slobode, Kapucinskog i Vidovskog trg te kroz Jalkovečku ulicu odveo prema Beretincu sve do do Belskog dola gdje se nalazi malo odmorište.

Grad Varaždin je putem javnog poziva Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec dodijelio iznos od 4200 eura za organizaciju zavjetnog hodočašća. Volonteri i članovi DVD Biškupec su za hodočasnike u jutarnjim satima na tradicionalnom mjestu pod Belom organizirali okrjepu pićem i hranom te podijelili kape s logom Grada Varaždina. Okrjepa je organizirana i u popodnevnim satima na Mariji Vinskoj.

Također, njegujući višestoljetnu tradiciji, Grad Varaždin je povodom zavjetnog hodočašća  Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke dodijelio primjereni novčani dar.

Djelić atmosfere s hodočašća pogledajte u fotogaleriji.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje