Povežite se s nama

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: stotinjak volontera prikupilo više tona otpada

Objavljeno:

- dana

U subotu, 15. rujna je na području Murskog Središća i mjesnih odbora Peklenica, Križovec, Štrukovec i Hlapičina održana je akcija „Zelena čistka 2018“. Tako su se i građani najsjevernijeg hrvatskog grada uključili u najveću nacionalnu kampanju za zaštitu okoliša te se pridružili volonterima iz 150 zemalja s kojima su zajedno u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World CleanUp Day) uklonili otpad iz okoliša.

Usprkos berbama grožđa u Murskom Središću akciji se priključilo100-tinjak volontera. U akciju su sudjelovale udruge s područja Grada: Lovačko društvo „Zec“, Planinarsko društvo „Bundek“, Košarkaški klub „Rudar“, KUD „Mura“, Udruga umirovljenika, DVD Mursko Središće i Peklenica, Radioklub „Međimurje“, Društvo žena Mursko Središće, Dječji vrtić „Pahuljica“, OŠ Mursko Središće, „Mali kajkavci – odgovorni građani“, Društvo „Naša djeca“, Mažoretkinje Mursko Središće, Muraken Gym, KLA „Povratak“, mjesni odbori, gradonačelnik Dražen Srpak i djelatnici Gradske uprave. Grad Mursko Središće za sve je volontere osigurao gumene rukavice, vreće za smeće, grablje, metle i lopate. Da se prikupljeni otpad što prije zbrine pobrinuli su se djelatnici komunalnog poduzeća Murs-ekom, Autoprijevoz – niskogradnja Branko Žganec, Blažon usluge građevinskom mehanizacijom i Levačić – usluge d.o.o. Nakon uspješno odrađene akcije svi volonteri uputili su se na druženje kod skele „Fusek“, gdje ih je dočekala okrjepa uz ukusan grah. – Svim građanima s područja Murskog Središća upućujemo apel te ih molimo da nezbrinuti otpad ne odlažu u šume i na šumske puteljke, već da ga odvezu na reciklažno dvorište Murs-ekoma – poručili su organizatori. Grad Mursko Središće s okolnim naseljima tako je još jednom pokazao kako se u samo par sati čišćenja može sakupiti više tona otpada te je postao dio najveće svjetske građanske ekološke inicijative.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje