Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Žarovnicu i Lepoglavu preplavila starodobna vozila

Objavljeno:

- dana

MEMORIJAL FRANJO KELEMEN

Zadnjeg vikenda u kolovozu pitoreskni lepoglavski kraj ugostio je brojne vlasnike  motocikala i automobila s patinom, odnosno članove Oldtimer kluba Zabok, koji su na poziv organizatora sudjelovali na 1. memorijalu Franjo Kelemen…

Druženje zaljubljenika u starodobna vozila počelo je u subotu u jutarnjim satima, nakon što je u Gaveznicu pristiglo 40 motora i tri automobila u najboljim godinama.

Nakon okupljanja u Gaveznici, vozači su se uputili u Žarovnicu gdje su znatiželjnici mogli razgledavati vozila i štošta doznati od njihovih vlasnika. Slijedio je posjet grobu Franje Kelemena, jednom od prvih članova OK Zabok, nakon čega su se sudionici memorijala uputili na panoramsku vožnju  smjerom Žarovnica – Klenovnik – Jerovec – i ponovno Lepoglava.

Cijelim putem do spomenutog geološkog spomenika prirode pratili su ih pogledi znatiželjnika, a ekipu sastavljenu od Zagrepčana, Varaždinaca, Zagoraca i Lepoglavčana na Kamenom vrhu primio je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave.

Spomenuti memorijal organiziran je u spomen na Franju Kelemena, kojeg mještani Kamenice i Lepoglave, između ostalog, pamte kao dugogodišnjeg rukovoditelja jedne tvrtke iz tog kraja.

– Moj pokojni otac bio je veliki zaljubljenik u ovaj naš prekrasan lepoglavski kraj kojim je često prolazio vozeći se na svom motoru BMW R25/2, proizvedenim davne 1952. godine. Raduje nas veliki odaziv članova OK Zabok koji ne skrivaju da im je pruženo nezaboravno iskustvo – istaknuo je Robert Kelemen.

Iz tog je razloga uslijedila panoramska vožnja zapadnim dijelom Varaždinske županije, ovaj put na relaciji Lepoglava – Bednja – Trakošćan – Cvetlin – Višnjica – Žarovnica, koja je oduševila goste, čije su limene jurilice iz 50-tih godina prošlog stoljeća sve etape odradile bez problema.

Nakon što su kod područne škole parkirali svoje raritetne motore i automobile, za članove OK Zabok upriličeno je i zajedničko druženje u obližnjem restoranu.

Prije rastanka, domaćini su svim sudionicima Memorijala, pa i onim najmlađima, uručili prigodne medalje koje će ih podsjećati na opušteni reli, tijekom kojeg su doznali o povijesti vulkanskih aktivnosti u Hrvatskom Zagorju i prisjetili se prijatelja Franje Kelemena.

 

Izvor: Foto:

Život i društvo

Fotografija dvorca Trakošćan učenice Eve Osonjački na kalendaru Zajednice tehničke kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fotografija dvorca Trakošćan učenice Eve Osonjački iz sedmog razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, kojoj je mentorica Anđelka Barlek, izabrana je za kalendar Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina.

Naime, ZTK Varaždinske županije svake godine izrađuje kalendare kojima prezentira svoj rad, a ove godine natječaj za izbor fotografije koja će se nalaziti na kalendaru raspisali su u suradnji sa ZTK Grada Varaždina i Društvom pedagoga tehničke kulture Varaždin.

Na natječaj su se prijavili učenici osnovnih škola koji su se natjecali na županijskom Natjecanju mladih tehničara iz fotografije. Prijavilo se 18 učenika koji dolaze iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Vidovec te III., IV. i VI. OŠ Varaždin.

Učenici su poslali po dvije fotografije koje predstavljaju Varaždinsku županiju, a svi će oni za svoj trud primiti zahvalnice i prigodni dar koji će im olakšati daljnji rad.

Učenica Eva Osonjački je nagrađena fotoaparatom koji joj je uručio predsjednik ZTK Grada Varaždina i Foto kluba Sloboda Varaždin Željko Hajdinjak. U povjerenstvu za izbor fotografija uz Željka Hajdinjaka su bili i Igor Furjan iz Foto kluba Varaždin te Darko Tomašek iz DPTK Varaždin, ističu iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Papa Franjo donirao Hrvatskom Caritasu 100.000 eura za potresom pogođeno područje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Papa Franjo je putem Papinskog vijeća za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja 11. siječnja donirao 100.000 eura, koji će putem Hrvatskog Caritasa stići do stanovnika na potresom pogođenom području na Baniji.

Uplaćena donacija namijenjena je Hrvatskom Caritasu za žurnu pomoć i podršku stradalom stanovništvu. Papinsko vijeće ju je Hrvatskom Caritasu proslijedilo posredstvom Apostolske nuncijature u Hrvatskoj o čemu je nuncij mons. Giorgio Lingua pisanim putem obavijestio predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Božu Radoša, navode iz Informativne katoličke agencije.

– Hrvatski Caritas zahvaljuje Svetom Ocu Franji na iskazanoj molitvenoj blizini i materijalnoj pomoći kako bi stanovnici koji su ostali bez krova nad glavom privremeno bili zbrinuti u sigurnom i toplom prostoru – izjavio je predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup, mons. Bože Radoš.

Do sada je Hrvatski Caritas ugovorio s tvrtkom Tehnix isporuku 100 stambenih modula, a isporuka prvih počela je 16. siječnja. Potrebe za stambenim zbrinjavanjem i dalje su velike te Hrvatski Caritas kupuje još 100 novih stambenih modula i poziva sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju.

Nastavite čitati